Το ελληνικό κρυφτούλι στην ΑΟΖ της Κάσου

Η κυβέρνηση εμπαίζει όλους τους Έλληνες για τα εθνικά συμφέροντα και ταυτόχρονα δουλεύονται και μεταξύ τους, διότι σε καθημερινή βάση τα τουρκικά στρατιωτικά UAV ξεσκίζουν την ελληνική κυριαρχία στις βραχονησίδες

Must Read

Η μερική συμφωνία ΕλλάδαςΑιγύπτου για την ΑΟΖ τους μεταξύ 26ου και 28ου μεσημβρινού -έστω και ημιτελής- κατατέθηκε επισήμως στον ΟΗΕ, δεν καταγγέλθηκε από κανέναν και αναρτήθηκε στον αρμόδιο επίσημο πίνακα του ΟΗΕ. Δηλαδή αποτελεί επίσημη και εν ισχύ διεθνώς οριοθετημένη ΑΟΖ.

Το ελληνικό τμήμα της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ αποτελεί την πρώτη διεθνώς οριοθετημένη, αναγνωρισμένη και εν ισχύ ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή Αιγαίου και Μεσογείου, στην οποία η Ελλάδα ασκεί πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα, τα οποία ουδείς και για κανέναν λόγο δεν μπορεί να παραβιάσει χωρίς διεθνείς κυρώσεις.

Η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης για τη μεταξύ τους ΑΟΖ -καίτοι παντελώς παράνομη στον σχεδιασμό της και την οριοθέτησή της- κατατέθηκε επισήμως στον ΟΗΕ, δεν καταγγέλθηκε από κανέναν -ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ- και αναρτήθηκε στον αρμόδιο επίσημο πίνακα του ΟΗΕ. Δηλαδή αποτελεί επίσημη και εν ισχύ διεθνώς συμφωνία για την ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης. Το τουρκικό κομμάτι της Τ/Λ ΑΟΖ αποτελεί την πρώτη διεθνώς οριοθετημένη, αναγνωρισμένη και εν ισχύ τουρκική ΑΟΖ στην περιοχή του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Αυτά είναι τα δύο εν ισχύ αδιάσειστα και μη αμφισβητούμενα στοιχεία για την περιοχή νότια και νοτιοανατολικά Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου, ανατολικών ακτών της Κρήτης και του Καστελόριζου.

Το συνεχιζόμενο κρυφτούλι της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ομιλεί και να παραμυθιάζει τους Ελληνες περί «παράνομης Τ/Λ ΑΟΖ» μόνο ζημία στα εθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα κάνει, ενώ η ίδια η κυβέρνηση ρεζιλεύεται διεθνώς και επιτρέπει στην Τουρκία να έχει λόγο και έργο σε όλη την περιοχή ανατολικά του 26ου μεσημβρινού, η οποία αποτελούσε δυνάμει την ελληνική ΑΟΖ, αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από τον Σεπτέμβριο του 2019, δεν αποφάσιζε υποχωρήσεις και παραχωρήσεις στην Τουρκία, με το σύνολο της αντιπολίτευσης να μην έχει πάρει χαμπάρι ως σήμερα.

Οι εν ισχύ ΑΟΖ Ελλάδας και Τουρκίας στην ίδια περιοχή μεταξύ 26ου και 28ου μεσημβρινού αλληλεπικαλύπτονται στην περιοχή νότια και νοτιοανατολικά Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και ανατολικών ακτών της Κρήτης. Αυτή η αλληλοεπικάλυψη αρχίζει και προκαλεί τριβές και αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και οι δύο χώρες «θέλουν να κάνουν δουλειές» στην ΑΟΖ τους.

Το αλώνισμα του «Ορούτς Ρέις» σε ολόκληρη την περιοχή μέχρι τον 30ό μεσημβρινό, η πόντιση τουρκικών καλωδίων και μέσα στην ελληνική ΑΟΖ της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για την ΑΟΖ και το πρόσφατο επεισόδιο στην Κάσο, όπου η Ελλάδα επιχείρησε να μπει όσο το πάτημα της γάτας (μόνο 12 ν.μ. εντός της τουρκικής ΑΟΖ, τα οποία όμως 12 ν.μ. ανήκουν και στην ελληνική ΑΟΖ λόγω Αιγύπτου, με την Ελλάδα να έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα), αποτελούν πρελούδιο μιας επικίνδυνης κατάστασης, που μπορεί εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο.

«Μεσολαβήσεις»

Και είναι άγνωστο αν σε μελλοντικό επεισόδιο «θα πέσει απάνω του» η νέα αμερικανική κυβέρνηση για την αποτροπή εξελίξεων, όπως έκανε η τωρινή αμερικανική διοίκηση παρασκηνιακώς και αποτελεσματικώς, χωρίς εμφανείς «μεσολαβήσεις» και παρεμβάσεις στο επεισόδιο της Κάσου.

Η αλληλεπικαλυπτόμενη περιοχή των ΑΟΖ Ελλάδας και Τουρκίας μεταξύ 26ου και 28ου μεσημβρινού αποτελεί θέμα υψίστης εθνικής σημασίας, στο οποίο δεν χωρούν παιχνιδάκια εντυπώσεων και φωνακλάδικων ανεπίσημων και ανώνυμων πηγών Αθήνας και Αγκυρας, έως ότου το μελτέμι πάρει μακριά το θέμα της Κάσου. Και μαζί του να πάρει αναγκαστικές και ανούσιες δηλώσεις ανώνυμων πηγών της Τουρκίας, όπως: «Τονίστηκε ότι η εποικοδομητική μας προσέγγιση, η οποία έχει ως προτεραιότητα τον διάλογο στα θέματα του Αιγαίου και της Μεσογείου, δεν θα επιτραπεί να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης και επισημάνθηκε ότι θα συνεχιστεί η ασυμβίβαστη πρακτική της προάσπισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας».

Αλλά και αντίστοιχες πηγές της Ελλάδας: «Ουδείς “σεβασμός” επεδείχθη ή θα επιδειχθεί στο μέλλον από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη νομίμως οριοθετημένη ζώνη Ελλάδας – Αιγύπτου, όπως το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας προβλέπει και επιβάλλει».

Όμως με τις ανώνυμες δηλώσεις του υπουργείου Άμυνας η κυβέρνηση εμπαίζει/δουλεύει όλους τους Έλληνες για τα εθνικά συμφέροντα και ταυτόχρονα δουλεύονται και μεταξύ τους στην κυβέρνηση, διότι σε καθημερινή βάση τα τουρκικά στρατιωτικά UAVs ξεσκίζουν την ελληνική κυριαρχία στις βραχονησίδες από Ρόδο μέχρι Θάσο και η κυβέρνηση κάνει την αόμματη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This