Καλοκαιρινές διακοπές, ηλεκτρικό ρεύμα και ακρίβεια συζητήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο

«Τα μέτρα για την καθημερινότητα των πολιτών δεν πάνε διακοπές»

Must Read

Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές του Κυριάκου Μητσοτάκη και των υπουργών του, στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά πως «τα μέτρα για την καθημερινότητα των πολιτών δεν πάνε διακοπές».




 

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα για «εγρήγορση» σχετικά με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και τόνισε ότι στο μέτωπο της ακρίβειας «έχουμε ενθαρρυντικές ειδήσεις». Μάλιστα, έκανε λόγο για βελτιωμένη εικόνα στον πληθωρισμό, μείωση τιμών στα σούπερ μάρκετ και μέτρα της κυβέρνησης που αρχίζουν να αποδίδουν.

 

«Η καθιερωμένη μηνιαία μας συνεδρίαση, η οποία προφανώς και στέλνει το μήνυμα ότι η δουλειά μας συνεχίζεται και στην καρδιά του καλοκαιριού, διότι η Βουλή μπορεί μεν να κλείσει για μερικές εβδομάδες, όμως τα μέτρα για την καθημερινότητα προφανώς και δεν πάνε διακοπές», σημείωσε αρχικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο

Για την ακρίβεια:

  • «Ήδη στο πρώτο μέτωπο της καταπολέμησης της ακρίβειας έχουμε αρκετές ενθαρρυντικές ειδήσεις.
  • Μια βελτιωμένη εικόνα του πληθωρισμού, μείωση των τιμών στα σουπερ μαρκετ σε σχέση με πέρσι.
  • Είναι κάποιες πρώτες θετικέ αρχικές ενδείξεις ότι το πλαίσιο των μέτρων που έχουμε θέσει σε εφαρμογή έχει αρχίσει να αποδίδει».

Για την έκτακτη φορολόγηση υπερκερδών ηλεκτρικής ενέργειας:

«Θέλω να θυμίσω ότι σήμερα ψηφίζεται και στη Βουλή η σχετική διάταξη για την κατεπείγουσα παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι όποτε υπάρχουν στρεβλώσεις οι οποίες αποδίδονται στη μη επιθυμητή λειτουργία της αγοράς η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει προς όφελος των καταναλωτών. Και ελπίζω αυτό να είναι κάτι το οποίο να μη χρειαστεί να το κάνουμε πιο συχνά απ’ ότι απαιτείται.

Πάντως σε κάθε περίπτωση παραμένουμε σε απόλυτη εγρήγορση έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και σχετική σταθερότητα και προβλεψιμότητα στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος».

Για το Ψηφιακό Φροντιστήριο:

«Θέλω επίσης να θυμίσω ότι θέτουμε σε εφαρμογή και μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν το υπουργείο Παιδείας και κυρίως την ψηφιακή του διάσταση με το ψηφιακό φροντιστήριο να τίθεται πια σε εφαρμογή από το Σεπτέμβριο για όλους τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Μια ακόμα σημαντική καινοτομία και μια σημαντική ανακούφιση για τις οικογένειες των παιδιών που δεν μπορούν να τα στείλουν σε φροντιστήρια αλλά και πολλά παιδιά που ζουν σε απομακρυσμένες ή ακριτικές περιοχές».

Για το Κτηματολόγιο:

Σήμερα θα συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο δίνει επίσης μια σημαντική ψηφιακή ώθηση στην κτηματογράφηση.

  • Μια εκκρεμότητα αιώνων θα έλεγα η οποία πια βαίνει αισίως προς την ολοκλήρωσή της, με τη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολο της επικράτειας εντός του 2025.
  • Για πρώτη φορά η χώρα αποκτά οργανωμένο κτηματολόγιο. Αυτό συμβαίνει προφανώς όχι μόνο γιατί πρέπει να συγκλίνουμε με την Ευρώπη αλλά γιατί πρέπει οι πολίτες να πάψουν να ταλαιπωρούνται από εξαιρετικά περίπλοκες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
  • Και στη μάχη αυτή επιστρατεύουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης.
  • Θα μας παρουσιάσει ο Υπουργός τα βήματα για έναν πιο λειτουργικό φορέα, θα μειώσει και το φόρτο εργασίας, έξυπνες λύσεις για το πως θα διορθώνονται τα έγγραφα και πώς θα επιταχύνονται οι αποφάσεις και τα προβλήματα θα επιλύονται άμεσα στα κτηματολογικά γραφεία και όχι έπειτα από χρόνια ελπίζουμε στα δικαστήρια.
  • Αυτές είναι αλλαγές φαινομενικά τεχνικές αλλά είναι πολύ ουσιαστικές.
  • Ενισχύουν την ασφάλεια δικαίου, αποκρούουν μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες και ενισχύσουν συνολικά την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς».

