Εκτός ελέγχου οι αυξήσεις στα τρόφιμα – Η ΤτΕ «καρφώνει» τον Μητσοτάκη

Καταρρέει το κυβερνητικό αφήγημα της «εισαγόμενης» ακρίβειας - Πρωταθλήτρια ακρίβειας η Ελλάδα στην Ευρωζώνη

Must Read

Δεν έχει τέλος η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα, με τους Έλληνες καταναλωτές να συνεχίζουν να βιώνουν εφιαλτικούς μήνες ακρίβειας, παρατηρώντας την Κυβέρνηση να προσπαθεί να «σβήσει τη φωτιά» με ανύπαρκτα μέτρα.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) και μεταφέρει η εφημερίδα «δημοκρατία», αποκαλύπτουν την κατάσταση στο μέτωπο των ανατιμήσεων.

Αναλυτικά, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν τον Ιούνιο 1% στην Ελλάδα, με μικρότερη ένταση από τους προηγούμενους μήνες, όταν τον Μάιο η αύξηση άγγιζε το 2,5% και τον Απρίλιο το 5,3%.

Διευκρινίζεται πως πρόκειται για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα και όχι μείωση των τιμών, δηλαδή τα τρόφιμα συνεχίζουν να γίνονται όλο και πιο ακριβά, αλλά με μικρότερο ποσοστό αύξησης.

Υπενθυμίζεται πως τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) έδειξαν πως οι πιέσεις επιμένουν στις τιμές του ελαιόλαδου, που ήταν αυξημένες κατά 54,8%, στα νωπά ψάρια κατά 7,2% και στην κατηγορία μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμοί φρούτων κατά 8,1%.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ – ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Ίλιγγος

Ωστόσο, έντονη ήταν η αύξηση στο πακέτο διακοπών κατά 12,7% ετησίως, με τις τιμές στις μεταφορές με αεροπλάνο να πραγματοποιούν άλμα 19,7% και της κατηγορίας ξενοδοχεία – μοτέλ – πανδοχεία κατά 12%. Κατακόρυφη αύξηση 14% πραγματοποίησαν και τα ασφάλιστρα υγείας.

Αντίθετα, οι τιμές των νωπών φρούτων παρουσίασαν ετήσια μείωση κατά 7,4%, των πατατών κατά 5,7%, του ψωμιού και των δημητριακών κατά 0,6% και άλλων βρώσιμων ελαίων κατά 11%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Ιούνιο του 2024 η υψηλότερη συμβολή στον ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,84 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,48 ποσοστιαίες μονάδες), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,17 ποσοστιαίες μονάδες) και την ενέργεια (+0,02 ποσοστιαίες μονάδες), σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως ο γενικός δείκτης του πληθωρισμού στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 2,5%. Σημειώνεται πως τα προκαταρκτικά στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας έκαναν λόγο για άνοδο 2,4%, κάτι που συνεπάγεται μια μικρή επί τα χείρω αλλαγή.




Η ΤτΕ «καρφώνει» τον Μητσοτάκη για την «εισαγόμενη» ακρίβεια

Όσο στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζουν να πλασάρουν το παραμύθι της «εισαγόμενης» ακρίβειας για να καλύψουν τις ευθύνες τους για την εκτός ελέγχου κατάσταση, τόσο περισσότερο εκτίθενται, όταν τα στοιχεία που βγαίνουν είναι αμείλικτα.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η φιλοκυβερνητική «Καθημερινή», θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τις τιμές σε 41 κατηγορίες επώνυμων τυποποιημένων προϊόντων.

Από τη σύγκριση τιμών που έγινε, προκύπτει ότι η Ελλάδα κάνει… πρωταθλητισμό στην ακρίβεια, καθώς είναι ακριβότερη κατά 10% σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και η δεύτερη ακριβότερη αγορά, μετά το Βέλγιο!

