Οι Ισπανοί στειρώνουν κουνούπια για να καταπολεμήσουν τον δάγκειο πυρετό και άλλες θανατηφόρες ασθένειες

«Εξουδετερώνουν» περίπου 45.000 αρσενικά κουνούπια κάθε εβδομάδα, με τη βοήθεια... επιταχυντή ηλεκτρονίων!

Must Read

Χιλιάδες κουνούπια τίγρεις εκτρέφει ένα ισπανικό εργαστήριο, τα οποία στη συνέχεια στειρώνει, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του δάγκειου πυρετού και άλλων ασθενειών επικίνδυνων για τον άνθρωπο,

Ειδικότερα, το -χρηματοδοτούμενο από την περιφερειακή κυβέρνηση- Κέντρο Βιολογικού Ελέγχου Παρασίτων στη Βαλένθια, χρησιμοποιώντας έναν επιταχυντή ηλεκτρονίων στειρώνει περίπου 45.000 αρσενικά κουνούπια κάθε εβδομάδα, τα οποία κατόπιν απελευθερώνει στη φύση, ώστε να ζευγαρώσουν με τα θηλυκά -το τσίμπημα των οποίων είναι που μεταδίδει ασθένειες στους ανθρώπους- με την ελπίδα να μειώσει τον συνολικό πληθυσμό των κουνουπιών, τα οποία η κλιματική αλλαγή βοηθά να εξαπλώνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Αυτό είναι ένα είδος που πληθαίνει με την κλιματική αλλαγή. Υπάρχει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξή του για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και οι πληθυσμοί του αυξάνονται συνεχώς», δήλωσε ο Βιθέντε Νταλμάου από την υπηρεσία Υγείας, Γεωργίας και Αλιείας της περιφέρειας της Βαλένθια. Τα δείγματα για αναπαραγωγή προέρχονται από την περιοχή και επιστήμονες χρησιμοποιούν στη συνέχεια μια μηχανή για να διαχωρίσουν τις θηλυκές νύμφες από τις αρσενικές, πριν χρησιμοποιήσουν ακτινοβολία για να στειρώσουν τις δεύτερες.

Τεχνικές στείρωσης έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλα μέρη του κόσμου, αλλά το ισπανικό εργαστήριο, χρησιμοποιώντας την εμπειρία του με τις φρουτόμυγες, πρωτοπορεί στη χρήση των τεχνικών σε κουνούπια τίγρεις στην Ευρώπη, σε μια εποχή ολοένα εντονότερης ανησυχίας για την αύξηση των ασθενειών που προκαλούνται από κουνούπια, όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ιός ζίκα και ο ιός τσικουνγκούνια.

Τα δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων που εισάγονται από περιοχές όπου ο δάγκειος πυρετός είναι ενδημικός, καθώς και αυξανόμενο αριθμό τοπικών κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου και του δάγκειου πυρετού στην Ευρώπη.

Το κουνούπι τίγρης (επιστημονική ονομασία Aedes albopictus) εξαπλώνεται βόρεια, ανατολικά και δυτικά στην Ευρώπη και πλέον έχει αυτοδύναμους εκτρεφόμενους πληθυσμούς σε 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πέρυσι ότι τα ποσοστά δάγκειου πυρετού αυξάνονται παγκοσμίως, με τα αναφερόμενα κρούσματα από το 2000 να έχουν οκταπλασιαστεί φθάνοντας τα 4,2 εκατομμύρια το 2022, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες πιστεύεται ότι βοηθούν τα κουνούπια να πολλαπλασιάζονται ταχύτερα.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This