Για το κράτος δικαίου:

  • «Είναι ένας ακόμα κρίκος σε μια αλυσίδα δράσεων υπέρ της διαφάνειας. Μια πορεία που πρόσφατα αναγνώρισε και η ΕΕ σε πείσμα όσων εξαπέλυαν μύδρους κατά της κυβέρνησης για τα θέματα κράτους δικαίου η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήρθε και δικαίωσε απόλυτα την πολιτική της κυβέρνησης.
  • Η Ελλάδα είναι μία από τις 9 χώρες που παρουσίασε τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με τα ζητήματα του κράτους δικαίου.
  • Και θέλω να θυμίσω ότι ο μόνος και τελικός αντικειμενικός κριτής για τα ζητήματα κράτους δικαίου είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εκθέσεις που εκδίδει για όλα τα κράτη μέλη».

Για τη δικαιοσύνη:

  • «Ακόμα μία σειρά παρεμβάσεων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την ταχύτερη απονομή της.
  • Με παρεμβάσεις στους Κώδικες Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας όσο και στον οργανισμό των δικαστηρίων στα πλαίσια του νέου δικαστικού χάρτη.
  • Να θυμίσω πόσο σημαντική ήταν η μεταρρύθμιση ενοποίησης των ειρηνοδικείων και των πρωτοδικείων, που τώρα πρέπει να καταστεί πιο λειτουργική και με καλύτερο αποτέλεσμα».

Για τη διαχείριση των απορριμάτων:

  • «Και βεβαίως μιας και μιλάμε για τα ζητήματα καθημερινότητας θα αναφερθούμε και λίγο πιο εκτενώς σήμερα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση απορριμμάτων και ειδικά με την ανακύκλωση αλλά και την παραγωγή πράσινη ενέργειας. Έχουμε δύο εισηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό.
  • Είμαστε πίσω στην ανακύκλωση αυτή είναι η αλήθεια και θα πρέπει να σκεφτούμε τρόπους με τους οποίους θα αυξήσουμε τα εθνικά ποσοστά των ανακυκλούμενων υλικών.
  • Η ίδρυση σύγχρονων υποδομών σε τη χώρα αλλά και με ισχυρούς φορείς διαχείρισης αποβλήτων και φυσικά με δυνατότητα ενεργειακής αξιοποίησης των υπολειμμάτων.
  • Πάντα με μία βασική αρχή. Το «πληρώνω όσο ρυπαίνω» ώστε η κοινωνία να μην επιβαρύνεται συνολικά για αμέλειες του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιχειρήσεων, αλλά και των ιδίων των πολιτών».

Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας:

  • «Και βέβαια με το ίδιο νομοσχέδιο γίνονται και μια σειρά από απλοποιήσεις για τη διαδικασία αδειοδότησης και εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Θέλω να τονίσω ότι η χώρα έχει κάνει άλματα ως προς την εγκατάσταση των ΑΠΕ. Ειδικά την τελευταία 5ετία παραπάνω από το 50% παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος παράγεται σήμερα από τον ήλιο και τον άνεμο και αυτό έχει μια σημαντική προστιθέμενη αξία στη συγκράτηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το τονίζουμε και να αποκρούουμε θα έλεγα μερικές φορές και ένα κύμα αντίδρασης και στις τοπικές κοινωνίες κατά των ΑΠΕ.
  • Είναι απολύτως απαραίτητες όχι μόνο για να μειώσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου αλλά και για να εξασφαλίζουμε σταθερά χαμηλότερες τιμές ρεύματος».

Για τις φωτιές:

  • «Ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να ελέγξουμε και τη φωτιά στην Εύβοια, να αναγνωρίσουμε ακόμα μια φορά τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται ακόμα μία φορά όχι μόνο από την Πολιτική Προστασία αλλά και από όλες τις κρατικές αρχές.
  • Θέλω να ξαναπώ ότι διαχειριζόμαστε ένα πάρα πολύ δύσκολο καλοκαίρι από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών. Έχουμε μπροστά ΄μας ακόμα έναν πολύ δύσκολο μήνα τον Αύγουστο και προφανώς απαιτείται απ’ όλους μας απόλυτη εγρήγορση.
  • Οι εικόνες που βλέπουμε από την Καλιφόρνια είναι μια διαρκής υπενθύμιση ότι η κλιματική κρίση δυστυχώς έχει έρθει για να μείνει».

Για τις μεταρρυθμίσεις:

  • «Κλείνω σημειώνοντας κάτι που συχνά συζητούμε κι εδώ στο Υπουργικό Συμβούλιο.
    Ότι οι παρεμβάσεις μας έχουν μια διπλή αναφορά. Αφενός η άμεση βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και από την άλλη σημαντικές μεταρρυθμίσεις που διορθώνουν χρόνιες παθογένειες, που εμποδίζουν την πορεία μας προς τα μπρος. Αυτό είναι και το μήνυμα των πολιτικών μας που θα συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε στο εξής».
  • «Να ευχηθώ καλή ξεκούραση αυτές τις λίγες μέρες του Αυγούστου που ελπίζουμε να ξεκλέψουμε. Και θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας στα τέλη Αυγούστου στο επόμενο Υπουργικό», είπε στο τέλος της εισήγησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμα:

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This