Την ώρα που ένας στους δύο Ελληνες δηλώνει ότι δεν έχει χρήματα για διακοπές, ο τέως ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) υλοποιεί εξόχως προβληματικά το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού, με τρόπο που ελάχιστα βοηθά. Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα εξαιρετικά κακοσχεδιασμένο και η διοίκηση του οργανισμού όχι μόνο δεν ασχολείται για να το βελτιώσει, αλλά αντιθέτως κάνει ό,τι μπορεί για να «τιμωρήσει» τους πολίτες οι οποίοι -ας μην το ξεχνάμε- έχουν πληρώσει ουκ ολίγα χρήματα μέσω των εισφορών τους.
- Του Σπύρου Γεράρδη
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως δήλωσε πρόσφατα ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης, για το 2019 ενεργοποιήθηκαν μόλις 72.000 επιταγές από το σύνολο των 140.000 που χορηγήθηκαν, συνολικού προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ. Δηλαδή μόνο από εκείνη τη χρονιά οι μισές επιταγές δεν ενεργοποιήθηκαν και περίπου τα μισά κονδύλια, πέντε εκατομμύρια ευρώ, παραμένουν αδιάθετα. Αλλά και για το 2022-23 ο αριθμός επιταγών που ενεργοποιήθηκαν και πάλι υπολείπεται σημαντικά, αφού ενεργοποιήθηκαν μόνο 244.452 από τις 300.000, προϋπολογισμού 35.000.000 ευρώ. Δηλαδή μόνο από το πρόγραμμα του περασμένου έτους 55.548 επιταγές δεν ενεργοποιήθηκαν, με τα αντίστοιχα ποσά να παραμένουν αδιάθετα στη ΔΥΠΑ.
Και δεν φτάνει που αρνούνται να επαναδιαθέσουν όσες επιταγές δεν ενεργοποιούνται, έχουν υιοθετήσει μια ιδιαίτερα ανάλγητη τιμωρητική διάταξη για όσους δικαιούχους δεν ενεργοποιούν τις επιταγές που λαμβάνουν, αφού τους αποκλείουν για δύο χρόνια από την εκ νέου συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Αναρωτιόμαστε με τι σκεπτικό το κάνουν αυτό, αφού στους δικαιούχους συμπεριλαμβάνονται κυρίως εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ΑμεΑ και μακροχρόνια άνεργοι. Αλήθεια, δεν αντιλαμβάνονται ότι για να χρησιμοποιηθούν οι επιταγές χρειάζεται να διαθέτουν επιπλέον χρήματα για μεταφορικά, διατροφή και άλλα έξοδα;
Τα ίδια ακριβώς έχουν εφαρμόσει και για το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού των συνταξιούχων των ελεύθερων επαγγελματιών του ΟΑΕΕ. Παρότι η παρακράτηση του 1 ευρώ για τον Κοινωνικό Τουρισμό συνταξιούχων ΟΑΕΕ ίσχυε από το 2010, σύμφωνα με την παρ.5, άρθ.69, Ν. 3863/2010, ξεκίνησαν την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος δώδεκα χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2022, ενώ εκείνη τη χρονιά χορηγήθηκαν μόλις 8.067 επιταγές από το σύνολο των 25.000 συνολικού προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ.
Φυσικό είναι να μην ενημερώνει η ΔΥΠΑ για το σύνολο των επιταγών που δεν ενεργοποιήθηκαν κάθε χρονιά, αφού δεν συμφέρει να μάθουν οι δικαιούχοι, αλλά αντιθέτως συνεχίζει να καυχιέται για το πόσοι πολλοί πήγαν τις διακοπές τους με τον Κοινωνικό Τουρισμό.
Επιπλέον, επιμένουν να στοχοποιούν τους φτωχούς και τους ανέργους, ενώ τα ξενοδοχεία και οι ακτοπλοϊκές εταιρίες επιχορηγούνται αφειδώς, ακόμα και όσες επιχειρήσεις κερδοσκοπούν και δεν τηρούν τους όρους της σύμβασης. Δεν χορηγούν εκπτώσεις για τα έξοδα μετακίνησης οδικώς ούτε καν στα ΚΤΕΛ, παρότι η συντριπτική πλειονότητα των τουριστών επιλέγει προορισμούς που συνδέονται οδικώς με τα αστικά κέντρα, ενώ αρνούνται να προχωρήσουν σε ουσιαστικούς ελέγχους στα ενοικιαζόμενα και τα ξενοδοχεία, κατασκευάζοντας μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για να δηλώνουν όσα δωμάτια χορηγούνται στους κοινωνικούς τουρίστες και να διασταυρώνονται οι έλεγχοι, επιβεβαιώνοντας ότι τηρούν τους προβλεπόμενους όρους της Δημόσιας Πρόσκλησης.
Αντιθέτως, όμως, κυνηγούν όσους δικαιούχους ενεργοποιήσουν μόνο την έκπτωση των ακτοπλοϊκών, καταλογίζοντας τα λίγα ποσά των εκπτώσεων, αφού σχετική οδηγία προς τις υπηρεσίες εστάλη με τη λίστα των δικαιούχων για το πρόγραμμα του 2021.
Λύση, η τμηματική ενεργοποίηση της επιταγής
Μία απλή -αλλά κάποιος πρέπει να ασχοληθεί- λύση είναι να δοθεί η δυνατότητα για την τμηματική ενεργοποίηση της επιταγής. Κάτι τέτοιο θα ήταν σχετικά εύκολο στο ψηφιακό κράτος που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, καθώς αυτή είναι σε ηλεκτρονική μορφή. Ετσι, θα μπορούσε κάποιος δικαιούχος, αν βρει δωμάτιο, π.χ., για τρεις ημέρες, να μη χάνει την επιδότηση των υπόλοιπων τριών και να τη χρησιμοποιεί αργότερα ή τον χειμώνα.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία