Δίχως τέλος τα περιστατικά revenge porn: «Είναι μία Λερναία Ύδρα, δεν μπορείς να το τιθασεύσεις πλήρω»

Τι εξηγεί αντιστράτηγος ε.α, και πρώην Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Must Read

Το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο της εκδικητικής πορνογραφίας (revenge porn) έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με γυναίκες να βλέπουν τις προσωπικές τους στιγμές να διαρρέουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -χωρίς προφανώς τη θέλησή τους. Την δραματική αύξηση των περιστατικών επιβεβαιώνουν και επίσημα στοιχεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εγείροντας ερωτήματα αλλά και προβληματισμό.

Ο Γιώργος Παπαπροδρόμου, αντιστράτηγος ε.α, και πρώην Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προστατευτούν τα θύματα στο διαδίκτυο. «Η εξάπλωση των νέων τεχνολογιών δεν σημαίνει πως έχει πέσει στα κατάλληλα χέρια σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό άπτεται της ψηφιακής παιδείας. Το διαδίκτυο άνοιξε τις πύλες σε μία νέα πραγματικότητα σε θετική και στην αρνητική πλευρά. Το κοινωνικό πρόβλημα είναι πως ξεκινάει από τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων, και συνήθως αφορά τις ευάλωτες ομάδες, παιδιά, αλλά εν δυνάμει θύμα σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι ο καθένας μας. Αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να καταγγέλλονται», ανέφερε και συνέχισε:

«Το να ανέβει ένα υλικό είναι εύκολο, το να κατέβει είναι δύσκολο. Είναι μία Λερναία Ύδρα, και δεν μπορείς να το τιθασεύσεις πλήρως. Θεωρώ πως είναι θέμα παιδείας περισσότερο και όχι τεχνολογίας ή ψηφιακών δεξιοτήτων. Θεωρώ πολύ σημαντικό τη διαρκή εκπαίδευση για το διαδίκτυο. Η χώρα μας δυστυχώς δεν είναι στο μέσο ευρωπαϊκό όρο στις ψηφιακές δεξιότητες. Τα βιβλία για το διαδίκτυο που υπάρχουν στα σχολεία, έχουν γραφτεί πριν από 20 χρόνια».

«Όλα ξεκινάνε από το σπίτι, τα παιδιά κάνουν αυτό που βλέπουν σε εμάς»

Από την πλευρά της, η Αγγελική Κολοκότσα, ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, μίλησε για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία κάποιου ο οποίος έχει πέσει θύμα εκδικητικής πορνογραφίας.

«Είναι τρομακτικό να μπερδεύουμε την κανονική με την ψηφιακή ζωή. Στις μέρες έχουμε περισσότερο ψηφιακή ζωή. Είναι πολύ εύκολο ένας έφηβος να αποκλειστεί από την πραγματικότητα όταν δεν ασχοληθεί η Πολιτεία μαζί του. Όλα ξεκινάνε από το σπίτι. Τα παιδιά κάνουν αυτό που βλέπουν σε εμάς. Βία στα σχολεία, βία στα σπίτια. Πρέπει ο γονέας να είναι δίπλα. Είναι τρομακτικές οι μελέτες. Πρέπει όλοι να κάνουμε κάτι, έχουμε ευθύνη», επεσήμανε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This