Πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση της μελισσοκομίας στην Κρήτη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως μας λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου Στέλιος Μανωλίτσης, σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και όχι μόνο.
- Του ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»
Ο κ. Μανωλίτσης περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι σε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως, όπως είπε, του νησιού μας, όπου πραγματικά βιώνουν πολύ δύσκολες καταστάσεις φέτος. «Ο πρόεδρος και η αντιπροσωπία της ομοσπονδίας μας έβαλε στο τραπέζι των συζητήσεων με τον αρμόδιο υφυπουργό το θέμα για την κλιματική αλλαγή. Η κατάσταση όμως στην Κρήτη είναι ακόμα χειρότερη. Αυτό πρέπει να καταλάβει και το υπουργείο αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Στην Κρήτη δεν μιλάμε για το μέλι. Στην Κρήτη κοιτάζουμε πώς θα σώσουμε τις μέλισσές μας» τονίζει χαρακτηριστικά.
Και εξηγεί: «Η κλιματική αλλαγή, ο καύσωνας του Ιουλίου και γενικά η ανομβρία που υπάρχει τα τελευταία χρόνια έχουν ως συνέπεια φέτος να χαθούν εκατοντάδες μελίσσια από κάθε μελισσοκόμο. Αυτή τη στιγμή τρυγούμε τα μελίσσια, βγάζουμε τους ορόφους χωρίς μέλι και δεν θα έχουμε γόνους. Εχουμε φτάσει στο σημείο να υπάρχει θέμα επιβίωσης όχι τόσο η δικιά μας όσο των μελισσών».
Οι διεκδικήσεις
Στο ερώτημά μας ποια είναι η λύση για τους μελισσοκόμους της Κρήτης, ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού απαντάει ως εξής: «Η λύση είναι μία βοήθεια από το κράτος κυρίως για την Κρήτη. Γιατί στην υπόλοιπη Ελλάδα, ναι μεν μπορεί να έχουν πάθει μεγάλες ζημιές, αλλά εκεί δεν είναι νησί. Μπορούν να πάνε από τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη. Εδώ δεσμευόμαστε. Εμείς πού θα πάμε τώρα; Από τη Σητεία ως τα Αστερούσια, που είναι όλα ξερά; Από τη Σητεία στο Ρέθυμνο ή στα Χανιά στο Ακρωτήρι, που δεν υπάρχει τίποτα πράσινο; Εμείς, λοιπόν, ζητούμε αναγκαίες ενισχύσεις για να πάρουμε τροφές με πρωτεΐνες, ώστε να συντηρήσουμε τα μελίσσια μας, μήπως του χρόνου έχουμε μια καλύτερη χρονιά».
Μείωση της παραγωγής
Πόσο μεγάλη είναι όμως η μείωση της παραγωγής του κρητικού μελιού σε σχέση μες πέρυσι; Τα στοιχεία του Στέλιου Μανωλίτση είναι συγκλονιστικά: «Εγώ υπολογίζω ότι είμαστε κάπου στο 80% με 90% κάτω σε σχέση με πέρυσι! Σητεία και Αστερούσια είναι στο 100%. Στα άλλα μέρη, τα βόρεια, είμαστε γύρω στα 85% με 90% κάτω από πέρυσι. Από μια κακή χρονιά το 2023».
Και πλέον πολλοί μελισσοκόμοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη μελισσοκομία και να στραφούν σε άλλους κλάδους της γεωργικής παραγωγής για να μπορέσουν να ζήσουν.
«Αυτό γίνεται τα τελευταία χρόνια. Τα επόμενα χρόνια θα παραμείνουν ελάχιστοι μελισσοκόμοι στην Κρήτη. Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε με αυτές τις συνθήκες. Αν δεν μας αγκαλιάσει το κράτος να μας βοηθήσει, μήπως έρθουν καλύτερες μέρες, θα έχουμε σοβαρό θέμα» πρόσθεσε ο συνεταιριστής των μελισσοκόμων και καταλήγει: «Οταν λέμε ότι η μελισσοκομία μειώνεται, θα πρέπει να κατανοήσουμε, ότι το ίδιο θα το δούμε και στα κηπευτικά. Θα το δούμε στη φύση. Η επικονίαση γίνεται κυρίως από τις μέλισσες».
Δεν έλαβαν καμία ενίσχυση, ούτε την περίοδο της πανδημίας
Σε σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η διοίκηση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων ενημέρωσε τον αρμόδιο υφυπουργό, έθεσε θέματα αναγκαίας ενίσχυσης των μελισσοκόμων για να μπορέσουν να αγοράσουν τροφές και να συντηρήσουν τα μελίσσια τους και τώρα βρίσκονται εν αναμονή των όποιων αποφάσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κρήτη οι μελισσοκόμοι δεν έλαβαν καμία ενίσχυση, ούτε την περίοδο της πανδημίας. Ακόμα και από το μεταφορικό ισοδύναμο εξαιρέθηκε η μελισσοκομία στην Κρήτη, αφού από το κεντρικό κράτος δεν αντιμετωπίστηκε ως νησί.