Ευρωβαρόμετρο: Συντριπτικό ποσοστό των πολιτών πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά στην Ελλάδα

Μια ακόμα θλιβερή πρωτιά καταγράφει η Ελλάδα

Must Read

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, σχετικά με ζητήματα διαφθοράς, το 98% των πολιτών πιστεύει ότι υπάρχει, ενώ το 53% δηλώνει πως έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με το 68% των Ευρωπαίων να πιστεύουν ότι η διαφθορά αυξάνεται στις χώρες τους.

 

Μετά την Ελλάδα, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε Πορτογαλία (96%), Μάλτα (95%) και Σλοβενία (95%), ενώ τα χαμηλότερα σε Φινλανδία (18%), Δανία (26%) και Λουξεμβούργο (43%).

Γενικότερα, το 68% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι γενικευμένη. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Φινλανδία (18%), τη Δανία (26%) και το Λουξεμβούργο (43%).

Περίπου το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων (27%) δήλωσαν ότι είχαν προσωπική εμπειρία από διαφθορά στην καθημερινή τους ζωή και το 75% δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις και η πολιτική είναι πολύ στενά συνδεδεμένες, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την άνθηση της διαφθοράς.

Ευρωβαρόμετρο: Τι απάντησαν οι πολίτες για τη διαφθορά στην Ελλάδα

Αναφορικά με την Ελλάδα, σχεδόν όλοι (98%) πιστεύουν πως η διαφθορά συναντάται παντού, με τους μισούς (53%) να υποστηρίζουν πως η διαφθορά έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει και ένα 38% που πιστεύει πως η κατάσταση είναι ίδια τα τελευταία χρόνια, ενώ μόλις το 5% θεωρεί ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ε.Ε. είναι 41%, 43% και 9%.

Επίσης, 7 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι υπάρχει διαφθορά στα πολιτικά κόμματα, με το 68% σημειώνει ότι οι πολιτικοί χρηματίζονται και χρησιμοποιούν την εξουσία για προσωπική ανέλιξη.

Για παράδειγμα, το 67% πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά στους αξιωματούχους που αναθέτουν δημόσιους διαγωνισμούς, ενώ το 63% βλέπει διαφθορά σε αξιωματούχους που εκδίδουν οικοδομικές άδειες.

Επιπλέον, το 24% πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και το 89% πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά στο σύστημα υγείας.

Όσον αφορά τις εποπτικές αρχές, 6 στους 10 θεωρούν πως κι εκεί υπάρχει διαφθορά, ενώ το 29% πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά στις τράπεζες και άλλους οικονομικούς οργανισμούς. Ακόμη, το 57% θεωρεί ότι υπάρχει διαφθορά στις φορολογικές αρχές.

Τέλος, το 56% βλέπει διαφθορά στην αστυνομία, ενώ το 38% πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά στα δικαστήρια.

Διαβάστε ακόμα: Ευρωεκλογές 2024: «Πρωταθλητές» και στην αποχή οι Έλληνες στην ΕΕ – Ο φόβος καθορίζει την ψήφο των Ευρωπαίων

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Πέρα από το να διαπιστώνουν οι πολίτες την ύπαρξη της διαφθοράς στη χώρα, ξέρουν να κάνουν κάτι άλλο χρήσιμο για τη χώρα; Δυστυχώς όχι. Άβουλοι και μοιραίοι όλοι μας, με τις επιλογές μας στις εκλογές, τους επιβραβεύουμε και μετά σαν τις μετανοουσες παρθένες κλαιγόμαστε για τη. διαφθορα. Προφανώς οι διεφθαρμένοι πολίτες εκλέγουν αυτούς που τους μοιάζουν στη ρεμούλα και την αρπαχτή. Το παραμύθι των αθώων πολιτών και των διεφθαρμενων εξουσιών καιρός είναι να σταματήσει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This