Παύλος Γερουλάνος: «Θα φτιάξουμε ένα κυρίαρχο ΠΑΣΟΚ που θα αγκαλιάσει κάθε προοδευτικό πολίτη»

Η προτεραιότητα πριν από τις εσωκομματικές κάλπες, ο ρόλος των social media και η χιουμοριστική ατάκα της οικογένειάς του πριν από την κρίσιμη εκλογική μάχη

Must Read

Με σιγουριά για τον εαυτό του, ξεκάθαρη πολιτική πρόταση, περισσότερες από 5.000 υπογραφές σε λίγα εικοσιτετράωρα, εμπειρία στο επιχειρείν και στην πολιτική, αλλά και με τη βαθιά πεποίθηση ότι κανένα social media δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον φυσικό διάλογο με τον ψηφοφόρο κατεβαίνει σαρωτικά στην προεκλογική του μάχη για τη διεκδίκηση της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Παύλος Γερουλάνος.

  • Απο τη Βίβιαν Μπενέκου

«Αντίπαλός μου είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και οι μεγάλες ανισότητες που βιώνει η κοινωνία. Οχι οι συνυποψήφιοί μου» λέει σήμερα στην «Espresso» ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, τοποθετούμενος στις επτά, συν αυτή της Αννας Διαμαντοπούλου, υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

«Ενα ΠΑΣΟΚ κυρίαρχο, με αυτοπεποίθηση, δεν φοβάται κανέναν» είναι η άποψη του Παύλου Γερουλάνου για τους δύο πολιτικούς του αντιπάλους, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος θα ζήσει ένα καλοκαίρι «καυτών περιοδειών» σε όλη την Ελλάδα. Σύμμαχοί του σε αυτό είναι η σύζυγός του Λάρα και οι κόρες του, Τατιάνα και Αλεξάνδρα, που υποδέχτηκαν την υποψηφιότητά του με χιούμορ… λέγοντας «Αντε πάλι»!

Γιατί εσείς μπορείτε να βγάλετε το ΠΑΣΟΚ από το τέλμα καλύτερα από τους συνυποψηφίους σας;

Δύο είναι οι λόγοι: πρώτον, διότι πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί και θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Και, δεύτερον, διότι το σχέδιό μου για τη χώρα μπορεί και θα ανατρέψει βαθιές παθογένειες του πολιτικού συστήματος. Σήμερα η Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστιες και επικίνδυνες ανισότητες σε εισόδημα, πλούτο και πρόσβαση στην εξουσία, που με τη σειρά τους έχουν οδηγήσει την κοινωνία σε απόγνωση και τα μεσαία και χαμηλά στρώματα σε κοινωνική και οικονομική αδράνεια. Δεν είναι τυχαίο ότι 3.500.000 Ελληνίδες και Ελληνες δεν πλησιάζουν τις κάλπες. Σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε να μιλήσουμε. Αλλά, για να μας ακούσουν, πρέπει τους πείσουμε ότι θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα, ξεκινώντας από το να βγάλουμε την εξουσία από το Μαξίμου και να την πάμε κοντά στην κοινωνία. Εκεί που πρέπει να λογοδοτεί. Αυτό το σχέδιο το έχω ονομάσει «Αναγέννηση». Πρώτη πρόκληση, όμως, είναι να πιστέψει το ΠΑΣΟΚ ότι μπορεί και θα κερδίσει. Το έχουμε ξανακάνει. Το 2008, όταν ανέλαβα υπεύθυνος επικοινωνίας, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν το ΠΑΣΟΚ στα ίσα με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως τώρα, και ενάμιση χρόνο μετά κερδίσαμε τις εκλογές με τη μεγαλύτερη διαφορά από το 1981. Ετσι και τώρα, με ομαδική δουλειά θα φτιάξουμε ένα κυρίαρχο ΠΑΣΟΚ, που θα «ανοίξει» τα φτερά του για να αγκαλιάσει κάθε προοδευτικό πολίτη, από την Αριστερά και το Κέντρο ως τις παρυφές της Δεξιάς, δηλαδή απογοητευμένους προοδευτικούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας που πιστεύουν στη ριζοσπαστική μας ατζέντα.

