Ηράκλειο: Στην τιμή μισού καραβιού πουλήθηκε ένα λιμάνι….

Must Read

Με την ηχηρή απουσία του υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη από την Βουλή πουλήθηκε το λιμάνι του Ηρακλείου στον όμιλο Γκριμάλντι.

Έναντι μόλις 80 εκατ. ευρώ οι εταιρείες «Grimaldi Euromed SpA» και «Μινωικές Γραμμές Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία» πήραν το 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου.

  • Σημείωση που δείχνει το σχέδιο της ΝΔ: πριν αγοράσουν το λιμάνι (τον Ιανουάριο του 2023), τους είχε παραχωρηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ για 40 χρόνια. Αλλά δεν ήταν αρκετό…

Το 2022 το λιμάνι του Ηρακλείου είχε τζίρο 8 εκατ. ευρώ και πωλείται με 80 εκατ. όταν ένα καράβι της ΑΝΕΚ ή των Μινωϊκών κοστίζει 150 εκατ. ευρώ

Ο όμιλος Γκριμάλντι αποκτά το σύνολο των κτηρίων της ανοδομής εντός του λιμένα και αποκτά και τη δυνατότητα για 40 έτη να διαχειρίζεται κατά αποκλειστικότητα χρήσεις και λειτουργίες του συνόλου του λιμένα και στο βόρειο τμήμα του νησιού, και στο νότο, και στο Λιβυκό Πέλαγος με τα τρία λιμενικά καταφύγια, και φυσικά στο λιμάνι του Ηρακλείου, και στην Παντάνασσα που έχει και αντίστοιχα εγκαταστάσεις και ελλιμενισμού αλλά και μεταφοράς καυσίμων.

Το 93% των λιμένων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι υπό δημόσιο έλεγχο αντέδρασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Λιμένων και κάνοντας λόγο για «σκανδαλώδη πώληση».

Ο Χ. Μαμουλάκης επεσήμανε ότι ο όμιλος Γκριμάλντι κατέχει και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Σύμφωνα δε με πληροφορίες ο όμιλος ενδιαφέρεται και για το λιμάνι της Πάτρας!

Ο Χ. Μαμουλάκης ζήτησε παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού λέγοντας ότι «ο συγκεκριμένος, ο ιταλικός Όμιλος Grimaldi, έχει ήδη αποκτήσει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με αντίστοιχο τρόπο μεταβίβασης μετοχών. Προχωρά και στην απόκτηση -εξαγορά μετοχών κατά 67%- του λιμανιού του Ηρακλείου και απ’ ό,τι μαθαίνουμε προχωρά και για την Πάτρα. Άρα το σύνολο του Αδριατικού τόξου και όχι μόνο, αλλά και τη μεγάλη γραμμή Ηράκλειο-Πειραιάς. Φαίνεται να επικυριαρχεί πλέον. Άρα δημιουργεί αναμφίβολα μία δεσπόζουσα θέση και ο όρος «δεσπόζουσα θέση» αντιλαμβάνεστε ότι χτυπάει καμπανάκι πάντοτε σε επίπεδο ανταγωνισμού».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να κλείσει άρον-άρον πριν τον δεκαπενταύγουστο όλες τις εκκρεμείς δεσμεύσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο. Μία από αυτές είναι η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών», τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

«Το μαγαζί είναι γωνία και είναι φιλέτο με μία κίνηση εμπορευματοκιβωτίων και ως ναυαρχίδα του τουρισμού. Επομένως, όταν πριν από δύο χρόνια πανηγυρίζατε ως Υπουργείο Τουρισμού και Ναυτιλίας για τις κρουαζιέρες, η εταιρεία «Grimaldi», αυτή η ιταλική ναπολιτάνικη εταιρεία, που πήρε το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας έναντι 84,7 εκατομμυρίων ευρώ και έναντι 80 εκατομμυρίων ευρώ το 67% του Λιμανιού του Ηρακλείου, είχε κάθε συμφέρον να πανηγυρίζει, διότι δεν είναι μόνο το λιμάνι, αλλά είναι και οι ακτοπλοϊκές γραμμές», τόνισε ο Κώστας Μπούμπας από την Ελληνική Λύση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This