«Συγνώμη» για το παγκόσμιο χάος από Microsoft και Crowdstrike – Τι πήγε στραβά στην ενημέρωση του λογισμικού

Ακυρώσεις πτήσεων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Must Read

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι επιδιορθώθηκε η αιτία του προβλήματος για το διεθνές μπλακ άουτ στα ψηφιακά συστήματα. Η λειτουργία επιχειρήσεων και υποδομών μπλοκαρίστηκε μετά την εμφάνιση της «μπλε οθόνης θανάτου» σε σταθμούς εργασίας Windows σε όλο τον κόσμο.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει βγάλει ανακοίνωση, τονίζοντας ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει, προτού μεταβούν στο αεροδρόμιο, να επικοινωνήσουν με τις εταιρίες για να τσεκάρουν εάν θα φύγει η πτήση τους.




 

Τράπεζες, αεροπορικές εταιρείες, σιδηρόδρομοι, σούπερ μάρκετ και μέσα ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο είναι μεταξύ των κλάδων που πλήττονται από την κατάρρευση του λογισμικού της Microsoft.




 

Η αιτία της διακοπής δεν ήταν άμεσα σαφής, αλλά ήρθε λίγες ώρες αφότου η Microsoft δήλωσε ότι αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα που επηρεάζει την πρόσβαση σε εφαρμογές και υπηρεσίες του Microsoft 365.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες απέδωσαν την αναστάτωση στην Crowdstrike, μια εταιρεία κυβερνοασφάλειας της οποίας το λογισμικό χρησιμοποιείται από βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο για την προστασία από χάκερ και εξωτερικές παραβιάσεις. Ο επικεφαλής της Crowdstrike ζήτησε συγγνώμη για το ψηφιακό μπλακ άουτ και την αναστάτωση που προκλήθηκε μετά από ενημέρωση λογισμικού ασφαλείας.




 

«Λυπούμαστε βαθύτατα για τον αντίκτυπο που έχουμε προκαλέσει στους πελάτες, στους ταξιδιώτες, σε οποιονδήποτε επηρεάζεται από αυτό, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών μας», δήλωσε ο Τζορτζ Κουρτς στο NBC News. «Ενδέχεται να περάσει χρόνος για ορισμένα συστήματα που δεν θα επανέλθουν αυτόματα», πρόσθεσε, αλλά η εταιρεία «θα φροντίσει κάθε πελάτης της να επαναφέρει πλήρως τα συστήματά της».

 

Το πρόβλημα φάνηκε να οδηγεί σε καταρρεύσεις μηχανημάτων που εκτελούσαν το λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows. Η Crowdstrike ανέφερε σε ηχογραφημένο τηλεφωνικό μήνυμα ότι ήταν ενήμερη για αναφορές σχετικά με τη συντριβή του λειτουργικού συστήματος Windows της Microsoft.

«Ήταν ένα αρκετά εξαιρετικά δυσλειτουργικό, διασπαστικό πρωινό από άποψη πληροφορικής – ή πράγματι απόγευμα, αν βρίσκεστε στην Αυστραλία, όπου άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια ενός πραγματικού προβλήματος», δήλωσε ο Jonah Hullτου Al Jazeera, μιλώντας από το Λονδίνο.

«Ουσιαστικά αυτό συμβαίνει καθώς κάθεστε μπροστά στο τερματικό σας. Εάν το τερματικό σας είναι τερματικό Microsoft Windows, ξαφνικά εμφανίζεται μια κενή μπλε οθόνη. Ονομάζεται σφάλμα ‘μπλε οθόνης θανάτου’. Κλειδώνεστε έξω από το λειτουργικό σας σύστημα.

«Το μεγάλο ερώτημα φυσικά είναι: “Πρόκειται για κάποιο είδος μαζικής τεχνολογικής κατάρρευσης ή για κάτι πιο δυσοίωνο, μια εξαιρετικά εξουθενωτική παγκόσμια κυβερνοεπίθεση;”». Το βάρος των αποδεικτικών στοιχείων φαίνεται να δείχνει προς το πρώτο, είπε.




«Η Crowdstrike φαίνεται να είχε κάποιο είδος υποχρεωτικής ενημέρωσης του λογισμικού της που πήγε τρομερά στραβά», είπε. Η εταιρεία είχε αναφέρει ότι το πρόβλημα σχετιζόταν με το προϊόν αισθητήρων «Falcon», ενώ οι μηχανικοί εντόπισαν ένα «πρόβλημα ανάπτυξης περιεχομένου», δήλωσε ο Hull.

