Αγωνία για γενικευμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την ένταση και τη μορφή των αντιποίνων κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια

Must Read

Aκρως ανησυχητική παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή στη σκιά της δολοφονίας του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια. Η Χαμάς και οι συμμαχικές δυνάμεις του στρατιωτικού ισλαμιστικού κινήματος, με κυριότερους εκφραστές το Ιράν και τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, έχουν βάλει στο στόχαστρο το Ισραήλ και οι φόβοι για μια γενικευμένη κλιμάκωση μοιάζουν πιο υπαρκτοί από ποτέ.

Η Τεχεράνη πλημμύρισε από ένα οργισμένο πλήθος που θρηνούσε για την απώλεια του Χανίγια και απαιτούσε εκδίκηση για τον θάνατό του. Το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων από τους Χούθι ήχησε τις σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ και αποτέλεσε πιθανότατα την αρχή μιας απρόβλεπτης εμπόλεμης σύγκρουσης με ανυπολόγιστες συνέπειες. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι το Τελ Αβίβ είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του, αλλά στην πραγματικότητα η πιθανή εμπλοκή κι άλλων δυνάμεων στον εν εξελίξει πόλεμο θα προσθέσει νέα προβλήματα στον Ισραηλινό ηγέτη. Οι συστάσεις άλλωστε προς τους Ισραηλινούς πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, υπό τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων, φανερώνει και την ανησυχία της ισραηλινής ηγεσίας, με την προειδοποίηση να εκδίδεται μέσω του πρωθυπουργικού γραφείου. Η παρέμβαση του ανώτατου ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για απευθείας χτύπημα στο Ισραήλ, σε έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, αποτυπώνει τις διαθέσεις της Τεχεράνης, η οποία δείχνει διατεθειμένη να οδηγηθεί σε άμεση σύγκρουση με το Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος έχει αφήσει ορθάνοιχτο το παράθυρο για κλιμάκωση της σύγκρουσης μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, αυξάνοντας το αίσθημα ανασφάλειας στη διεθνή κοινότητα. Σε αυτό το πλαίσιο ενισχύονται οι προτροπές των αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης προς τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια σε περιοχές που εκτιμάται ότι θα βρεθούν στο στόχαστρο αεροπορικών επιδρομών και πυραυλικών επιθέσεων το επόμενο διάστημα. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την ένταση και τη μορφή των αντιποίνων κατά του Ισραήλ, αλλά τα σενάρια που έχουν διαρρεύσει προκαλούν εύλογη ανησυχία. «Οι Ιρανοί στρατιωτικοί διοικητές εξετάζουν μια συνδυασμένη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε στρατιωτικούς στόχους στην περιοχή του Τελ Αβίβ και της Χάιφας, αλλά θα φροντίσουν να αποφύγουν τα πλήγματα σε πολιτικούς στόχους» δήλωσαν οι Ιρανοί αξιωματούχοι. «Ακόμα μία επιλογή που εξετάζεται είναι μια συντονισμένη επίθεση από το Ιράν και άλλα μέτωπα όπου έχει συμμαχικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης, της Συρίας και του Ιράκ, για μέγιστο αποτέλεσμα» ανέφεραν.

Δεδομένα πάντως στους κόλπους της ιρανικής ηγεσίας επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε η ισραηλινή επίθεση. Εάν δεχθούμε ως υπαρκτά όσα αναφέρουν οι «New York Times», τότε το χτύπημα κατά του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς έγινε κατά τρόπο… κινηματογραφικό, με τοποθέτηση βόμβας εβδομάδες πριν σε χώρο φυλασσόμενο από τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Χανίγια είχε μείνει στον ίδιο χώρο στο παρελθόν. Η εκπυρσοκρότηση της βόμβας από την ισραηλινή Μοσάντ φαίνεται ότι έγινε από μεγάλη απόσταση και το ερώτημα που πλανάται πάνω από την Τεχεράνη είναι ποιος ήταν εκείνος που έδωσε το σήμα ότι ο Χανίγια είχε εισέλθει στον συγκεκριμένο χώρο. Η διείσδυση της ισραηλινής κατασκοπίας στην ιρανική πλευρά δείχνει την ισχύ του εβραϊκού κράτους αλλά και την έλλειψη φόβου μπροστά σε μια νέα σύγκρουση με την Τεχεράνη. Εχοντας συμπληρώσει 300 ημέρες εχθροπραξιών στη Γάζα, η εμπόλεμη κατάσταση αποκτά πιο έντονο περιφερειακό χαρακτήρα. Η σύγκρουση των συμμαχικών δυνάμεων της Χαμάς με το Ισραήλ έχει εισέλθει σε μια «νέα φάση», όπως δήλωσε απερίφραστα και ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η ένοπλη σιιτική οργάνωση της οποίας ηγείται δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητη και τη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους της Χεζμπολάχ, ο οποίος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά λίγες ώρες πριν από την εξόντωση του Ισμαήλ Χανίγια.

Ιορδανία και Τουρκία στο άρμα κατά των πολεμικών ενεργειών του Ισραήλ

Την αντίδρασή τους κατά του Ισραήλ με φόντο τις τελευταίες επιθέσεις εξέφρασαν η Ιορδανία και η Τουρκία, δύο χώρες που έχουν ασκήσει εντονότατη κριτική για όσα διαδραματίζονται στη Λωρίδα της Γάζας. Θέτοντας εκ νέου στο στόχαστρο τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι αποκάλεσε το Ισραήλ «κράτος παρία», καταγγέλλοντας ταυτόχρονα το Τελ Αβίβ ότι τορπιλίζει οποιαδήποτε προσπάθεια για αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Ο Ταγίπ Ερντογάν με τη σειρά του έσπευσε να κηρύξει εθνικό πένθος με αφορμή τον «μαρτυρικό», όπως τον χαρακτήρισε, θάνατο του Χανίγια, χρησιμοποιώντας «σκληρή» γλώσσα κατά του Ισραηλινού προέδρου. Παράλληλα, ο Χακάν Φιντάν συναντήθηκε στην Ντόχα με τον Χααλέντ Μεσάαλ της Χαμάς, τροφοδοτώντας νέο παρασκήνιο στις εξελίξεις.

Πάντως, ο Νετανιάχου βλέπει τη δημοτικότητά του να ανακάμπτει για πρώτη φορά έπειτα από αρκετούς μήνες, και αυτό φαίνεται πως οφείλεται στις δολοφονίες των Ισμαήλ Χανίγια, Σάλεχ αλ-Αρούρι, Μοχάμεντ Ντέιφ, Μαρουάν Ισα και Φουάντ Σουκρ, που αποτελούσαν πολύ σημαντικά πρόσωπα στην ηγεσία της Χαμάς. Θέλοντας να ενισχύσει το εθνικό φρόνημα των Ισραηλινών, ο Νετανιάχου πανηγύρισε για τα «συντριπτικά» ισραηλινά πλήγματα, γνωρίζοντας ότι στην υπόθεση της απελευθέρωσης των ομήρων, διαρκές αίτημα των συγγενών των θυμάτων, δεν διαφαίνονται εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This