Βρετανικό Μουσείο: «Όχι» στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, «ναι» στο μοντέλο «δανειστική βιβλιοθήκη»

Δεν αλλάζουν ρότα οι Βρετανοί και παίζουν με τις λέξεις - «Ελπίζω ότι κάποια μορφή συνεργασίας είναι δυνατή», είπε στο BBC ο νέος διευθυντής Νίκολας Κάλιναν

Must Read

Ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νίκολας Κάλιναν, μίλησε στο BBC για το ενδεχόμενο μιας επίσημης συμφωνίας με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και αφού ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή τους στη χώρα μας, επανέφερε στο τραπέζι το θέμα του δανεισμού, χρησιμοποιώντας την έκφραση «δανειστική βιβλιοθήκη».

Σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα artnews.com, παρείχε έτσι, «ένα ακόμη σημάδι ότι το ίδρυμα είναι πολύ πιο ανοικτό από ότι ήταν παλιά, στην επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης πάνω από αυτά τα γλυπτά».

Τρίχες βέβαια, μιας και τίποτα δεν άλλαξε για τους Βρετανούς, οι οποίοι θέλουν την ιδιοκτησία των κλεμμένων Γλυπτών και θέλουν να την αναγνωρίσουμε κι επίσημα αποδεχόμενοι έναν δανεισμό.

Ο πρώην διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων του Λονδίνου, ρωτήθηκε εάν ο δανεισμός θα λειτουργούσε ως πρότυπο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα:

«Θα ήλπιζα ότι μια συνεργασία κάποιας μορφής είναι δυνατή και αυτό είναι κάτι που πιστεύω ότι σίγουρα θα θέλουμε να προχωρήσουμε», είπε και πρόσθεσε: «Είναι πολύ νωρίς για μένα να μπω στις λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει, αλλά είμαι αισιόδοξος».

Ο Κάλιναν δεν είπε πόσος χρόνος μπορεί να χρειαστεί για να επιτευχθεί συμφωνία. «Θα πάρει όσο χρόνο χρειαστεί. Δεν μπορείς να βιαστείς με αυτά τα πράγματα».

Ωστόσο, τη «συνεργασία» την εννοούν οι Άγγλοι μόνο όπως τους συμφέρει, καθώς ο 46χρονος γεννημένος στις ΗΠΑ, απέκλεισε το ενδεχόμενο πλήρους επιστροφής των Γλυπτών, τα οποία εκλάπησαν από τον Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα.

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου είπε συγκεκριμένα στο BBC, ότι ο νόμος του του Κοινοβουλίου του 1963, απαγορεύει στο μουσείο να δώσει μόνιμα πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Αυτός ο νόμος, γνωστός και ως Νόμος του Βρετανικού Μουσείου του 1963, εμποδίζει επίσημα το Βρετανικό Μουσείο να απαλλαγεί από οποιαδήποτε έργα τέχνης στη συλλογή του. «Δεν επιτρέπεται να τα αφαιρέσουμε οριστικά από τη συλλογή μας», είπε.

Η συλλογή του Βρετανικού Μουσείου είναι εδώ και πολύ καιρό αμφιλεγόμενη, καθώς περιλαμβάνει πολλά αντικείμενα που λεηλατήθηκαν πριν από αιώνες σε εδάφη της Ευρώπης, της Αφρικής και αλλού.

Βρετανικό Μουσείο

Τα τελευταία χρόνια, καθώς ο επαναπατρισμός έχει γίνει θέμα ευρύτερης ανησυχίας, το Βρετανικό Μουσείο έχει αντιμετωπίσει πιο ηχηρές εκκλήσεις να επιστρέψει έργα τέχνης όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τα Χάλκινα του Μπενίν.

Ο Κάλιναν είπε στο BBC ότι το Βρετανικό Μουσείο θα μπορούσε να δοκιμάσει ένα μοντέλο «δανειστικής βιβλιοθήκης», με το οποίο το ίδρυμα θα μπορούσε προσωρινά να επιτρέψει στα αντικείμενα της συλλογής του να ταξιδεύουν και κατόπιν να επιστρέφουν στο Λονδίνο…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Συνηθίσαμε να λέμε. μάλλον από άγνοια, ότι η επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων ήταν ιδέα τής μακαρίτισσας Μερκούρη. Όχι, η πρώτη κρούση είχε γίνει από τον Χαρίλαο Τρικούπη, αλλά και τότε αρνήθηκαν οι Βρετανοί, υποστηρίζοντας ότι το Βρετανικό Μουσείο είχε αγοράσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα από πλειστηριασμό τής περιουσίας τού Έλγιν (είχε χρεοκοπήσει), συνεπώς τα κατέχουν νομίμως. Έκτοτε σταμάτησε η συζήτηση. Για τα χάλκινα δεν γνωρίζω.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This