Copernicus: «Ο πλανήτης κατέγραψε για δεύτερη ημέρα ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας στα παγκόσμια χρονικά»

Must Read

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus σχετικά με την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζοντας πως η Δευτέρα, 22 Ιουλίου, ήταν η δεύτερη συναπτή θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί στα παγκόσμια χρονικά. Μάλιστα, ξεπέρασε κατά ελάχιστα την Κυριακή 21 Ιουλίου που έλαβε τα πρωτεία.

Ειδικότερα, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα έφθασε την Δευτέρα στους 17,15 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή 0,06 βαθμούς υψηλότερη σε σχέση με το ρεκόρ της Κυριακής, σύμφωνα με την Υπηρεσία, η οποία καταγράφει αυτές τις τάσεις από το 1940. Το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταρριφθεί ήταν για τέσσερις συναπτές ημέρες στις αρχές Ιουλίου του 2023. Πριν από αυτό η θερμότερη ημέρα είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2016.

«Η περασμένη Δευτέρα πιθανόν να έχει σημειώσει ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ για την υψηλότερη μέση θερμοκρασία στα χρονικά και με αυτό εννοώ πηγαίνοντας πίσω δεκάδες χιλιάδες χρόνια», είπε ο επιστήμονας του κλίματος Κάρστεν Χόσταϊν του πανεπιστημίου της Λειψίας στη Γερμανία.

Ελ Νίνιο

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες πόλεις στην Ιαπωνία, την Ινδονησία και την Κίνα έχουν καταγράψει ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών. Χώρες του Κόλπου επίσης υποφέρουν από τη ζέστη, η οποία ξεπερνά τους 60 βαθμούς Κελσίου, κάτι που επιδεινώνεται από την υγρασία.

Την ίδια ώρα, οι θερμοκρασίες σε τμήματα της Ευρώπης έχουν ξεπεράσει τους 45 βαθμούς Κελσίου. Για το επικίνδυνο αυτό ρεκόρ, λένε οι επιστήμονες, ευθύνεται η κλιματική αλλαγή η οποία υποκινείται από την καύση των ορυκτών καυσίμων. Αλλά σε αντίθεση με τον περασμένο χρόνο, κατά τον οποίο η κλιματική αλλαγή συνδυαστικά με το φαινόμενο Ελ Νίνιο, συνέβαλαν στην καταγραφή ενός νέου ημερήσιου ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, δεν ισχύει το ίδιο για τον φετινό Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον Χόσταϊν, είναι «αξιοσημείωτο» ότι το ρεκόρ καταρρίφθηκε τώρα που ο πλανήτης δεν βιώνει πλέον τις επιπτώσεις του Ελ Νίνιο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This