Βουλή: Απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία το αίτημα της αντιπολίτευσης για κλήση της Αδειλίνη

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για τις υποκλοπές

Must Read

Απορρίφθηκε από την «γαλάζια» πλειοψηφία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, το αίτημα 5 κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστεράς, Πλεύση Ελευθερίας) προκειμένου να κληθεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη μετά την ανακοίνωσή της για την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου για το Σκάνδαλο των Υποκλοπών.




 

Στη συζήτηση που προηγήθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης χαρακτήρισε «προδήλως αντισυνταγματικό» το αίτημα που έχει υποβληθεί από την αντιπολίτευση και εξέφρασε τη λύπη του για όσους το έχουν υπογράψει, αν και διακονούν τη δικαστική επιστήμη. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει διαδικασία και, αν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από την εισαγγελική διάταξη, μπορεί να προσκομίσει νέα στοιχεία και να τα αξιολογήσει η Εισαγγελία.

 




 

Στο ίδιο κλίμα, ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε ότι πρέπει η Βουλή να διασφαλίσει τη διάκριση των εξουσιών, «διαφορετικά αν επικρατήσει η άποψη -κατά παράβαση του Συντάγματος- να έρχονται δικαστικοί λειτουργοί να λογοδοτούν, πάμε σε άλλες εποχές».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη είπε ότι η κλήση σε ακρόαση των δύο εισαγγελικών λειτουργών δεν προσκρούει στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών, αφού αφενός αφορά στη διαφάνεια της δικαστικής λειτουργίας και τη γενική αρμοδιότητα της Βουλής να επιβλέπει όλους τους θεσμούς του κράτους και αφετέρου δεν κατατείνει στην αλλοίωση της δικαστικής κρίσης ή σε παρέμβαση σε αυτήν, δεδομένου πως ούτε εκκρεμής δικαστική διαδικασία υφίσταται αλλά ούτε και τελεσίδική δικαστική απόφασή η βούλευμα δικαστικού συμβουλίου υπάρχει. «Ο ελληνικός λαός και εμείς ως εκλεγμένοι εκπρόσωποί του, έχουμε δικαίωμα, σύμφωνα με το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ, να λάβουμε γνώση του περιεχομένου των σχετικών εγγράφων της δικογραφίας», είπε η κυρία Τζάκρη.

«Το μισό σας υπουργικό σας συμβούλιο ήταν παρακολουθούμενο. Όταν στο ένα τρίτο των παρακολουθήσεων ΕΥΠ και Predator συμπίπτουν, σας καλώ να διαβάσετε θεωρία πιθανοτήτων», είπε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής, απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία και προσέθεσε: «όταν το μισό υπουργικό συμβούλιο, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, παρακολουθούντο, και αυτό είναι “όλα καλά”, αυτό δεν πλήττει ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε την αντιπολίτευση ούτε κανέναν άλλο. Πλήττει την κυβέρνησή σας και την ηθική και πολιτική της βάση».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι η ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, σε σχέση με το πόρισμα για την υπόθεση των υποκλοπών, δημιουργεί πολύ σοβαρά ερωτηματικά για την ίδια την έρευνα, για τα στοιχεία που προέκυψαν αλλά και για το πόρισμα και τη βασιμότητα των συμπερασμάτων, όπως αυτά κωδικοποιήθηκαν από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. «Η ανακοίνωση αυτή αποκαλύπτει τα λεγόμενα όρια της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας. Αλήθεια πόσο ανεξάρτητη είναι μια δικαστική εξουσία η οποία επιλέγεται από την εκάστοτε κυβέρνηση; Να θυμίσω, ότι η κυρία Αδειλίνη είχε προταθεί από την Διάσκεψη των Προέδρων προς το υπουργικό συμβούλιο, για να επιλεγεί ως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, από τα 4/5 των μελών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Στέλιος Φωτόπουλος είπε ότι πρέπει να προσέλθει στην Επιτροπή και η κυρία Αδειλίνη και ο κ. Ζήσης, προκειμένου να ενημερώσουν για το σύνολο της δικογραφίας και να προσκομίσουν το πόρισμα το οποίο εξέδωσαν. «Η υπόθεση αυτή δεν πρέπει να κλείσει έτσι», είπε ο κ. Φωτόπουλος και προσέθεσε πως σε όλον τον κόσμο, το συγκεκριμένο λογισμικό το αγοράζουν κυβερνήσεις και στην Ελλάδα, οι άνθρωποι που το έφεραν ή το εμπορεύονται, σχετίζονται με τον άλφα ή βήτα τρόπο, με την κυβέρνηση αλλά, κατά ένα μαγικό τρόπο, η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται καθόλου.

