Τράπεζες με κέρδη-πρόκληση

Θα προσεγγίσουν τα 4 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους, αφού επιβάλλουν πανάκριβες χρεώσεις και κρατούν ψηλά το κόστος δανεισμού!

Must Read

Από ρεκόρ σε ρεκόρ πηγαίνουν τα κέρδη των τραπεζών, τα οποία στήνονται στην πλάτη των Ελλήνων πολιτών, με τις τεράστιες χρεώσεις που επιβάλλουν, τους ασύδοτους πλειστηριασμούς, αλλά και τα πανάκριβα επιτόκια δανείων, όταν τα αντίστοιχα επιτόκια καταθέσεων κινούνται κοντά στο μηδέν.

Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι τράπεζες για το πρώτο εξάμηνο του 2024, τα καθαρά κέρδη που κατέγραψαν ξεπερνούν συνολικά τα 2,27 δισ. ευρώ, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι για το σύνολο του έτους τα καθαρά τους κέρδη θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα 4 δισ. ευρώ έναντι των 3,5 δισ. ευρώ το 2023!

Σημειώνεται πως όλες οι τράπεζες κατέγραψαν τεράστια αύξηση εσόδων τόσο από τόκους (κάτι που αποδίδεται και στα αυξημένα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) όσο και από προμήθειες, λόγω της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών που επιβλήθηκε καθολικά σε όλη την αγορά με νόμο της κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως εάν οι συστημικές τράπεζες της χώρας μας έδιναν στους καταθέτες αντίστοιχα επιτόκια με εκείνα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών, τότε θα παρουσίαζαν πολύ χαμηλότερα έσοδα κατά σχεδόν 380 εκατ. ευρώ, καθώς από τα 30 εκατ. ευρώ που επιστρέφουν ως τόκο στους Ελληνες καταθέτες, θα έπρεπε να καταβάλουν πάνω από 410 εκατ. ευρώ!

Αναλυτικά:

·       Η Eurobank κατέγραψε ρεκόρ κερδών, που ανήλθαν σε 721 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 5,4% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2023.

·       Η Εθνική Τράπεζα πέτυχε αύξηση 26% στα καθαρά κέρδη α’ εξαμήνου, στα 670 εκατ. ευρώ.

·       Η Τράπεζα Πειραιώς σημείωσε καθαρά κέρδη σε επίπεδα ρεκόρ, στα 563 εκατ. ευρώ έναντι 300 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2023.

·       Η Alpha Bank ενίσχυσε τα κέρδη της στο πρώτο μισό του έτους κατά 6,6% σε σχέση με πέρυσι, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 322,5 εκατ ευρώ.

Τα παραπάνω αποτελούν την πλέον ξεκάθαρη απόδειξη πως οι τράπεζες καταγράφουν υπερκέρδη, τα οποία δεν επιθυμεί (προκλητικά) να φορολογήσει η κυβέρνηση, όπως έπραξε με τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των διυλιστηρίων και των εταιριών ενέργειας, διατάξεις που ενεργοποίησε όμως με μεγάλη καθυστέρηση.

Μερίσματα

Παράλληλα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη αρχίσει να δίνουν τεράστια μερίσματα στους μετόχους τους, παρά το γεγονός ότι το κράτος έχει ζημιωθεί με πάνω από 40 δισ. ευρώ, λόγω των αλλεπάλληλων ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών κατά τη διάρκεια των Μνημονίων. Οι προκλήσεις των τραπεζών δεν μένουν μόνο σε αυτά, καθώς ήδη οι διοικήσεις τους εξαγγέλλουν ακόμα πιο μεγάλα μερίσματα για τα επόμενα χρόνια. Ενδεικτικά:

·       Η Alpha Bank θέτει ως στόχο τη διανομή μερίσματος στο 35% των κερδών του 2024 και στο 50% τα επόμενα χρόνια, από 20% των κερδών του 2023 που έδωσε φέτος για πρώτη φορά έπειτα από 16 χρόνια.

·       Η Εθνική Τράπεζα ανεβάζει στο 40% τον στόχο το 2024 (διανομή το 2025) και να φτάσει το 50% τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: Εφημερίδα «δημοκρατία»

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This