Ο Roberto «Loli» Linguanotto, ο Ιταλός ζαχαροπλάστης που έφτιαξε το επιδόρπιο τιραμισού, πέθανε σε ηλικία 81 ετών. Ήταν γνωστός ως ο «πατέρας του» και έφυγε έπειτα από μακροχρόνια μάχη με ασθένεια.
Ο διάσημος Loli δημιούργησε το εμβληματικό γλυκό στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ενόσω εργαζόταν στο Alle Beccherie, διάσημο εστιατόριο στο Τρεβίζο της βόρειας Ιταλίας.
Πώς έφτιαξε το τιραμισού
Ο Linguanotto φέρεται να έριξε κατά λάθος τυρί μασκαρπόνε σε ένα μπολ με ζάχαρη και αβγά. Στην συνέχεια, τελειοποίησε την συνταγή του γλυκού με μια δόση καφέ εσπρέσο με την συνδρομή της Alba di Pillo-Campeol, συζύγου του ιδιοκτήτη του ζαχαροπλαστείου όπου εργαζόταν, το Alle Beccherie Ado Campeol. Αργότερα, πρόσθεσε μπισκότα σαβαγιάρ, τα οποία είχε ποτίσει σε εσπρέσο.
Το επιδόρπιο βαφτίστηκε αρχικά «Tirame Sù», που μεταφράζεται «τράβα με ψηλά».