Ράπισμα της EFJ στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη για Καραϊβάζ, υποκλοπές: «Η ατιμωρησία παραμένει ο κανόνας στην Ελλάδα»

Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων: «Είναι σαν η Δικαιοσύνη να έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό για να αποκρύψει την εμπλοκή των ελληνικών δημοσίων αρχών»

Must Read

Με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) εξαπολύει κεραυνούς κατά της Ελλάδας και της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, με αφορμή την αθώωση των δύο υπόπτων για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και το πόρισμα-σκάνδαλο του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές.

Γίνεται λόγος για «μαύρη εβδομάδα για την Ελευθερία του Τύπου» και τονίζεται χαρακτηριστικά: «Η ατιμωρησία παραμένει ο κανόνας στην Ελλάδα».

Για τη δίκη Καραϊβάζ, η EFJ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η απόφαση του δικαστηρίου … παρατείνει την ατιμωρησία των δραστών και των υποκινητών της δολοφονίας του δημοσιογράφου».

Σε ότι αφορά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ο Γενικός Γραμματέας της EFJ, σχολίασε με νόημα: «Φαίνεται ότι δεν υπήρχε καμία επιθυμία να διερευνηθεί η εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών και της ελληνικής κυβέρνησης».

  • Η ανακοίνωση της EFJ:

Αυτή είναι μια μαύρη εβδομάδα για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, όπου την Τετάρτη δικαστήριο αθώωσε τους δύο υπόπτους που κατηγορούνταν για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ το 2021.

Την προηγούμενη ημέρα, την Τρίτη, το ελληνικό ανώτατο δικαστήριο απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο δίωξης κατά του κράτους και της υπηρεσίας ασφαλείας του σε σχέση με το σκάνδαλο των παράνομων υποκλοπών Predatorgate.

Η ατιμωρησία παραμένει ο κανόνας στην Ελλάδα.

Ελληνικό δικαστήριο αθώωσε δύο άνδρες που είχαν αντιμετωπίσει κατηγορίες για τη δολοφονία ενός διακεκριμένου δημοσιογράφου εγκλημάτων.

Στις 9 Απριλίου 2021, ο ερευνητής δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ επέστρεφε σπίτι από μια ημερήσια εκπομπή του STAR TV όταν πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κοντά στο σπίτι του στον Άλιμο από επαγγελματίες δολοφόνους, οι οποίοι στη συνέχεια διέφυγαν με μηχανάκι.

Οι ύποπτοι, δύο αδέρφια, συνελήφθησαν τον Απρίλιο του 2023, ένας από τους οποίους φέρεται να συνδέεται με σύστημα οργανωμένου εγκλήματος που συνδέεται με την ελληνική μαφία.

Στην απόφαση της πλειοψηφίας, ένα ποινικό δικαστήριο με επτά δικαστές δήλωσε ότι οι εισαγγελείς δεν κατάφεραν να αποδείξουν την ενοχή των δύο κατηγορουμένων.

Οι δύο κατηγορούμενοι, αδέρφια 49 και 41 ετών, είχαν δηλώσει αθώοι για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι εισαγγελείς είχαν ισχυριστεί ότι ο θάνατος του Καραϊβάζ σχετιζόταν με αποκαλύψεις που αναμενόταν να κάνει ο δημοσιογράφος σχετικά με τη λειτουργία δικτύων οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα.

Η Πρόεδρος της EFJ Maja Sever παρευρέθηκε στην έναρξη της δίκης, στις 5 Ιουλίου, στην Αθήνα.

Κάλεσε το δικαστήριο «να διασφαλίσει ότι αυτή η τρομερή δολοφονία δεν θα μείνει ατιμώρητη διώκοντας τους υπεύθυνους για τον πυροβολισμό του Καραϊβάζ και αυτούς που διέταξαν τη δολοφονία του Καραϊβάζ».

Σήμερα ενώνεται με τις ελληνικές θυγατρικές των EFJ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΠΟΕΣΥ και ΕΣΠΗΤ, εκφράζοντας τη λύπη της για μια αθώωση που αφήνει αυτό το έγκλημα ατιμώρητο.

Η απόφαση του δικαστηρίου, που παρατείνει την ατιμωρησία των δραστών και των υποκινητών της δολοφονίας του δημοσιογράφου, έρχεται μετά από μια ακόμη ανησυχητική δικαστική απόφαση σχετικά με το σκάνδαλο των παράνομων υποκλοπών Predatorgate:

την Τρίτη, η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γεωργία Αδειλίνη ανακοίνωσε ότι καμία ελληνική κρατική υπηρεσία δεν είχε χρησιμοποιήσει λογισμικό Predator για να παρακολουθεί πολλούς υπουργούς, πολιτικούς της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες, μεταξύ άλλων.

Η EFJ εκπλήσσεται με τέτοιους ισχυρισμούς, παρόλο που παραμένουν πολλές γκρίζες ζώνες, ξεκινώντας από την αποτυχία να ακούσει τόσο σημαντικές μαρτυρίες όπως αυτές των προγραμματιστών λογισμικού και των μαρτύρων από το Meta και το Citizen Lab.

«Φαίνεται ότι δεν υπήρχε καμία επιθυμία να διερευνηθεί η εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών και της ελληνικής κυβέρνησης. Αντίθετα, είναι σαν η Δικαιοσύνη να έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό για να αποκρύψει την εμπλοκή των ελληνικών δημοσίων αρχών», σχολίασε ο Ρικάρντο Γκουτιέρες, Γενικός Γραμματέας της EFJ.

Η EFJ και οι ελληνικές θυγατρικές της προτρέπουν τις αρχές να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για τη δίωξη των δολοφόνων του Γιώργου Καραϊβάζ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διέταξαν το έγκλημα. Καλούμε επίσης την ελληνική δικαιοσύνη να ρίξει απόλυτο φως στην εμπλοκή του ελληνικού κρατικού μηχανισμού στο σκάνδαλο Predatorgate.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This