Τι καινούργιο φέρνετε στο τραπέζι;

Το 1994 πήρα μία πτωχευμένη εταιρία, την έκανα να σταθεί στα πόδια της και, σήμερα, εξάγει σε όλον τον κόσμο. Ξέρω πώς λειτουργεί η αγορά, θυμάμαι καλά τι σημαίνει να σε παίρνει η τράπεζα και να κρύβεσαι, και ξέρω τη δύναμη των ελληνικών μας προϊόντων και πώς να τα φτάσουμε σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού συνεργάστηκα με ανθρώπους από όλους τους σημαντικούς κλάδους της πατρίδας μας και είδα ότι, ακόμα και σε περίοδο κρίσης, μπορούμε με συνεργασία να κάνουμε θαύματα. Και στο υπουργείο Εξωτερικών έμαθα τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η χώρα να παίξει κομβικό και ηγετικό ρόλο στην περιοχή. Η πατρίδα μας έχει αστείρευτες δυνατότητες να απελευθερώσει δυνάμεις δημιουργίας παντού, αν σπάσουμε το απόστημα της εξουσίας στο Μαξίμου και κάνουμε κάθε Ελληνίδα και Ελληνα συμμέτοχο σε μια μεγάλη προσπάθεια από την οποία έχουμε όλοι να κερδίσουμε.

Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι ο αρχηγός μόνο ή υπάρχει και θέμα «προσωπικότητας του κόμματος», στην εποχή που ζούμε; Φτάνει δηλαδή να αλλάξει ο αρχηγός;

Την προσωπικότητα του ΠΑΣΟΚ, όπως κάθε κόμματος, την προσδιορίζει το όραμά του. Η απελευθέρωση της Ελληνίδας και του Ελληνα από τις παθογένειες ενός κράτους που λειτουργεί μόνο για λίγους είναι τόσο επίκαιρη σήμερα όσο την ημέρα που γράφτηκε. Για αυτό ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε γράψει: «Το όραμα αυτό, αλλά και η πορεία προς την εκπλήρωση, προσδιορίζουν την ιδεολογία και τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ». Είναι ένας αγώνας που δεν τελειώνει ποτέ, διότι πάντα θα υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να επιβάλουν το δικό τους. Δική μας δουλειά, τώρα, είναι να συνδέσουμε τις σύγχρονες προτάσεις του κόμματος και να τις «κουμπώσουμε» σε αυτό το όραμα.

Τι όνειρα έχετε για το ΠΑΣΟΚ και πώς θα τα υλοποιήσετε; Το όνομα του κόμματος είναι ένα μεγάλο συν, γιατί παραπέμπει στον Ανδρέα Παπανδρέου. Μήπως, όμως, είναι και λιγάκι «παλιακό»;

Κάθε κόμμα, κάθε πολιτικός φορέας, κάθε πολιτικό πρόσωπο υψηλού κύρους είναι θεσμός που φέρει ένα όραμα για τη χώρα, την κοινωνία και καθέναν και καθεμιά μας ξεχωριστά. Ξεπερνιέται μόνο όταν ξεπεραστεί και το όραμά του. Ακόμα και σήμερα που μιλάμε, όμως, δεν υπάρχει δημοσκόπηση που να μη δείχνει τον Ανδρέα Παπανδρέου καλύτερο πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης. Ξέρετε γιατί; Γιατί το όραμά του για μία Ελληνίδα και έναν Ελληνα απελευθερωμένο σε προσωπικό, κοινωνικό και εθνικό επίπεδο είναι επίκαιρο μέσα στις αφόρητες ανισότητες που ζούμε.

