Τρομάζει η πιθανότητα διασποράς της πανώλης των αιγοπροβάτων

Το βαρύ πλήγμα στην ελληνική κτηνοτροφία παραμένει πιθανό, με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας να έχει διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το πώς έφτασαν στη χώρα μολυσμένα ζώα

Must Read

H διασπορά της πανώλης των αιγοπροβάτων είναι αυτή που τρομάζει πλέον όλη την ελληνική κτηνοτροφία και τους αρμόδιους φορείς, καθώς ήδη, πέρα από τις περιοχές των Τρικάλων και της Λάρισας, κρούσματα εντοπίστηκαν και στον Ασπρόπυργο Αττικής αλλά και στην Κορινθία, με αποτέλεσμα τα μέτρα, με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να αυστηροποιηθούν.

  • Του ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΡΙΜΜΗ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»

Οπως έγινε γνωστό την Τρίτη 29 Ιουλίου, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα και με αφορμή τον εντοπισμό κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και σε άλλες περιοχές της χώρας, εκτός Θεσσαλίας, απαγορεύτηκε η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή σε ολόκληρη την επικράτεια. Στόχος είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης και της εκρίζωσης της νόσου, που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική σε όλα τα επίπεδα, τόσο για τους κτηνοτρόφους όσο και για την ίδια την εθνική οικονομία!

Παράλληλα, το υπουργείο επισημαίνει ότι οι υπηρεσίες του σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων, αλλά και με τη διαδρομή πιθανόν υπόπτων εισαγωγών. Δεν είναι βέβαια μόνο το υπουργείο που κάνει ελέγχους για την προέλευση των ζώων που μετέφεραν την πανώλη των αιγοπροβάτων στην Ελλάδα, η οποία θεωρούνταν χώρα απαλλαγμένη μέχρι πρότινος από την ασθένεια, καθώς κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση έχει ήδη παραγγείλει και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας, προκειμένου να διερευνηθεί πώς, πότε και ποιος έβαλε τα μολυσμένα ζώα στη χώρα.

Το σενάριο της προέλευσης μολυσμένων προβάτων από μονάδα της Ρουμανίας που έχει ήδη δηλώσει κρούσμα πανώλης στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα είναι και το επικρατέστερο αυτήν τη στιγμή, με την εισαγωγή τους να γίνεται πιθανότατα νόμιμα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και μέσω των ελέγχων – πότε ήρθαν αυτά τα ζώα, αν ελέγχθηκαν και κατά πόσο ήταν σωστοί και αποτελεσματικοί οι έλεγχοι, σε ποιες μονάδες κατέληξαν, αν από εκεί παραχωρήθηκαν ζώα σε άλλες μονάδες και με τι διαδικασίες.

Βέβαια, το βασικότερο που καλούνται να απαντήσουν οι αρμόδιοι, βρίσκοντας τα σχετικά στοιχεία, είναι αν μολυσμένα ζώα έχουν περιοριστεί μόνο στις περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα πανώλης ή υπάρχουν σε περιοχές που μέχρι στιγμής δεν έχουν ιχνηλατηθεί!

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Από την πρώτη στιγμή, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας φάνηκε να τρέχει τις διαδικασίες, μαθαίνοντας ότι υπάρχει στην περιοχή κρούσμα πανώλης, και ήδη έχουν γίνει αρκετοί έλεγχοι. Ο ίδιος πάντως φάνηκε συγκρατημένα αισιόδοξος όσον αφορά την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος, τουλάχιστον στη Θεσσαλία.

Δημήτρης Κουρέτας, περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Οπως ανέφερε, μιλώντας στον «Ε.Α.», «αυτή τη στιγμή είμαστε σχεδόν στο τέλος της επιτήρησης όλων των ζωνών. Εχουν ελεγχθεί σχεδόν 230.000 ζώα και έχουμε συνολικά 9.000 ζώα που θανατώνονται. Φαίνεται ότι οι εστίες εντοπίζονται τοπικά και δεν έχουμε διασπορά, έχοντας κάνει έλεγχο σε όλες τις φάρμες εντός των ζωνών». Βέβαια, στη συνέχεια εντοπίστηκε κρούσμα στη Φαλάνη Λάρισας, με τις εστίες, σύμφωνα και με στοιχεία που έδωσε ο κ. Κουρέτας, μέχρι τα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας να φτάνουν τις 22 στη Θεσσαλία.

