Γαϊτανάκι απειλών ανάμεσα σε Τουρκία – Ισραήλ: «Είσαι Χίτλερ» – «Ακολουθεί τα βήματα του Σαντάμ Χουσεΐν»

Εντείνονται οι ανησυχίες για ανάφλεξη όλης της περιοχής

Must Read

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε μία απειλητική δήλωση απευθυνόμενος στο Ισραήλ, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του. Σύμφωνα με το τουρκικό μέσο haberler.com, ο Τούρκος ηγέτης αναφερόμενος στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, τόνισε πως «δεν υπάρχει τίποτα που να μας εμποδίζει να το κάνουμε. Απλά πρέπει να είμαστε αρκετά δυνατοί για να κάνουμε αυτά τα βήματα».




 

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο X (πρώην Twitter) μία φωτογραφία του προέδρου της Τουρκίας, Ερντογάν, δίπλα σε μια φωτογραφία του Σαντάμ Χουσεΐν, γράφοντας: «Ο Ερντογάν ακολουθεί τα βήματα του Σαντάμ Χουσεΐν και απειλεί να επιτεθεί στο Ισραήλ. Απλά αφήστε τον να θυμηθεί τι συνέβη εκεί και πώς τελείωσε».

 

Του τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν άφησε αναπάντητη την τοποθέτηση του Κατζ και σύμφωνα με τον Anadolu, ανέφερε πως «όπως ήρθε το τέλος του γενοκτονικού Χίτλερ, έτσι θα τελειώσει και του γενοκτονικού Νετανιάχου».

 

Ισραήλ: Ετοιμάζει αντίποινα κατά της Χεζμπολάχ – Φόβοι για κλιμάκωση της σύγκρουσης

Ανεβαίνει και πάλι το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή μετά το μακελειό με 12 νεκρά παιδιά σε γήπεδο στα Υψίπεδα του Γκολάν στο Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ κατηγορεί ευθέως τη Χεζμπολάχ και απειλεί με σκληρά αντίποινα τονίζοντας ότι «ξεπέρασε κάθε κόκκινη γραμμή».




 

Ισραηλινός βομβαρδισμός σε σχολείο είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 άνθρωποι χθες Σάββατο στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τη Χαμάς, ενώ 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ρουκέτα της Χεζμπολά, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, έπληξε γήπεδο σε κοινότητα Δρούζων στο υψίπεδο του Γκολάν, που έχει προσαρτήσει το Ισραήλ. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε πως το λιβανικό ισλαμιστικό κίνημα θα πληρώσει «ακριβά» την επίθεση, που έπληξε το αραβικό χωριό Ματζντάλ Σαμς.




 

Το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ εναντίον των «συνεπειών» που θα είχε ευρείας κλίμακας επίθεση αντιποίνων στον Λίβανο. Κάθε νέα «περιπέτεια» του Ισραήλ θα μπορούσε να «οδηγήσει σε επιδείνωση» του «πολέμου στην περιφέρεια», είπε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Νάσερ Κανάνι.




 

Σύμφωνα με τις αρχές του Ισραήλ, το Σάββατο (27/07) ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο έπληξε γήπεδο ποδοσφαίρου στο χωριό Ματζντάλ Σαμς προκαλώντας τον θάνατο 12 αγοριών και κοριτσιών, ηλικίας μεταξύ δέκα και δεκαέξι ετών, και τραυματίζοντας άλλους περίπου τριάντα ανθρώπους. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως αγόρι ένδεκα ετών αγνοείται.




Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε το λιβανικό ισλαμιστικό κίνημα, που υποστηρίζεται από το Ιράν, πως διέπραξε αυτή τη «φρικιαστική» επίθεση. «Επρόκειτο για δική του ρουκέτα, που εκτοξεύθηκε από περιοχή υπό τον έλεγχό του», τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που υπογράφεται από την εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Έιντριεν Γουότσον.

