Σαν σήμερα: Η συνθήκη ανακωχής της Κορέας – Τι άλλο συνέβη

Στις 27 Ιουλίου 1953 συμφωνήθηκε ανακωχή στις εχθροπραξίες

Must Read

Έγινε… της Κορέας! Μία μέρα σαν σήμερα (27/7/53), υπογράφηκε η περίφημη συνθήκη της Κορέας από τον Αμερικανό αντιστράτηγο Γουίλιαμ Κέλι Χάρισον. Ο ίδιος αντιπροσώπευε τα Ηνωμένα Έθνη, τον Βορειοκορεάτη στρατηγό Ναμ Ιλ (αντιπροσώπευε τον Κορεατικό Λαϊκό Στρατό) και τον Πενγκ Ντεχουάι από τον Λαϊκό Εθελοντικό Στρατό της Κίνας. Σκοπός εξάλου της συνθήκης ήταν να εξασφαλιστεί πλήρης παύση των εχθροπραξιών και των ένοπλων ενεργειών στην Κορέα μέχρι την επίτευξη οριστικής ειρηνευτικής λύσης.

Η Κορέα άλλωστε είχε ανεξαρτητοποιηθεί από την Κίνα στα τέλη του 19ου αιώνα. Μετά τον ρωσοϊαπωνικό πόλεμο του 1904, η Κορέα βρέθηκε υπό ιαπωνική κυριαρχία. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην συνδιάσκεψη της Γιάλτας (1945), από το στρατόπεδο των νικητών η Σοβιετική Ένωση και οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αναλάβουν τις τύχες της Κορέας. Η χερσόνησος χωρίστηκε έκτοτε και δημιουργήθηκαν δύο κράτη. Από την μία υπήρξε η Βόρεια Κορέα με ηγέτη τον Κιμ Ιλ Σουνγκ και από την άλλη η Νότια Κορέα με επικεφαλής τον φιλοαμερικανό Σίνγκμαν Ρι. Η Β. Κορέα ανήκε στο κομμουνιστικό στρατόπεδο, ενώ η Νότια στο δυτικό μέτωπο.

Η σύρραξη δε, ξεκίνησε στις 25 Ιουνίου 1950, όταν ο στρατός της Β. Κορέας πέρασε στην αντίπερα όχθη, με στόχο την συνένωση των δύο τμημάτων σε ένα ενιαίο κράτος και την ταυτόχρονη εκτέλεση του Σίνγκμαν Ρι και των οπαδών του. Πολύ γρήγορα, μόλις σε τρεις μέρες, τα βορειοκορεατικά στρατεύματα είχαν καταλάβει την Σεούλ και σχεδόν όλο το νοτιοκορεατικό έδαφος, εκτός της περιοχής γύρω από το λιμάνι του Πουσάν, στα ανατολικά.

Ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, στράφηκε προς τον ΟΗΕ, ο οποίος καταδίκασε την εισβολή της Β. Κορέας, ζητώντας παράλληλα την παρέμβαση των κρατών-μελών. Οι χώρες που έστειλαν δυνάμεις στη Ν. Κορέα ήταν οι: Ελλάδα, Αυστραλία, Βέλγιο, Καναδάς, Κολομβία, Αιθιοπία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες, Ν. Αφρική, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Μ. Βρετανία και ΗΠΑ. Ο πόλεμος πέρασε από αρκετές φάσεις μέχρι να υπογραφεί τελικώς η συνθήκη της ανακωχής τον Ιούλιο του 1953. Μέχρι τότε, οι δυνάμεις του ΟΗΕ είχαν υποστεί συνολικά γύρω στις 400.000 απώλειες και οι κινεζικές γύρω στις 660.000. Χωρίς να υπολογίζονται οι τεράστιες απώλειες σε αμάχους των δύο κορεατικών κρατών. Ο 38ος παράλληλος αποτελεί μέχρι και σήμερα την διαχωριστική γραμμή, τα σύνορα των δύο κρατών, ενώ συχνές είναι οι αναζοπυρώσεις. Επιπλέον, οι διπλωματικές διεργασίες με τις ΗΠΑ δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό.

Με ρετρό ματιά

1302: Ο στρατηγός Νικόλαος Μουζάλωνας ηττάται από τις κατά πολύ υπέρτερες δυνάμεις του Οθωμανού Οσμάν στη μάχη του Βαφέα, κοντά στη Νικομήδεια. Η ήττα αυτή των Βυζαντινών έχει ως συνέπεια την κατάληψη της υπόλοιπης Μικράς Ασίας από τους Τούρκους.

1832: Η Εθνοσυνέλευση στο Ναύπλιο επικυρώνει την απόφαση των μεγάλων δυνάμεων, σύμφωνα με την οποία ο Όθων θα στεφθεί βασιλιάς της Ελλάδας.

1885: O Εµµανουήλ Ροΐδης πέφτει θύμα τροχαίου. Ο συγγραφέας της «Πάπισσας Ιωάννας» παρασύρεται από δύο άµαξες στην οδό Φιλελλήνων, µε αποτέλεσµα, περνώντας ο τροχός της µίας άµαξας επάνω από το κεφάλι του, να του προκαλέσει κάταγµα της άνω γνάθου.

1890: Αυτοπυροβολείται ο διάσημος Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Θα αφήσει την τελευταία του πνοή δύο ημέρες αργότερα.

1922: Με τον νόμο 2905 θεσπίζονται για πρώτη φορά οι εισαγωγικές εξετάσεις. Θα εφαρμοστούν δύο χρόνια αργότερα στη Φυσικομαθηματική Σχολή και από το 1926 στις υπόλοιπες σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών.

1940: Ο Μπαγκς Μπάνι κάνει το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη με την ταινία κινουμένων σχεδίων «Ένας άγριος λαγός».

1943: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο Ιωσήφ Στάλιν υιοθετεί τη Διαταγή 227, σύμφωνα με την οποία όσοι αλλάζουν θέση ή εγκαταλείπουν το πεδίο της μάχης θα θανατώνονται αμέσως.

1955: Τερματίζεται η κατάληψη της Αυστρίας από τις συμμαχικές δυνάμεις. Η Αυστρία ανακτά επίσημα την εθνική κυριαρχία της, μετά από συνολικά 17 χρόνια κατοχής από ξένα στρατεύματα, αφού των συμμαχικών είχαν προηγηθεί τα στρατεύματα του Γ’ Ράιχ.

1996: Βόμβα εκρήγνυται στο Ολυμπιακό Πάρκο της Ατλάντα, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ένας νεκρός και 110 τραυματίες ο απολογισμός.

1996: Ο Λεωνίδας Κόκκας κερδίζει το αργυρό μετάλλιο στην άρση βαρών, στην κατηγορία των 91 κιλών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Σηκώνει 175 κιλά στο αρασέ, 215 στο ζετέ και 390 στο σύνολο.

2019: Οι Μαρία Κυρίδου και Χριστίνα Μπούρμπου κατακτούν το χρυσό μετάλλιο στον τελικό της δικώπου άνευ πηδαλιούχου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κωπηλασίας Κ23 που διεξήχθη στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This