Πάντως, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας επεσήμανε ότι η κλινική επιδημιολογία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. «Φαίνεται ότι είναι πολύ εντοπισμένο, γιατί δράσαμε νωρίς, κλείνοντας τους στάβλους και περιορίζοντας τη μετακίνηση των ζώων. Επίσης, οι ζωοτροφές έρχονται με συγκεκριμένο τρόπο και τα τυροκομεία λαμβάνουν το γάλα επίσης με συγκεκριμένο τρόπο (σ.σ.: προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από μηχανικά μέσα και επιφάνειες αυτών). Παρά το ότι προκύπτει πολύ μεγάλη ταλαιπωρία, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έρθουμε σε ένα σημείο με καλό τέλος για να λήξει η επιτήρηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρέτας.

Εξάλλου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας δεν αποκλείει να γίνουν και προληπτικοί έλεγχοι σε μονάδες εκτός ζωνών επιτήρησης και σε περιοχές όπου δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα, όπως η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και αυτή της Καρδίτσας. «Μόλις ολοκληρώσουμε τον έλεγχο στη ζώνες θα αποφασίσουμε την επόμενη εβδομάδα αν θα κάνουμε προληπτικούς ελέγχους» ήταν η σχετική απάντηση στο ερώτημα του «Ε.Α.».

«Μάχη για να εκριζωθεί η πανώλη – Αποδοχή ήττας η εισαγωγή εμβολίου»

Περισσότεροι από 100 κτηνίατροι συμμετέχουν στους ελέγχους σε κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας τις τελευταίες εβδομάδες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί και να περιοριστεί η πανώλη των αιγοπροβάτων, που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα καταστροφική για την ελληνική κτηνοτροφία, με τον επίκουρο καθηγητή του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργο Βαλιάκο να εξηγεί στον «Ε.Α.» τι συμβαίνει και τι μπορεί να ακολουθήσει.

Γιώργος Βαλιάκος, επίκουρος καθηγητής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Οπως επισημαίνει, ο ιός είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός στα αιγοπρόβατα. Το μολυσμένο ζώο ξεκινά να μεταδίδει τον ιό λίγες ημέρες πριν από την εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων και για όσο νοσεί, αφού αποβάλλει τον ιό με όλα τα εκκρίματά του, ενώ και το γάλα θεωρείται πιθανή πηγή του ιού σε περίπτωση χρήσης ζωοτροφής. «Σε ένα κοπάδι λοιπόν με μολυσμένα ζώα, εντός λίγων ημερών θα εκτεθούν στον ιό τα περισσότερα εξ αυτών από την άμεση επαφή, αλλά και έμμεσα, με τα μικροσταγονίδια και μολυσμένα υλικά. Ενας μεγάλος αριθμός ζώων θα πεθάνει, με το ποσοστό να μπορεί να φτάσει το 90%. Επαναλαμβάνουμε ότι ο άνθρωπος δεν κινδυνεύει από τον ιό» επισημαίνει.

Πώς είναι, όμως, δυνατόν να πέρασαν μολυσμένα ζώα τα σύνορα; Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τον κ. Βαλιάκο, αυτή τη στιγμή είναι η εισαγωγή μολυσμένων ζώων από το εξωτερικό την περίοδο επώασης, δηλαδή τις ημέρες (3-10 περίπου) που το ζώο δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα και μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Ο ίδιος επισημαίνει ότι, αφού ο ιός είναι ιδιαίτερα παθογόνος για τα ζώα, χωρίς τη λήψη μέτρων για την εκρίζωσή του η εξάπλωσή του θα προκαλούσε τεράστιες οικονομικές απώλειες στην ελληνική κτηνοτροφία, με τη νόσηση και τον θάνατο τόσων ζώων σε μία εκτροφή. Επιπρόσθετα, αν το νόσημα δεν εκριζωθεί, η χώρα μας θα χάσει το καθεστώς απαλλαγής από το νόσημα, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν σημαντικοί περιορισμοί στις εξαγωγές προϊόντων, αφού η πλειονότητα των απαλλαγμένων χωρών περιορίζει ή αποκλείει την εισαγωγή προϊόντων ζωικής προέλευσης από χώρες μη απαλλαγμένες, φοβούμενη τον κίνδυνο εισαγωγής του ιού.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σημειώνει ότι δεν υπάρχει θεραπεία – εμβόλιο υπάρχει, το οποίο χρησιμοποιείται σε χώρες οι οποίες δεν έχουν καταφέρει να εκριζώσουν το νόσημα και επομένως περιορίζουν με τη χρήση του εμβολίου τις επιπτώσεις. «Η εισαγωγή του εμβολίου στη χώρα μας θα είναι αποδοχή ήττας. Θα σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την έξαρση με εκρίζωση, επομένως θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της με τη χρήση του εμβολίου. Καθώς όμως δεν θα μπορούμε πλέον να διακρίνουμε εμβολιασμένα ζώα από μολυσμένα με βασικές διαγνωστικές τεχνικές, η χώρα για όσο χρησιμοποιεί το εμβόλιο θα χάσει το καθεστώς της απαλλαγμένης χώρας, με τις τεράστιες επιπτώσεις που προανέφερα στη διάθεση των προϊόντων μας» προσθέτει.