«Διαβάζοντας την ανακοίνωση της κυρίας Αδειλίνη, της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μου ήρθε στο μυαλό αυθόρμητα ένα άλλο δικαστικό πόρισμα, μια άλλη ανακοίνωση από πολύ παλιά, μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη: “ουδεμία ανάμειξις της κυβερνήσεως διεπιστώθη”», σχολίασε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Σία Αναγνωστοπούλου. Η βουλευτής ζήτησε να διαβιβαστούν και το πόρισμα και η δικογραφία, όχι για να ελέγξει η Βουλή, την απόφαση της Δικαιοσύνης, αλλά όπως ο Κανονισμός ορίζει, για να ελέγξει τη λειτουργία της διαδικασίας, το πώς φτάσαμε στο πόρισμα και το τι περιέχει η δικογραφία.

Ο βουλευτής της «Νίκης» Γιώργος Ρούντας είπε ότι το όλο ζήτημα αναδεικνύει την ύπαρξη ενός ανελεύθερου, αντιδημοκρατικού και επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου, αυτού που δίνει τη δυνατότητα σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες, με αβάσιμες προφάσεις διαφόρων κινδύνων, αλλά και σε άλλα κυκλώματα που συνδέονται παράπλευρα με τις κρατικές υπηρεσίες, να υλοποιούν παράνομες επισυνδέσεις.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι η έρευνα πρέπει να ανοίξει και τουλάχιστον ο κ. Χατζηδάκης θα πρέπει να κληθεί και προσέθεσε: «δεν ζητάμε απλώς να διαβιβαστεί το πόρισμα, δεν ζητάμε απλώς να διαβιβαστεί η δικογραφία, δεν ζητάμε απλώς να έρθει η κυρία Αδειλίνη και να δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις, όπως οφείλει, κατά τον Κανονισμό, που λέει ότι η Επιτροπή Θεσμών μπορεί να καλεί σε ακρόαση τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για θέματα που αφορούν λειτουργικά ζητήματα της Δικαιοσύνης, προς τον σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας».

Ο βουλευτής των «Σπαρτιατών» Ιωάννης Κόντης κατηγόρησε για υποκρισία τα κόμματα της αντιπολίτευσης, διότι «όταν η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διενήργησε προκαταρκτική εξέταση για το κόμμα του -με μοναδικό μάρτυρα τον πρόεδρο του κόμματος του, ο οποίος διευκρίνισε πως όσα είχε δηλώσει δεν αφορούσαν τους βουλευτές- και παρέπεμψε τους βουλευτές, τα κόμματα τα αντιπολίτευσης υιοθέτησαν τις ενέργειες του Αρείου Πάγου και υπέβαλαν και αίτημα να μην κατέβουν στις εκλογές».

Διαβάστε ακόμα: Πού είναι η δικαιωματίστρια Πρόεδρος την ώρα που καταλύεται το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα;

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Λαμόγια δεξιοί.
    Συμμορίτες.
    Κατσαπλιαδες που έχουν ρημάξει το κράτος.
    Υπεύθυνοι παρακράτους σαν αυτό που εγκατέστησαν οι προγονοί τους.

    ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ-Εγκληματική οργάνωση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This