Βρετανική Daily Mail για γαϊδουράκια στη Ρόδο: «Η ”μαύρη” πραγματικότητα του τουρισμού στην Ελλάδα»

Έκκληση ακτιβιστών για τα γαϊδουράκια «ταξί»

Must Read

Εκτενές άρθρο με το οποίο αναφέρεται στα γαϊδουράκια που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά τουριστών στην Ρόδο, φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, αποτυπώνοντας τις εκκλήσεις φιλοζωικών οργανώσεων, με σκοπό να παύσει η κακοποίησή τους, όχι μόνο σε αυτό το νησί, αλλά και σε άλλους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς όπως η Σαντορίνη και η Ύδρα.


Όπως αναφέρει, δεκάδες γαϊδουράκια στο ειδυλλιακό νησί της Ρόδου υποφέρουν στον βωμό της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς χρησιμοποιούνται ως «ταξί» για να μεταφέρουν υπέρβαρους παραθεριστές σε απότομες πλαγιές. Ακτιβιστές κρούουν τον κώδωνα και μοιράζονται οδυνηρές εικόνες από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν τα άτυχα ζώα. Η τοπική ομάδα ακτιβιστών για τα ζώα Liber Life Rhodes διεξάγει εκστρατεία για την ευημερία των γαϊδουριών στη Λίνδο τα τελευταία τρία χρόνια και για «όλη την κακοποίηση των ζώων που συμβαίνει στο νησί της Ρόδου».

Οι φωτογραφίες που έφερε στο «φως» η Daily Mail από το Liber Life απεικονίζουν τα γαϊδουράκια να μεταφέρουν τουρίστες σε απότομες πλαγιές.

Μιλώντας στη Mail Online για τον τουρισμό με γαϊδούρια στο νησί, η Alexandra Passaro από το Liber Life μίλησε για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν κάποια από τα γαϊδούρια της Λίνδου, εξηγώντας ότι αναγκάζονται να φορούν «βαριές» σέλες για ώρες κάθε μέρα σε θερμοκρασίες που φτάνουν τους 42 βαθμούς Κελσίου. «Η καλύτερη λύση θα ήταν να μην τα χρησιμοποιούμε καθόλου για μεταφορά», επεσήμανε, υποστηρίζοντας ότι αρκετοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ντόπιων και τουριστών «βλέπουν τα ζώα ως αντικείμενο και θεωρούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να τα χρησιμοποιούν για τη διασκέδασή τους».

Ευαισθητοποίηση μέσω social media

Την ίδια ώρα, υπάρχει στο Facebook μία ομάδα με την ονομασία Discover Rhodes, στην οποία οι άνθρωποι μοιράζονται τις εμπειρίες τους από το νησί, τα σχόλια σχετικά με την ευημερία των γαϊδουριών είναι πολλά.

«Καημένα γαϊδουράκια στη Λίνδο. Όλοι στριμωγμένοι στο σταθμό γαϊδουριών φορτωμένοι και περιμένοντας τους τεμπέληδες υπέρβαρους τουρίστες να τους ανεβάσουν προς την Ακρόπολη. Πολύ σκληρό. Μου χάλασαν τη μέρα. Ο Θεός να τους βοηθήσει», έγραψε χρήστης, ενώ ένας άλλος σχολίασε: «Στη Λίνδο αυτή τη στιγμή. Όμορφο μέρος. Το μόνο πράγμα που με απογοητεύει είναι τα γαϊδούρια. Δεν είναι σωστό».

Άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τη ζέστη και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει τα ζώα. Μια ανάρτηση ανέφερε: «Πώς κοιμούνται οι άνθρωποι τη νύχτα βάζοντας τα παιδιά τους πάνω στα γαϊδουράκια για διασκέδαση σε αυτή τη ζέστη;… Αν κάνει πολύ ζέστη για τα παιδιά σας να περπατήσουν στο λόφο… μάλλον κάνει πολύ ζέστη για το γαϊδουράκι».

Η Alexandra Passaro αναγνώρισε ότι πολλοί τουρίστες «δεν είναι ευχαριστημένοι με αυτό που συμβαίνει» και είναι γνωστό ότι «το κάνουν μεγάλο θέμα», αντιμετωπίζοντας τους ιδιοκτήτες και κάνοντας αναρτήσεις στο Facebook για την κακοποίηση που έχουν δει. «Αλλά τα γαϊδουράκια υπάρχουν σε αυτές τις συνθήκες επειδή είναι οι τουρίστες που τα καβαλάνε κάθε καλοκαίρι όλη μέρα», δήλωσε.

Μάλιστα, η ομάδα έχει διαδώσει το μήνυμά της σε όλη τη Λίνδο, αναρτώντας αφίσες στα αγγλικά, ώστε οι τουρίστες να ενημερωθούν για τη σκοτεινή πραγματικότητα του τουρισμού με γαϊδούρια. «Αγαπητέ τουρίστα, ήρθες στην Ελλάδα με αεροπλάνο, ήρθες στην Ελλάδα με πλοίο, ήρθες στη Λίνδο με αυτοκίνητο, ήρθες εδώ για διακοπές. Μήπως τώρα είναι η ώρα να φερθείτε όλοι παραδοσιακά; Τα γαϊδουράκια δεν θα έπρεπε να είναι εδώ για τη διασκέδασή σας. Αφήστε τα να είναι ελεύθερα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This