Reuters για την 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: «Η μία πλευρά θρηνεί, η άλλη γιορτάζει»

«Η Βόρεια Κύπρος είναι ένα αποσχισμένο κράτος που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία»

Must Read

Θέμα και στα διεθνή ΜΜΕ η 50ή -μαύρη- επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, με το Reuters να αναφέρει σε σημερινό άρθρο του πως 50 χρόνια μετά την εισβολή οι Έλληνες εξακολουθούν να θρηνούν, την ώρα που οι Τούρκοι γιορτάζουν.

«Το εθνικά διχασμένο νησί είναι μια επίμονη πηγή έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι οποίες είναι και οι δύο εταίροι στο ΝΑΤΟ, αλλά βρίσκονται σε αντίθεση για πολλά ζητήματα», σημειώνει το διεθνές Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι οι διαφορές στα συναισθήματα έχουν καταγραφεί και από τη σημερινή παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν και του Κυριάκου Μητσοτάκη στο νησί της Αφροδίτης.

«Ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε σε εορταστική στρατιωτική παρέλαση στη βόρεια Λευκωσία για τον εορτασμό της ημέρας του 1974, όταν οι τουρκικές δυνάμεις ξεκίνησαν μια επίθεση που αποκαλούν “ειρηνευτική επιχείρηση”. Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι παρών στην εκδήλωση για την “βάρβαρη τουρκική εισβολή”, όπως την αποκαλούν οι Έλληνες. Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν σε όλη την περιοχή τα ξημερώματα», αναφέρει συγκεκριμένα, αποφεύγοντας να πάρει πλευρά.

Στη συνέχεια του άρθρου παρουσιάζονται οι δηλώσεις του Ερντογάν, αλλά και του Κύπριου προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, με το Reuters να σημειώνει ότι: «Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν σταματήσει σε δύο φαινομενικά ασυμβίβαστες έννοιες – οι Ελληνοκύπριοι θέλουν επανένωση ως ομοσπονδία. Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν διευθέτηση δύο κρατών».

Στο αφιέρωμα υπάρχουν και δηλώσεις του 90χρονου Λουκά Αλεξάνδρου, ο οποίος βρέθηκε στον τάφο του γιου του, σε ένα στρατιωτικό νεκροταφείο: «Ήταν μια προδοσία της Κύπρου και τόσα πολλά παιδιά χάθηκαν. Δεν ήταν μόνο ο γιος μου, ήταν πολλά».

Καταλήγοντας, το άρθρο αναφέρει: «Στην Τουρκία, η κρατική τηλεόραση εστίασε στη βία κατά των Τουρκοκυπρίων πριν από την εισβολή, ιδιαίτερα στην αιματοχυσία το 1963-64 και το 1967. Η εισβολή της Τουρκίας κατέλαβε περισσότερο από το ένα τρίτο του νησιού και έδιωξε περισσότερους από 160.000 Ελληνοκύπριους στο νότο. Οι συνομιλίες για την επανένωση κατέρρευσαν το 2017 και έκτοτε βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η Βόρεια Κύπρος είναι ένα αποσχισμένο κράτος που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία της θέλει διεθνή αναγνώριση».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This