Κατά τη στιγμή της αναφοράς, ορισμένα από τα δυσλειτουργικά συστήματα επιχειρήσεων, εταιρειών και ηλεκτρονικών εφαρμογών είχαν αρχίσει να επιστρέφουν σε κανονική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένου του Sky News στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δεν λειτούργησε για μία ώρα το πρωί.

Οι βλάβες επεκτάθηκαν ευρέως στα συστήματα μεταφορών σε όλο τον κόσμο

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες Delta, United και American Airlines είχαν καθηλωθεί το πρωί της Παρασκευής λόγω προβλήματος επικοινωνίας, σύμφωνα με ενημέρωση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Στην Αυστραλία, οι οθόνες πληροφοριών πτήσεων στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ έμειναν κενές. Το αεροδρόμιο ανέφερε ότι οι πτήσεις έφταναν και αναχωρούσαν, αλλά οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αναμένουν καθυστερήσεις. «Ενεργοποιήσαμε τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και αναπτύξαμε επιπλέον προσωπικό στους τερματικούς σταθμούς μας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X.

Το αεροδρόμιο της Μελβούρνης δήλωσε ότι επηρεάστηκαν οι διαδικασίες check-in για ορισμένες αεροπορικές εταιρείες. «Οι επιβάτες που πετούν με αυτές τις αεροπορικές εταιρείες σήμερα το απόγευμα συνιστάται να δώσουν λίγο επιπλέον χρόνο για το check-in. Παρακαλείστε να ελέγξετε την αεροπορική σας εταιρεία για ενημερώσεις σχετικά με τις πτήσεις σας», ανέφερε σε ανάρτηση στο X.

Αεροδρόμια στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες ανέφεραν επίσης διαταραχές στις υπηρεσίες.

Το αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ, ένας από τους πιο πολυσύχναστους κόμβους της Ευρώπης, επλήγη επίσης, με έναν εκπρόσωπο να δηλώνει: «Η διακοπή έχει αντίκτυπο στις πτήσεις από και προς το Σίπχολ», προσθέτοντας ότι δεν είναι ακόμη σαφές πόσες πτήσεις επηρεάστηκαν.

Όλα τα αεροδρόμια της Ισπανίας αντιμετώπιζαν «διαταραχές», ανέφερε ο φορέας εκμετάλλευσης αεροδρομίων Aena. «Λόγω ενός συμβάντος σε σύστημα πληροφορικής, παρουσιάζονται διαταραχές στα συστήματα της Aena και στα δίκτυα των αεροδρομίων στην Ισπανία, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν καθυστερήσεις», ανέφερε ο φορέας εκμετάλλευσης στο Χ.

Η Air France δήλωσε ότι επηρεάστηκαν επίσης οι δραστηριότητές της, αλλά ότι οι πτήσεις που βρίσκονταν ήδη καθ’ οδόν δεν επηρεάστηκαν.

Η Αρχή Αεροδρομίου του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι οι αεροπορικές εταιρείες που επηρεάστηκαν από τη διακοπή έχουν στραφεί στο χειροκίνητο check-in και ότι οι πτητικές λειτουργίες δεν έχουν επηρεαστεί.

Το σύστημα κρατήσεων της Kenya Airways επηρεάστηκε, δήλωσε η αεροπορική εταιρεία, προειδοποιώντας τους πελάτες να αναμένουν πιο αργή εξυπηρέτηση από ό,τι συνήθως.

Οι βλάβες επεκτάθηκαν και σε άλλους τομείς

Τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την Αυστραλία έως την Ινδία και τη Νότια Αφρική προειδοποίησαν τους πελάτες τους για διαταραχές στις υπηρεσίες τους.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Αυστραλίας, η Commonwealth Bank CBA.AX, δήλωσε ότι ορισμένοι πελάτες δεν μπόρεσαν να μεταφέρουν χρήματα λόγω της διακοπής των υπηρεσιών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) επλήγη από τεχνική δυσλειτουργία που επηρέασε την υπηρεσία ειδήσεων και καθυστέρησε την εμφάνιση των συναλλαγών έναρξης.

