Για έβδομη ημέρα μαίνεται η φωτιά στη Δράμα – Στάχτη 11.000 στρέμματα στο Φαλακρό

Προς το παρόν το μέτωπο απέχει αρκετά από κατοικημένες περιοχές και δασικές εκτάσεις

Must Read

Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης (17/07) στην περιοχή Σίτνα στο όρος Φαλακρό της Δράμας σε χορτολιβαδική έκταση συνεχίζει να καίει, με την Πυροσβεστική να καταβάλλει προσπάθειες για την οριοθέτησή της.

 

Οι δυνάμεις του σώματος ενισχύθηκαν και περιλαμβάνουν 35 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων καθώς και 5 οχήματα. Αναφέρεται πως το δύσβατο του σημείου της πυρκαγιάς δυσκολεύει την κατάσβεση και την πρόσβαση των μέσων.

 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φωτιά ξεκίνησε από δύο κεραυνούς που έπεσαν στην περιοχή Χιονότρυπα σε δυο διαφορετικά σημεία, δημιουργώντας δυο πύρινες εστίες οι οποίες καθώς επεκτείνονταν ενώθηκαν σε ένα ιδιαίτερα μεγάλο πύρινο μέτωπο. Προς το παρόν το μέτωπο απέχει αρκετά από κατοικημένες περιοχές και δασικές εκτάσεις.

Η ανακοίνωση του δήμου Δράμας

Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δήμος Δράμας ενημέρωσε τους πολίτες σχετικά με τη φωτιά στο Φαλακρό:

«Επειδή τις τελευταίες μέρες ανησυχούμε όλοι για τις εξελίξεις με τη φωτιά στο Φαλακρό, ο Δήμος Δράμας σας ενημερώνει ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να αποσοβηθεί ο κίνδυνος.

Την Κυριακή 21 Ιουλίου, από τις 6.30 το πρωί ο δήμαρχος Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος μαζί με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Μαυρίδη και τον αντιδήμαρχο Τουρισμού, Γιάννη Γεωργιάδη βρέθηκαν στο μέτωπο της φωτιάς μαζί με όλες τις δυνάμεις του Δήμου.

Με πρωτοβουλία του δημάρχου επιτάχθηκαν οχήματα για τις ανάγκες, JCB και Γκρέιντερ. Σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ και τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας και με την άοκνη και συνεχή βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας επιχειρούν στην περιοχή.

Οι καιρικές συνθήκες και το μέτωπο της φωτιάς εξελίσσονται δυσμενώς και ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

Θα σας ενημερώσουμε με νεότερες ανακοινώσεις κατά την διάρκεια της ημέρας. Όπως και όλες τις προηγούμενες ημέρες ο Δήμαρχος και οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε πλήρη επιφυλακή».

Χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα, Δευτέρα

Αντιμέτωπες με πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς βρίσκονται και σήμερα Δευτέρα (22/07) σε περιοχές των περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας,, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.




 

Ειδικότερα, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς  (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)

Εκτός των υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρότητας του εδάφους, θα επικρατήσουν σφοδροί άνεμοι. Θα πρέπει όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί, απ’ τις πρώτες πρωινές ώρες, μέχρι και αργά το απόγευμα. Ενεργοποιούνται απαγορεύσεις, σύμφωνα και με τα όσα προβλέπουν εγκύκλιοι των Περιφερειακών Ενοτήτων.




 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως:

  • Το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού.
  • Η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα. συσκευές συγκόλλησης.
  • Η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών. Η ρίψη αναμμένων τσιγάρων.
  • Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

30 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

Σε 30 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα. Από αυτές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι 25 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη πέντε.

Σημειώνεται ότι τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Τέλος η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Διαβάστε ακόμα: Συνεχίζεται η επέλαση του καύσωνα – Δείτε πού θα φτάσει ο υδράργυρος σήμερα

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This