Χρησιμοποιήθηκε ιρανική ρουκέτα τύπου Φαλάκ, με κεφαλή που περιείχε γόμωση 53 κιλών εκρηκτικών, σύμφωνα με τις αρχές του Ισραήλ.

Η Χεζμπολά -η οποία διέψευσε πως επρόκειτο για δική της ενέργεια- είναι η μόνη δύναμη στην περιοχή που έχει στο οπλοστάσιό της αυτόν τον τύπο ρουκέτας, ανέφερε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας το λιβανικό κίνημα πως «υπερέβη όλες τις κόκκινες γραμμές» ανοίγοντας πυρ «εναντίον αμάχων», και δη «εσκεμμένα».

Η Χεζμπολά θα το πληρώσει «ακριβά», απείλησε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που επέστρεψε χθες Κυριακή από τις ΗΠΑ.

Χθες βράδυ το συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησής του εξουσιοδότησε τον ίδιο και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ να «αποφασίσουν για τον τρόπο και τον χρόνο της ανταπόδοσης εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολά», ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού, χωρίς καμιά άλλη λεπτομέρεια.

 

Η εκτόξευση της ρουκέτας έγινε λίγη ώρα αφού μεταδόθηκε η είδηση πως τέσσερις μαχητές της Χεζμπολά σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στον νότιο Λίβανο. Προχθές βράδυ, το κίνημα ανακοίνωσε πως εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον στρατιωτικών θέσεων στο Γκολάν, συμπεριλαμβανομένης Φαλάκ, προτού διαψεύσει πως ευθυνόταν για το πλήγμα στη Ματζντάλ Σαμς.

Η μικρή κοινότητα Δρούζων βρίσκεται στο υψίπεδο του Γκολάν, περιοχή στρατηγικής σημασίας στα τριεθνή σύνορα Συρίας, Λιβάνου και Ισραήλ. Το υψίπεδο καταλήφθηκε κατά τα δυο τρίτα από τον στρατό του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967, προτού προσαρτηθεί το 1981.

Η διεθνής κοινότητα ουδέποτε αναγνώρισε την προσάρτηση του κατεχόμενου συριακού εδάφους.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας πήγε χθες στο γήπεδο στη Ματζντάλ Σαμς, όπου «επέμεινε» στο ότι το Ισραήλ θα «πλήξει σκληρά τον εχθρό», σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.




 

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κοινότητα για τις κηδείες των θυμάτων, ανάμεσά τους γυναίκες που φόραγαν μαύρα φορέματα του πένθους και λευκά μαντίλια στα κεφάλια μπροστά στα φέρετρα.

Πρόκειται για «την πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον ισραηλινών αμάχων από την 7η Οκτωβρίου», είπε ο αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αναφερόμενος στην έφοδο της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας που αποτέλεσε το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, «καταδίκασε» την επίθεση και κάλεσε «όλα τα μέρη να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε να διενεργηθεί «ανεξάρτητη διεθνής έρευνα», το Βερολίνο απηύθυνε έκκληση για «ψυχραιμία», το Λονδίνο εξέφρασε ανησυχία για την επαπειλούμενη «κλιμάκωση». Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε χθες στον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου πως η χώρα του είναι «πλήρως δεσμευμένη να κάνει το παν για την αποτροπή νέας κλιμάκωσης στην περιφέρεια», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους.

Ο Λίβανος κάλεσε να διενεργηθεί «διεθνής έρευνα» και προειδοποίησε ότι επίθεση του Ισραήλ στην επικράτειά του μπορεί να προκαλέσει περιφερειακή ανάφλεξη. Η Αίγυπτος, που μεσολαβεί μαζί με το Κατάρ και τις ΗΠΑ στις έμμεσες διαπραγματεύσεις του Ισραήλ και της Χαμάς, προειδοποίησε εναντίον των «κινδύνων του ανοίγματος νέου μετώπου στον Λίβανο».

Διαβάστε ακόμα:

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This