Γιώργος Γεραπετρίτης: Ανίκανος και φοβικός για να απαντήσει στην Τουρκία

Η αφωνία του Υπουργού Εξωτερικών γεννά πολλά ερωτήματα για το τι ακριβώς θέλει να πετύχει για λογαριασμό του Μητσοτάκη

Must Read

Ο απολογισμός με το κλείσιμο ενός χρόνου του Γιώργου Γεραπετρίτη στην κεφαλή του υπουργείου Εξωτερικών είναι απογοητευτικός. Αν όχι επικίνδυνος. Μέσα σ’ αυτό το ελάχιστο διάστημα έχει προκαλέσει βαθιές ρωγμές στις παγιωμένες εθνικές γραμμές της χώρας.

  • του Βασίλη Γαλούπη, εφημερίδα «δημοκρατία»

Οι απαντήσεις του είναι άνευρες, φοβικές κι ενοχικές. Σε βαθμό που η στάση αφωνίας του απέναντι στην Τουρκία να γεννά πολλά ερωτήματα για το τι ακριβώς θέλει να πετύχει για λογαριασμό του Μητσοτάκη.

Για τις παρανοϊκές επιθέσεις της Τουρκίας τα τελευταία 24ωρα, το ΥΠΕΞ εξέδωσε μια υποψία «απάντησης» που είναι, το λιγότερο, απαράδεκτη.

Με αφορμή την επέτειο για τον θάνατο του Σαδίκ Αχμέτ, το τουρκικό ΥΠΕΞ μίλησε ξανά για «τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη».

Τα ίδια είπε χθες και ο Ερντογάν απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Αποκάλεσε τη μειονότητα στη Θράκη «τουρκική», τόνισε ότι «παρακολουθούμε όλα τα βήματα της Ελλάδας και επεμβαίνουμε σε περίπτωση ανάγκης», κοκορεύτηκε πως «συνεχίζουμε να προστατεύουμε την “τουρκική μειονότητα” στη Δυτική Θράκη» κι επιτέθηκε ακόμα μια φορά στην Κύπρο: «Το ίδιο ισχύει και για τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Εχει υποστεί αδικία και διακρίσεις για σχεδόν τρία τέταρτα του αιώνα από τη δεκαετία του 1960».

Σ’ αυτά τα παραληρήματα του Ερντογάν και του τουρκικού ΥΠΕΞ, το υπουργείο του Γεραπετρίτη απάντησε ως εξής:

«Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας. Ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών δεν τίθενται ούτε θα μπορούσαν να τεθούν προς συζήτηση».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών καλείται να βρει αν υπάρχει άλλη παρόμοια ψευδοαπάντηση προκατόχων του στο ΥΠΕΞ όταν υπήρξαν ανάλογες προκλήσεις της τουρκικής πλευράς. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η Τουρκία επιτίθεται σκληρά και μαζικά με απανωτές προκλήσεις εντός λίγων 24ωρων για την εισβολή στην Κύπρο, με τα γεγονότα στην Κάσο, για τη Θράκη, για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Δένδια και για μια δημοφιλή καλλιτέχνιδα όπως η Βανδή, με τον Γεραπετρίτη να έχει πάθει αφωνία.

Υπάρχει κάτι που συγκρατεί τον Γεραπετρίτη και δεν απαντά, όπως θα έκανε ο κάθε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας τα τελευταία 200 χρόνια;

Είναι κάτι που τον εμποδίζει να βάλει την Τουρκία στη θέση της, από τον Ερντογάν, το υπουργείο Εξωτερικών του μέχρι και τον κυβερνητικό συνέταιρο Μπαχτσελί;

Αν δεν μπορεί, δεν θέλει ή δεν ξέρει με τι τόνο απαιτείται να τοποθετείται ο οποιοσδήποτε Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σε τέτοιες χυδαιότητες, τότε ο Γεραπετρίτης ας παραιτηθεί από το πόστο. Για να μη διασύρεται ο ίδιος και, κυρίως, για να μη δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις στο εξωτερικό για τις πραγματικές θέσεις της Ελλάδας.

Το ΥΠΕΞ του Γεραπετρίτη δεν ψέλλισε το παραμικρό στα περί τουρκικής μειονότητας. Αυτό που είπε είναι ότι «τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας». Ο Ερντογάν, δηλαδή, λέει με θράσος ότι υπάρχουν Τούρκοι στη Θράκη και ότι αυτοί οι Τούρκοι είναι υπό την απόλυτη επίβλεψή του, αλλά ο εκλεκτός του Μητσοτάκη απαντά με φιλοσοφικά και «κατευνασμένα» τσιτάτα περί… ισονομίας και… ισοπολιτείας, σαν να βγάζει ουδέτερη διάλεξη σε άσχετα κολεγιόπαιδα.

Το ίδιο ισχύει και για τον μίζερο… σχολιασμό διπλωματικών πηγών για την Κύπρο: «Η διαιώνιση του σημερινού status quo, της κατοχής του ενός τρίτου του νησιού και η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελούν λύσεις».

Η στάση του ακατάλληλου Γεραπετρίτη, ο οποίος ουδέποτε έχει ψηφιστεί από τον ελληνικό λαό αλλά έχει φορεθεί στους ψηφοφόρους από τον Μητσοτάκη, δεν προκαλεί εντύπωση. Δεν είναι η πρώτη φορά, αφού, δυστυχώς, έχει διαπράξει και πολύ χειρότερα, μειώνοντας στο μισό την ελληνική κυριαρχία.

