«Ψήνεται» παράταση για φοροδηλώσεις

Σύσκεψη εντός της ημέρας στο Υπουργείο Οικονομικών - Έχουν υποβληθεί 5.600.000, σε σύνολο 6.500.000!

Must Read

Κρίσιμη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας, προκειμένου να αποφασιστούν τα περιθώρια για μια νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου αναμένεται να βρεθούν όλα τα δεδομένα, από τα προβλήματα που καταγγέλλουν σχεδόν καθημερινά οι ενώσεις φοροτεχνικών – λογιστών, έως τον αριθμό των υπόχρεων που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τη διαδικασία. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), έχουν υποβληθεί 5,6 εκατ. δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατ. Πρακτικά, μέσα σε λιγότερο από 72 ώρες θα πρέπει να κατατεθούν πάνω από 900.000 δηλώσεις με ρυθμό 12.500 δηλώσεων την ώρα, ακόμα και τα… ξημερώματα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 900.000 φυσικά πρόσωπα δεν έχουν προλάβει να υποβάλουν το Ε1, περισσότερες από 400.000 ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν κατάφεραν να υποβάλουν το Ε3 και πάνω από 200.000 νομικά πρόσωπα και εταιρίες δεν έχουν κάνει δήλωση και απειλούνται από τις 26 Ιουλίου και έπειτα με πρόστιμο ύψους 250 ή 500 ευρώ, συν το 0,73% της προσαύξησης του φόρου λόγω εκπρόθεσμης δήλωσης.

Σε ανακοίνωσή του, μάλιστα, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας αναφέρει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κωλυσιεργίας που παρατηρήθηκε φέτος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΑ Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, για τους φυσιοθεραπευτές και τα μικροβιολογικά εργαστήρια το σύστημα για την υποβολή της δήλωσης άνοιξε μόλις το βράδυ της 22ας Ιουλίου, δηλαδή μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών θα υποχωρήσει στις δικαιολογημένες πιέσεις και επισημάνσεις των φορέων της αγοράς και των λογιστών, και θα ανακοινώσει μια ολιγοήμερη παράταση έως το τέλος Ιουλίου. Τότε εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου για τους φορολογουμένους με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Τι δείχνουν οι εκκαθαρίσεις

Υπενθυμίζεται πως οι φοροτεχνικοί έχουν ζητήσει να δοθεί παράταση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, κάτι που αποκλείει το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς θα ανατρέπονταν το πλάνο εισπράξεων από το φόρο εισοδήματος, έχοντας επιπτώσεις ακόμα και στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το «καλάθι» της ΔΕΘ.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων δείχνουν ότι:

  • 3 στους 10 ή 1,8 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν συνολικό φόρος 2,94 δισ. ευρώ, με τον μέσο φόρο να αγγίζει τα 1.628 ευρώ.
  • 2 στους 10 ή 1,1 εκατ. δηλώσεις είναι πιστωτικές, με το συνολικό ύψος του φόρου να ανέρχεται σε 357,251 εκατ. ευρώ και η μέση επιστροφή φόρου διαμορφώνεται στα 323 ευρώ.
  • 5 στους 10 ή 2,57 εκατ. δηλώσεις έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό.

*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This