Ψήφισμα-«καταπέλτης» του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κατά του Γεωργιάδη

Για «απειλές, ειρωνείες, προκλήσεις» και «ασυνέπεια του υπουργείου Υγείας» κάνει λόγο ο Α. Εξαδάκτυλος

Must Read

Με ψήφισμα-«καταπέλτη» ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κατακεραυνώνει τον Άδωνι Γεωργιάδη για το επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου για την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», στο οποίο προβλέπεται η επίταξη των ιδιωτών γιατρών.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος κατέθεσε στη Βουλή ψήφισμα διαμαρτυρίας στο οποίο τονίζονται μεταξύ άλλων: «Η νομοθέτηση του άρθρου 65 του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία, πέρα από τις σοβαρές νομοθετικές ατέλειες, όπως επισημαίνει και η Νομική Υπηρεσία της Βουλής, θα πλήξει και θα δηλητηριάσει στο διηνεκές τις σχέσεις του συνόλου του ιατρικού κόσμου της χώρας με την ελληνική πολιτεία» αναφέρει ο ΠΙΣ και προειδοποιεί τον Γεωργιάδη ότι το νομοσχέδιο θα «θα επιφέρει την απόλυτη ανεπάρκεια υπηρεσιών υγείας».

Μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για «απειλές, ειρωνείες, προκλήσεις και η ασυνέπεια του υπουργείου Υγείας».

Διαβάστε αναλυτικά το ψήφισμα διμαρτυρίας του ΠΙΣ:

«Προς
Τη Βουλή της Ελληνικής Δημοκρατίας
Αξιότιμες και αξιότιμοι κυρίες και κύριοι Βουλευτές

Η νομοθέτηση του άρθρου 65 του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία, πέρα από τις σοβαρές νομοθετικές ατέλειες, όπως επισημαίνει και η Νομική Υπηρεσία της Βουλής, θα πλήξει και θα δηλητηριάσει στο διηνεκές τις σχέσεις του συνόλου του ιατρικού κόσμου της χώρας με την ελληνική πολιτεία.

Θα αποτελεί διαρκές αντικίνητρο για την εγκατάσταση ιατρών ελλειμματικών αριθμητικά ειδικοτήτων σε νησιωτικές και περιοχές με δημογραφικό πρόβλημα, καθώς και αντικίνητρο επιλογής των ειδικοτήτων αυτών από νέους συναδέλφους. Θα προστεθούν στα αντικίνητρα σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και το θεσμό του προσωπικού ιατρού. Τυχόν δε ενεργοποίηση τους θα επιφέρει την απόλυτη ανεπάρκεια υπηρεσιών υγείας στις εν λόγω περιοχές για τις συγκεκριμένες ειδικότητες.

Ο ιατρικός κόσμος της χώρας έχει αποδείξει την συνέπεια του στην αποστολή του, επιλύοντας το πρόβλημα που αναδείχθηκε επικοινωνιακά για ακατανόητο λόγο από τις 4 Ιουλίου, πάρα τις απειλές, ειρωνείες, προκλήσεις και ασυνέπεια του υπουργείου Υγείας.
Είχε προηγηθεί στο ακέραιο η υπεύθυνη άσκηση των καθηκόντων μας ως συμβούλου της πολιτείας, τόσο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου όσο και των τοπικών ιατρικών συλλόγων, με την έγκαιρη επισήμανση του προβλήματος (2022, 2023, Ιανουάριος 2024) και την υποβολή εφαρμόσιμων προτάσεων που αγνοήθηκαν. Άλλωστε το ίδιο περίπου πρόβλημα επιλύθηκε πέρυσι αθόρυβα και αποτελεσματικά μέσω της συνεργασία μας αρχικά με την τότε υπηρεσιακή υπουργό Υγείας και εν συνεχεία με τον «άπειρο σε θέματα υγείας», αλλά αποτελεσματικό, διάδοχο της.

Σε κάθε περίπτωση σήμερα η διατάξεις αυτές, εκτός από επιβλαβείς, είναι και περιττές.
Η δήλωση μη έκδοσης σχετικών υπουργικών διατάξεων προκαλεί το εύλογο ερώτημα για τον σκοπό του νόμου. Όχι μόνον δεν μας καθησυχάζει, αλλά μας αποστερεί και από τη δυνατότητα προσφυγής στην Ελληνική Δικαιοσύνη και τα Ευρωπαϊκά όργανα και οργανισμούς.

Με ιατρικούς όρους θα προκληθεί μια κατάσταση ανάλογη προς τη χρόνια οστεομυελίτιδα, τουτέστιν πάθηση με υφέσεις και εξάρσεις, καθημερινά ενοχλήματα, ρυπαρά τραύματα, πολλαπλές χειρουργικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις που ενίοτε καταλήγει σε ακρωτηριασμό. Και μάλιστα θα προκληθεί στον τομέα της υγείας που αντιμετωπίζει την εξέλιξη χρόνιων δυσεπίλυτων προβλημάτων με εκρηκτικές διαστάσεις. Προβλήματα τα οποία είναι σαφές εκ των πραγμάτων ότι η Πολιτεία, χωρίς την ενεργή συμμετοχή του ιατρικού κόσμου δια των θεσμικών του οργάνων, αδυνατεί να επιλύσει. Εντέλει, είναι κρίμα να λυθεί το αντίστοιχο πρόβλημα έλλειψης παθολόγων, ακτινολόγων, αναισθησιολόγων, εργαστηριακών ιατρών των ευρωπαίων εταίρων μας εις βάρος της πατρίδας μας.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και το σύνολο των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας κάνουμε έκκληση να αποφευχθεί αυτό το κρίσιμο λάθος. Άλλωστε το γόητρο γιατρών και πολιτείας κρίνεται στην επίλυση και όχι στην περιπλοκή των προβλημάτων.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΠΡΟΣ-ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ-ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΨΥΧΙΚΗ-ΥΓΕΙΑ-5230

Δείτε επίσης:

Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για την ψυχική Υγεία – Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Ή πως η αντιπολίτευση ξύπνησε από τον λήθαργο ανυπαρξίας της για να υπερασπιστεί κάπως το κομματικό μαγαζάκι της ονόματι “Ψυχική Υγεία” επειδή πρόκεται να αλλάξει χέρια και να γίνει shopping mall μαγαζάρα.

  2. Καί τό βασικότερο όλων ο Εξαδάκτυλος είναι μέλος της Ν.Δ και ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής. Δε νομίζω ότι θα στρέφοταν κατά της κυβέρνησης εάν το νομοσχέδιο ήταν σωστό. Άδωνι Γεωργιάδη ξέρεις τι είναι να έχεις στην οικογένεια σου άτομο που να νοσεί από ψυχική νόσο? Ούτε στον εχθρό μου δεν εύχομαι κάτι τέτοιο. Άκου τους ανθρώπους και τους επιστήμονες της ψυχικής υγείας και πάρε πίσω αυτό το έκτρωμα νόμου που σήμερα συζητάτε στη Βουλή.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This