Η Αννα Διαμαντοπούλου, που μπήκε στην κούρσα, αλλάζει τα δεδομένα ή οι πασόκοι θα μετρήσουν το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια εκείνη «φλέρταρε» έντονα με τη Ν.Δ.;

Αντίπαλός μου είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και οι μεγάλες ανισότητες που βιώνει η κοινωνία. Οχι οι συνυποψήφιοί μου. Γιατί; Διότι πιστεύω ότι οι πολίτες χρειάζονται λύσεις για θέματα όπως είναι η ακρίβεια, η υγεία και η παιδεία, η στεγαστική κρίση, και εκεί θα επικεντρωθώ. Αλλωστε, σε μία ανοιχτή διαδικασία, κάθε υποψηφιότητα είναι καλοδεχούμενη. Η καθεμία έχει να φέρει πράγματα στο τραπέζι του διαλόγου, τα οποία θα μας βγάλουν πιο δυνατούς. Φτάνει να μείνει και να παλέψει και την επόμενη μέρα, ακόμα και αν δεν εκλεγεί.

Μπήκατε σε μια μάχη που έχει δυνατά «άλογα κούρσας». Σας προκαλεί αυτό ανησυχία;

Καμία. Είναι καλό για το ΠΑΣΟΚ, καλό για τη διαδικασία, καλό για το αύριο μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης. Θα χρειαστούμε όλες αυτές τις δυνάμεις την επόμενη μέρα.
Το γεγονός των πολλών υποψηφιοτήτων πώς το κρίνετε εσείς; Επίσης, πολλοί βλέπουν με πολύ άσχημο μάτι το γεγονός ότι ο δήμαρχος της Αθήνας Χάρης Δούκας λίγο μετά την εκλογή του παρατάει την πόλη στο έλεός της. Πώς το βλέπετε αυτό;
Μια πολιτική διαδικασία δεν κρίνεται από τον αριθμό των υποψηφίων, αλλά από τον αριθμό αυτών που θα έρθουν στην κάλπη. Σε ό,τι αφορά τον δήμαρχο, θα κριθεί από το εκλογικό σώμα, όπως θα κριθούμε όλοι μας, για τις ιδέες, την πείρα και τη συνέπειά μας.

Το πρώτο σλόγκαν σας είναι η «αξία». Γιατί το διαλέξατε;

Πριν από μερικά χρόνια προσπάθησα να συμπυκνώσω, σε μια φράση, τον ρόλο του πολιτικού σε μια Δημοκρατία: «Δίνοντας αξία στον πολίτη, δίνεις αξία στην πολιτική. Και δίνοντας αξία στην πολιτική, δίνεις δυνατότητες στον άνθρωπο». Τι σημαίνει; Σημαίνει ότι ρόλος του πολιτικού στη Δημοκρατία είναι να αναγνωρίζει αξία εκεί που άλλοι μπορεί να μην τη βλέπουν. Και να αναδεικνύει αυτήν την αξία, ώστε η κοινωνία να μπορέσει να δημιουργήσει κοινωνικό, πολιτισμικό και οικονομικό πλούτο. Να το κάνω ακόμα πιο απλό και πρακτικό; Για παράδειγμα, πριν από μερικά χρόνια κανείς, εκτός λίγων Ελλήνων δρομέων, δεν γνώριζε τον κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Οταν ανέλαβα στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, αποφασίσαμε με τον Κώστα Παναγόπουλο ότι ο Μαραθώνιος της Αθήνας αξίζει να είναι στους μεγάλους Μαραθωνίους του κόσμου, και τα καταφέραμε. Ηταν δύσκολο; Οχι. Οταν αναδεικνύεις την αξία που ήδη υπάρχει, όλος ο κόσμος συνωμοτεί για να πετύχεις τον στόχο σου.

Πώς πάει η συγκέντρωση υπογραφών υπέρ της υποψηφιότητάς σας;

Πάει εξαιρετικά καλά. Σπάσαμε το φράγμα των 5.000 και συνεχίζουμε. Είναι ένδειξη του σοβαρού ενδιαφέροντος που υπάρχει για τη διαδικασία.

