Κουτοπονηριές με την εξαήμερη εργασία

Το υπουργείο, ενώ αρχικά έδινε ελλιπή στοιχεία, στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι αφορά ήδη 69.104 άτομα

Must Read

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει ότι το μέτρο της εξαήμερης εργασίας δεν υπάρχει ή αφορά πολύ λίγους, εν τέλει εξαναγκάστηκε να παραδεχτεί πως μόλις τις πρώτες 15 ημέρες εφαρμογής του αφορά περίπου 70.000 εργαζομένους.

  • Του Σπύρου Γεράρδη, εφημερίδα «δημοκρατία»

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, έως τις 15 Ιουλίου αίτηση για χρήση της έκτακτης βάρδιας εργασίας υπέβαλαν συνολικά: 690 επιχειρήσεις για 1.671 παραρτήματα, δηλαδή αίτηση έχει υποβάλει το 0,44% των παραρτημάτων της χώρας.

Από τα 1.671 παραρτήματα που υπέβαλαν αίτηση, πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου (δηλ. συνεχής λειτουργία 24/7 με κυλιόμενες βάρδιες ή 24ωρη λειτουργία πέντε ή έξι ημερών με κυλιόμενες βάρδιες) τα 291, δηλαδή ποσοστό 17,4% επί των αιτήσεων και 0,076% επί του συνόλου των παραρτημάτων.

Συνολικά, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που έχουν κάνει αίτηση και δυνητικά μπορούν να υπαχθούν νόμιμα στο μέτρο της εξαήμερης εργασίας ανέρχονται σε 69.104 άτομα!

Χθες το πρωί το υπουργείο προσπάθησε να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, δίνοντας στη δημοσιότητα ελλιπή στοιχεία, χωρίς δηλαδή τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων, ενώ υποστηρίζει ότι «στις περιπτώσεις μη νόμιμης υπαγωγής με χρήση του μέτρου, η εργασία που τυχόν παρασχέθηκε από εργαζομένους κρίνεται ως παράνομη και εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις».

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετική, καθώς το ίδιο το υπουργείο Εργασίας έχει δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να γνωστοποιούν στο σύστημα «Εργάνη» τα στοιχεία των βαρδιών των εργαζομένων απολογιστικά, στο τέλος του μήνα, επομένως τα όποια στοιχεία που αφορούν το 1ο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Απόκρυψη

Επιπλέον, το υπουργείο αποκρύπτει το πλέον κρίσιμο, που είναι ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές, θεωρώντας ίσως ότι απευθύνεται σε άτομα μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με καταγγελία του τομεάρχη Εργασιακών του ΣΥΡΙΖΑ, του βουλευτή Αργολίδας Γιώργου Γαβρήλου, παρατηρούνται μαζικές αιτήσεις επιχειρήσεων για αλλαγή ΚΑΔ, ώστε να εντάσσονται στην προβλεπόμενη λίστα των δραστηριοτήτων που «δικαιολογούν» την 6ημερη εργασία!

Αυτό φαίνεται, εξάλλου, και από το πολύ μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων (82,6%) που αιτήθηκαν να κάνουν χρήση του μέτρου χωρίς να το δικαιούνται, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This