Δύο επιπλέον εργαστήρια ελέγχων σε λειτουργία

Μέχρι πρότινος, μόνο το κέντρο αναφοράς της Αθήνας λάμβανε δείγματα από κτηνοτροφικές μονάδες για ελέγχους όσον αφορά την πανώλη, αλλά πλέον άλλα δύο ρίχνονται στη μάχη.

Συγκεκριμένα, ελέγχους σε δείγματα θα πραγματοποιούν πλέον τόσο το Κτηνιατρικό Κέντρο Λάρισας όσο και το εργαστήριο του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» στη Θεσσαλονίκη. Στόχος είναι κάθε εργαστήριο να πραγματοποιεί τουλάχιστον 100 ελέγχους την ημέρα, ώστε οι αρμόδιοι να έχουν περισσότερα αποτελέσματα σε καθημερινή βάση για να προχωρούν οι διαδικασίες και να απομονώνονται οι μονάδες και τα ζώα που έχουν πληγεί από την πανώλη.

Συντονισμός ενεργειών

Τα τρία εργαστήρια συντονίζουν τη δράση τους και ήδη έχουν παραγγελθεί τα απαραίτητα αναλώσιμα (αντιδραστήρια κ.λπ.), ώστε οι έλεγχοι να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομοι και αποτελεσματικοί. Ηδη και η Περιφέρεια Αττικής δρομολόγησε ελέγχους μετά τον εντοπισμό κρούσματος στον Ασπρόπυργο.

Πάντως, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη Δευτέρα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη των κοινοτικών παραγόντων στην περιοχή, σημείωσε ότι η Περιφέρεια έλαβε εύσημα για το πλάνο δράσης, ώστε να αποτελέσει οδηγό και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

Αναστολή των προγραμμάτων βρουκέλλωσης

Με φόντο την πανώλη, οι Αρχές στη Θεσσαλία ανακοίνωσαν ότι αναστέλλεται, μέχρι νεωτέρας, η εφαρμογή προγραμμάτων βρουκέλλωσης αιγοπροβάτων και βοοειδών (εφόσον συστεγάζονται με αιγοπρόβατα). Η απόφαση έχει να κάνει με τον αυξημένο όγκο εργασίας στους ελέγχους για την πανώλη, με το βάρος να πέφτει εκεί.

Ζητούν δίκαιες αποζημιώσεις οι κτηνοτρόφοι

Με δεδομένο ότι η Ε.Ε. δεν δίνει αποζημιώσεις για την πανώλη, οι κτηνοτρόφοι εκφράζουν την ανησυχία τους και ζητούν η τιμή αποζημίωσης ανά ζώο να ανέρχεται τουλάχιστον στα 350 ευρώ, καθώς και αποζημίωση ζωοτροφών για όσο καιρό τα ζώα περιορίζονται.

«Παραδειγματικές τιμωρίες»

Την ίδια στιγμή, οι κτηνοτρόφοι ζητούν παραδειγματικές τιμωρίες. «Δεν φταίνε οι κτηνοτρόφοι, αλλά το διαλυμένο και ανίκανο κράτος που αφήνει ανεξέλεγκτους επιτήδειους να δρουν όπως θέλουν, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίζουμε μια καταστροφή του κλάδου αλλά και του εθνικού μας προϊόντος, της φέτας» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Τόσο δύσκολο είναι να αναφερθούν τα συμπτώματα τής πανωλης?
    Γράφετε-γραφετε……
    Αν μεταφέρεται ο ιός από λάστιχα αυτοκινήτων,τότε γιατί κυκλοφορούν στους επαρχιακούς δρόμους ζώα?
    Όλα είναι μάλλον.μπαχαλο!ας διαλυθούν τα πάντα!!τι φταίνε τα ζώα τα καυμενα???

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This