Μπλακ άουτ και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Η ροή εταιρικών ειδήσεων του LSE «αντιμετωπίζει επί του παρόντος ένα παγκόσμιο τεχνικό πρόβλημα τρίτου μέρους, εμποδίζοντας τη δημοσίευση ειδήσεων», ανέφερε το χρηματιστήριο σε ανακοίνωσή του.

Οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης είδαν επίσης τις εκπομπές τους να διαταράσσονται σοβαρά.

Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Αυστραλίας, το Australian Broadcasting Corporation, και το Network Ten επιβεβαίωσαν ότι τα συστήματά τους είχαν επηρεαστεί.

Το Sky News, ένας από τους σημαντικότερους ειδησεογραφικούς σταθμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, βγήκε εκτός αέρα, ζητώντας συγγνώμη για την αδυναμία ζωντανής μετάδοσης.

Οι κυβερνητικές υπηρεσίες επλήγησαν επίσης.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα συστήματα κρατήσεων που χρησιμοποιούν οι γιατροί ήταν εκτός λειτουργίας, ανέφεραν πολλαπλές αναφορές ιατρικών αξιωματούχων στο X.

Στην Αυστραλία, η πολιτειακή αστυνομία της Βικτώριας δήλωσε ότι ορισμένα εσωτερικά συστήματα είχαν πληγεί από τη διακοπή, αλλά οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης λειτουργούσαν κανονικά.

Ελευθέριος Βενιζέλος: Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα παρά το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Δίχως ιδιαίτερα προβλήματα, παρά το παγκόσμιο ψηφιακό μπλακ άουτ, εξελίσσεται η αεροπορική κίνηση και η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού στο Ελευθέριος Βενιζέλος σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.




Aegean: Δεν έχει επηρεαστεί «σημαντικά» η επιχειρησιακή μας λειτουργία

Ανακοίνωση εξέδωσε η Aegean μετά την παγκόσμια τεχνική βλάβη που επηρεάζει αεροδρόμια, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ΜΜΕ και τράπεζες. Η εταιρεία σημειώνει πως δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά η δική της επιχειρησιακή λειτουργία,  ωστόσο έχουν εντοπιστεί προβλήματα σε υπηρεσίες του site της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Aegean:

«Η AEGEAN ενημερώνει ότι, όπως αποτυπώνεται και σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, λόγω των προβλημάτων σε πάροχο συστήματος antivirus, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις αερομεταφορές παγκοσμίως, χωρίς όμως να έχει επηρεαστεί σημαντικά η δική μας επιχειρησιακή λειτουργία.

Ωστόσο, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκληθεί σε όλη την παγκόσμια αλυσίδα και σε συστήματα υποστήριξης, έχουν επηρεαστεί ορισμένες υπηρεσίες του site μας, ενώ ενδέχεται να επηρεαστούν και πτήσεις μας από και προς αεροδρόμια, των οποίων η λειτουργία έχει επηρεασθεί. Οι επιβάτες μας μπορούν να ενημερώνονται από όλα τα επίσημα κανάλια της εταιρείας».

Ηράκλειο: Χειροκίνητα η λειτουργία του αεροδρομίου από την κατάρρευση της Microsoft

Χειροκίνητα γίνεται η διαχείριση των πτήσεων στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, λόγω της κατάρρευσης των ψηφιακών συστημάτων της Microsoft, που έχει επηρεάσει κομβικές λειτουργίες υποδομών και υπηρεσιών σε πολλές χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με το cretalive.gr πρόβλημα υπήρξε σε τουλάχιστον οκτώ πτήσεις, καθώς, τα αεροπλάνα  προσγειώθηκαν στο Ηράκλειο, αλλά δεν μπορούν να απογειωθούν καθώς οι πτήσεις είναι ενταγμένες στο σύστημα που αντιμετωπίζει προβλήματα.

Όπως είπε στο cretalive.gr, ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας γίνεται χειροκίνητα η διευθέτηση των πτήσεων, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, ωστόσο επειδή είναι δεκάδες οι πτήσεις που έρχονται, προκαλείται μια γενικότερη πίεση στο σύστημα.

Διαβάστε ακόμα: Ποια εταιρεία φέρεται ως υπεύθυνη για τον ψηφιακό χαμό μετά το διεθνές «βραχυκύκλωμα» – Πού παρατηρούνται προβλήματα

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This