Είναι ο άνθρωπος που έκανε επίκυψη μπροστά στον Ερντογάν.

 

Είναι αυτός που εξέφρασε «τα συγχαρητήριά μας στον λαό και στην κυβέρνηση της Τουρκίας με την ευκαιρία της εορτής της Ημέρας Δημοκρατίας τους» για τα 100 χρόνια. Το πόσο δικαιώθηκε η στάση του Ελληνα ΥΠΕΞ φάνηκε απ’ όσα είπε ο Ερντογάν για τα 50 χρόνια από την τουρκική σφαγή στην Κύπρο.

Ο Γεραπετρίτης δεν έχει δείξει ποτέ την ξεκάθαρη ενόχλησή του επειδή η Τουρκία είναι υπέρ της Χαμάς, υποθάλποντας στο έδαφός της τρομοκράτες.

Και, πάνω απ’ όλα, είναι ο πρώτος Έλληνας υπουργός στην ιστορία που μείωσε την ελληνική κυριαρχία στα 6 μίλια. «Μαλώνοντας», μάλιστα, τα υπόλοιπα 10.000.000 Ελλήνων, που διαφωνούν με τον Γεραπετρίτη και τον Μητσοτάκη, ότι «οι εύκολοι λεονταρισμοί για την επέκταση μονομερώς στα 12 μίλια δεν είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να τεθεί εν θερμώ».

Δηλαδή, το δικαίωμα της Ελλάδας στα 12 μίλια είναι… λεονταρισμός, κατά τον Γεραπετρίτη. Γι’ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση έκανε πίσω στα θαλάσσια πάρκα, σεβόμενη τον… 6μιλίτη ΥΠΕΞ.

Ο Γεραπετρίτης, ένας από τους λίγους Ευρωπαίους που θεωρούν ότι το καθεστώς Ερντογάν είναι… δημοκρατικό, εξακολουθεί να δρα με έναν τρόπο που δεν εκφράζει τους Έλληνες πολίτες.

Κανένας πολίτης αυτής της χώρας δεν θεωρεί ότι τα ναυτικά μίλια πρέπει να γίνουν 6, κανένας δεν θέλει να ακούγονται ύβρεις κατά της Κύπρου και να μένουν αναπάντητες.

Και κανένας δεν νιώθει σεβασμό για έναν ΥΠΕΞ που κάνει επικύψεις στον Ερντογάν και δεν τον βάζει στη θέση του όταν μιλάει για τουρκική μειονότητα στη Θράκη.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1967 στην Κάρπαθο. Σπούδασε Νομική στο Καποδιστριακό κι έκανε μεταπτυχιακό στο Εδιμβούργο. Είναι δικηγόρος και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου. Το 2005 ήταν μέλος Δ.Σ. στον ΟΤΕ και το 2009 διετέλεσε γενικός γραμματέας στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου. Το 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον συμπεριέλαβε στο επταμελές συμβουλευτικό σώμα της Ν.Δ. κι έναν χρόνο μετά αναβαθμίστηκε σε επικεφαλής της ομάδας συμβούλων. Το 2019 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας και στη συνέχεια διορίστηκε υπουργός Επικρατείας. Μετά το δυστύχημα των Τεμπών άσκησε χρέη υπουργού Μεταφορών. Από τον Ιούνιο του 2023 είναι υπουργός Εξωτερικών. 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Στη διπλωματία δεν χρειάζονται υψηλοί τόνοι. Εφόσον όμως μια κυβέρνηση προετοιμάζεται και για το κακό σενάριο, δηλαδή μια σύγκρουση με έναν επιθετικό γείτονα ο οποίος μάλιστα και περισσότερο στρατό διαθέτει και στρατό που έχει ήδη πολεμήσει σε διάφορα μέτωπα (άρα υπερτερεί). Υπό αυτό μόνο το σχέδιο, η απάντηση του Υπουργού ήταν σωστή. Αν όμως δεν κάνουν απολύτως τίποτα για ένα κακό σενάριο, αν νομίζουν πως η τακτική “γιαβάς γιαβάς” και οι υποκλίσεις προς τον Νεο-Σουλτάνο θα σώσουν τη χώρα και φυσικά τις μπίζνες (ΚΡΥΦΕΣ ή φανερές) τότε κάνουν τεράστιο λάθος. Μόλις ο Τούρκος πάρει από τη διεθνή κοινότητα με την αρωγή της Ελληνικής κυβέρνησης αυτό που θέλει, τότε θα μας πουν İyi Geceler Yunanlirar (καληνύχτα Ελληνες)

  2. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αναλύσεις, η βαθειά επίκυψη στον ΤουρκοΜόγγολο, δλδ η Ξεφτίλα υπουργού των εξωτερικών, έκανε φανερό,το Πάρε ότι γουστάρεις ΣΟΥΛΤΆΝΕ ΜΑΣ!! Τώρα ποιος τον καλύπτει, μου είναι άγνωστο!!:) 🙂

    • Ποιος τον καλύπτει? Έχει αφεντικό που τον διόρισε πρώτον και δεύτερον είναι μασώνος μουσουλμάνος στην πίστη από το είδος του προσκυνήματος όταν έκαμψε την οσφύ του στον Ερντογάν. Ένα κέρατο σατανάδες είναι όλοι μαζί και τα γκρεκομασκαράδια ΝΔουλοι τους ψηφίζουν απανωτά να τους “σώσουν” (όχι δεν είμαι αριστερός, πατριώτης είμαι δεξιός κι όχι ακροδεξιός).

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This