Και το Υπουργείο Τουρισμού κατά της επέκτασης ιχθυοκαλλιεργειών

Ύστερα από συνάντηση με την υπουργό Όλγα Κεφαλογιάννη, οι δήμαρχοι Δελφών και Δωρίδος βλέπουν με ικανοποίηση να προστίθεται ένα σημαντικό βέλος στη φαρέτρα τους, ώστε να μην προχωρήσει η δέσμευση επιπλέον θαλάσσιου χώρου

Must Read

Μετά το ρεπορτάζ του «Ε.Α.» στο φύλλο της 18ης Ιουλίου για την ιδιωτικοποίηση της θάλασσας στη Φωκίδα, στο… όνομα της ανάπτυξης των ιχθυοκαλλιεργειών, ήρθε και η συνάντηση ύστερα από συντονισμένες ενέργειες των Δήμων Δελφών και Δωρίδος, και σε συνεργασία με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης και βουλευτή Φωκίδας Ιωάννη Μπούγα και με την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη ήρθαν και θετικές εξελίξεις στο προσκήνιο, μια και το υπουργείο γνωμοδοτεί υπέρ των εμπλεκόμενων δήμων και στέκεται απέναντι στην επέκταση των εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιέργειας.

  • Tου ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΡΙΜΗ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»

Οπως τονίζει και στον «Ε.Α.» ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη για την περιοχή, περιμένοντας από εκεί και πέρα την τελική απόφαση από το αρμόδιο υπουργείο.

«Ηταν μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη σε συνέχεια της επίσκεψής μας η τοποθέτηση του υπουργείου Τουρισμού, θεωρώντας ότι αυτή θα συμβάλει καθοριστικά στη λήψη της τελικής απόφασης για το όλο θέμα από το αρμόδιο υπουργείο. Εχουμε έτσι ακόμη ένα ισχυρό όπλο στη διάθεσή μας προκειμένου να καταφέρουμε την επίτευξη των στόχων μας, όπως τους έχουμε εκθέσει στις σχετικές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Δελφών.

Εντονος προβληματισμός

Οπως αναφέρουν και οι σχετικές ανακοινώσεις, στη συνάντηση που έγινε κατατέθηκε ο έντονος προβληματισμός, ο οποίος «καταρχάς εδράζεται στην υφιστάμενη κατάσταση και την ήδη βεβαρημένη από τέτοιου είδους δραστηριότητες περιοχή. Τονίστηκε ο έντονος χαρακτήρας τουριστικής ανάπτυξης που έχει πάρει το παραλιακό τμήμα της Φωκίδας, ο οποίος αναμένεται να πληγεί αν ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός δεν λάβει υπόψη του αυτά τα στοιχεία, ενώ επί τούτου ετέθησαν στη συζήτηση, μεταξύ άλλων, η πρόταση του Δήμου Δελφών να χαρακτηριστεί Πρότυπος Τουριστικός Προορισμός, αλλά και η συνεχής ανάπτυξη των Τριζονίων στη Δωρίδα, του μόνου κατοικημένου νησιού του Κορινθιακού, που γνωρίζει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια».

Το τουριστικό πλάνο της περιοχής που έχει ήδη εκπονήσει και ο Δήμος Δελφών έπαιξε λοιπόν τον ρόλο του στη γνωμοδότηση του Υπουργείου Τουρισμού για το όλο θέμα; «Είναι σίγουρα κομβικό αυτό που αναφέραμε και στην κυρία υπουργό, όσον αφορά την περιοχή της Φωκίδας. Εχουμε εκπονήσει τη σχετική μελέτη για να γίνουμε πρότυπος τουριστικός προορισμός και έχουμε καταθέσει ήδη τη σχετική πρόταση στο υπουργείο» σημειώνει ο κ. Ταγκαλής, εκφράζοντας συνεχώς την ικανοποίησή του για το θέση που έλαβε το Υπουργείο Τουρισμού σχετικά με το νέο χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που είναι σε εξέλιξη, εστιάζοντας, όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων στη δυναμική τουριστική προοπτική της Φωκίδας, η οποία, υπογραμμίζει, δεν θα πρέπει να πληγεί.

Ανταγωνιστικές χρήσεις

Στο πλαίσιο των παραπάνω διαπιστώσεων, το Υπουργείο Τουρισμού ειδικά για το ζήτημα της σύσκεψης αναφέρει: «Με δεδομένο ωστόσο ότι η υδατοκαλλιέργεια και ο τουρισμός μπορούν να αποτελέσουν ανταγωνιστικές χρήσεις στον παράκτιο και θαλάσσιο χώρο, διατηρούμε ισχυρές επιφυλάξεις για την επέκταση και τη διόγκωση της παραγωγής στο μέγεθος που προτείνει η ΠΟΑΥ, προβλέπεται δηλαδή μια ετήσια δυναμικότητα (παραγωγή) τριπλάσιας τάξης σε σχέση με την υφιστάμενη, ενώ σε έκταση 2,32 φορές μεγαλύτερη από την υπάρχουσα, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπως είναι ο παράκτιος χώρος της Φωκίδας και της Βοιωτίας που προσφέρει ευκαιρίες αναψυχής, αλλά και ευκαιρίες ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Η υπηρεσία μας -στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της- κρίνει ότι πρέπει να εξεταστεί μια σημαντικά ήπια λύση τόσο αναφορικά με τη συνολική έκταση της προτεινόμενης ΠΟΑΥ όσο επίσης και με τη ετήσια δυναμικότητα (παραγωγή), και επιπλέον να ενταχθούν οι προτεινόμενες ζώνες σε περιοχές που δεν υφίστανται τουριστικές εγκαταστάσεις, υποδομές, χρήσεις και δραστηριότητες».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This