Οι πολίτες ενδιαφέρονται για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ; Το ρωτώ, γιατί κάθε οικογένεια αυτή τη στιγμή έχει πολλά άλλα προβλήματα, όπως η ακρίβεια, η υγεία, το γεγονός ότι οι διακοπές είναι πανάκριβες και δεν μπορεί να τις έχει, και άλλα…

Οι πολίτες ενδιαφέρονται για το τι έχει να πει το ΠΑΣΟΚ, για όλα τα θέματα που αναφέρατε. Οπου και να σταθώ, όπου και να περπατήσω στην Αθήνα και στην επαρχία με ρωτούν με αγωνία. Ο κόσμος ψάχνει κάπου να ακουμπήσει και αν δεν του το προσφέρουμε δεν θα μας συγχωρέσει ποτέ. Δική μας δουλειά είναι να πείσουμε ότι μπορούμε, και θα ανοίξουμε το παιχνίδι σε περισσότερες Ελληνίδες και Ελληνες, και ότι θα το κάνουμε μέσα από σοβαρά συστήματα παιδείας, υγείας και ασφάλειας που δίνουν στον κόσμο σιγουριά, ότι θα σπάσουμε μονοπώλια, στηρίζοντας μικρές επιχειρήσεις, ότι θα οδηγήσουμε τα ελληνικά προϊόντα των αγροτών μας σε αγορές που προσφέρουν καλές τιμές, και ότι θα αναπτύξουμε τις περιοχές της Ελλάδας που έχουν τεράστιες δυνατότητες, όπως η Θράκη, η Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Ηπειρος, η Στερεά και η Πελοπόννησος, για να σπάσουμε και τις μεγάλες γεωγραφικές ανισότητες στη χώρα μας.

Πώς θα εξελιχθεί η προεκλογική σας εκστρατεία; Τα social media τι ρόλο θα παίξουν;

Προτεραιότητά μου είναι η επαφή με τον κόσμο στον δρόμο, στις γειτονιές των πόλεων, και της περιφέρειας. Διότι μόνο έτσι πείθεις ότι λες αυτά που πιστεύεις και πιστεύεις αυτά που λες. Ενας από τους λόγους που με επέλεξαν στην Α’ Αθήνας είναι το γεγονός πως δεν σταμάτησα ποτέ να βρίσκομαι κοντά τους. Σε κάθε γειτονιά. Το αποτέλεσμα; Ιδιο ποσοστό και στο Κολωνάκι και στον Κολωνό. Καμιά ανάρτηση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον φυσικό διάλογο με τον ψηφοφόρο.

Μητσοτάκης ή Κασσελάκης ο πιο επικίνδυνος αντίπαλος;

Ενα ΠΑΣΟΚ κυρίαρχο, με αυτοπεποίθηση, δεν φοβάται κανέναν. Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται πέντε χρόνια στο τιμόνι της χώρας και έχει «καταφέρει» να οξύνει υπέρμετρα τις ανισότητες στην ελληνική κοινωνία. Από την άλλη, ο κ. Κασσελάκης δεν έχει ακόμα ξεδιαλύνει το τι ακριβώς εκπροσωπεί. Με τι αρχές και αξίες πολιτεύεται. Πράγμα το οποίο είναι επικίνδυνο για την πολιτική ζωή της χώρας. Σε αυτό το σκηνικό, οι εσωκομματικές διαδικασίες δεν είναι μόνο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για το ποιο ΠΑΣΟΚ θα εμπιστευτούν οι πολίτες να κυβερνήσει αύριο τη χώρα.

Η οικογένειά σας τι είπε όταν της είπατε ότι θα μπείτε μπροστά σε αυτή τη μάχη;

«Αντε πάλι!» Αυτό είπαν. Αλλά, αυτή τη φορά, γέλασαν υποστηρικτικά. Δεν τους φοβίζουν οι πολιτικές μάχες, όπως παλιά. Αντίθετα. Είναι όλες πολιτικοποιημένες, αυστηροί κριτικοί των προτάσεών μου και απίστευτοι υποστηρικτές, σε κάθε φάση. Ειδικά στις δύσκολες.

Τι καλοκαίρι θα περάσετε και πού;

Σκοπός μου είναι να γυρίσω κάθε γωνιά της Ελλάδας. Να μιλήσω με τον κόσμο και να ακούσω αυτά που έχει να μου πει.

Πηγή: Espresso

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This