Από το δημοσίευμα της «Καθημερινής»

«Η ακρίβεια, ιδιαίτερα στα επώνυμα τυποποιημένα προϊόντα του σούπερ μάρκετ, δεν είναι εισαγόμενη, αλλά ενδημική και επίμονη, οφείλεται δε σε δομικά προβλήματα λειτουργίας της αγοράς, καθώς και στην καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων», αναφέρει ως συμπέρασμα της έκθεσης της ΤτΕ το σχετικό δημοσίευμα, καθιστώντας άχρηστο το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «εισαγωγής» των ανατιμήσεων.

Σε ότι αφορά τα προϊόντα με τα υψηλότερα μερίδια πωλήσεων στην Ελλάδα, που είναι, όπως αναφέρεται τα «πιο αντιπροσωπευτικά» για τον Έλληνα καταναλωτή, η διαφορά μειώνεται από το 10% στο 3%, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ακόμα κι έτσι, η Ελλάδα είναι ακριβότερη από τον μέσο όρο και από χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, που έχουν υψηλότερη αγοραστική δύναμη.

  • Ο αλεσμένος καφές είναι 50% ακριβότερος συγκριτικά με τον μ.ο. της Ευρωζώνης,
  • το βούτυρο 54%,
  • η μαργαρίνη 60%,
  • οι χαρτοπετσέτες 100%,
  • τα ανθρακούχα αναψυκτικά και τα δημητριακά 15%.

Οι διαφορές είναι τεράστιες, ενώ φτάνουν από το 56% στο γάλα μακράς διαρκείας, έως το 129% στο ανθρακούχο νερό!

Ενόσω η καταστροφική οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης συνεχίζεται, γίνονται οι πλούσιοι, πλουσιότεροι, οι φτωχοί, φτωχότεροι και η Ελλάδα οδηγείται σε νέα χρεοκοπία…

«Οι Έλληνες ληστεύονται διπλά: Από τα καρτέλ και από την κυβέρνηση»

Όπως πολύ χαρακτηριστικά σχολιάζει επί του θέματος ο οικονομολόγος και αντιπρόεδρος της Βουλής, Βασίλης Βιλιάρδος:

«Με απλά λόγια, οι Έλληνες ληστεύονται διπλα – από τα καρτέλ και από την κυβέρνηση που τους υπερφορολογεί. Εάν δε συγκρίνει κανείς τις τιμές ως ποσοστό των μισθών, θα διαπιστώσει πως η Ελλάδα είναι μακράν η ακριβότερη χώρα της ΕΕ – χωρίς να αντιδράει κανένας»!

Και καταλήγει: «Πρόκειται για ένα κατάντημα της χώρας μας, για το οποίο δεν υπάρχει καμία πειστική ερμηνεία – εκτός ίσως από το ότι, όσο δεν παράγουμε, όσο κρατάμε σκυφτό το κεφάλι και όσο εμπιστευόμαστε ανίκανες κυβερνήσεις, θα βουλιάζουμε χωρίς σταματημό».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Όποιος είναι σοβαρός και δεν αντέχει την κοροιδία και την μιζέρια έχει φύγει προ πολλού εξωτερικό,δεν έχει σημασία ποια χώρα.Εδώ έχουν μείνει οι μαφιόζοι,ντήλερ ναρκωτικών και οι ηλικιωμένοι με μαλάκυνση εγκεφάλου,ψηφίζοντας Κούλη!

  2. ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΛΑ, ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΓΑΝΕ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΨΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ, ΒΓΑΙΝΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ, ΘΑ ΤΡΩΓΑΜΕ ΜΕ ΔΕΛΤΙΑ.
    ΜΑ ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟΠΙΣΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ.

    ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΛΑ, ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ?
    αυτοι πουτοκαν το λαθος, και τους ψηφισαν, φοβουνται να βγουν διοτι αν βγουν, πρεπει να αναλαβουν τις ευθυνες τους.
    
    προτιμουν τον εθνικο ολετηρα, παρα να ζητησουν μια συγνωμη, απο ολους οσους τους επεκριναν, και τους ελεγαν ξανα και ξαναοχι δεν ειναι σωστο, δεν πρεπει να τους ψηφισεις .!!
    
    για τοσο κομπλεξικους μιλαμε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This