Σε είδος…πολυτελείας μετατρέπεται ο καφές – Δεν έχουν τέλος οι ανατιμήσεις

Προβλήματα με τη σοδειά σε Βιετνάμ και Βραζιλία ανεβάζουν τις τιμές παγκοσμίως

Must Read

Σε είδος…πολυτελείας τείνει να μετατραπεί ο καφές, η καθημερινή απόλαυση εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, αφού η τιμή του ολοένα και αυξάνεται.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τόσο οι κόκκοι arabica υψηλής ποιότητας που προτιμούνται από αλυσίδες καφέ όπως η Starbucks, όσο και η πιο οικονομική ποικιλία robusta έχουν αυξηθεί, λόγω των μεγάλων διακοπών στον εφοδιασμό από το Βιετνάμ στη Βραζιλία. Ως εκ τούτου, οι πωλητές ανεβάζουν τις τιμές και καταργούν τις εκπτώσεις για να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους και πολλοί προειδοποιούν για περισσότερες αυξήσεις στο μέλλον.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η JM Smucker, της οποίας οι μάρκες όπως το Folgers και το Café Bustelo κυριαρχούν στην αγορά του καφέ στις ΗΠΑ, που αύξησε τις τιμές το τελευταίο διάστημα. Ακολούθησε η διακοπή συνδρομής καφέ της αλυσίδας εστιατορίων Pret A Manger στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία έδινε στους πελάτες έως και πέντε ροφήματα δωρεάν την ημέρα. Η Variety Coffee Roasters στη Νέα Υόρκη μόλις αύξησε τις τιμές λιανικής της κατά περίπου 5% στην πρώτη της αύξηση εδώ και πέντε χρόνια, ενώ κι άλλα μικρά καφέ λένε ότι είναι τα επόμενα.

Όσον αφορά στις αυξήσεις των τιμών, «πάντα αξιλογούμε ενδελεχώς τα δεδομένα πριν πατήσουμε τη σκανδάλη», δήλωσε ο Patrick Grzelewski, διευθυντής καφέ για την αλυσίδα Variety που έχει καταστήματα σε οκτώ τοποθεσίες και συνέχισε: «Αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί να αποφύγει κανείς πλέον».

Στα υψηλότερα επίπεδα οι τιμές

Είναι χαρακτηριστικό πως οι τιμές για τους κόκκους robusta έχουν εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1970. Οι κόκκοι arabica υψηλότερης ποιότητας νωρίτερα αυτόν τον μήνα ήταν οι ακριβότεροι σε περισσότερα από δύο χρόνια.

Για την άνοδο της τιμής του καφέ αναμφίβολα ευθύνονται οι άσχημες καιρικές συνθήκες αφού οι ξηρασίες στο Βιετνάμ θα οδηγήσουν σε τέταρτη συνεχή χρονιά ελλειμμάτων, ενώ ο ξηρός καιρός στη Βραζιλία έχει συρρικνώσει το μέγεθος της σοδειάς των κόκκων arabica, καθώς τα κατεστραμμένα δέντρα παράγουν μικρότερους σε μέγεθος κόκκους. Το χάσμα μεταξύ των προθεσμιακών τιμών για τις δύο ποικιλίες είναι σχεδόν το μικρότερο που υπήρξε ποτέ, αφήνοντας τις εταιρείες να αναζητούν κόκκους arabica χαμηλότερης ποιότητας αντί για τη συνήθη οικονομικά αποδοτική ποικιλία robusta για να κρατήσουν χαμηλά το κόστος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This