Κτηματολόγιο: Μονομερείς αλλαγές από ιδιοκτήτες ακινήτων έως 30/11

Στη Βουλή τον Σεπτέμβριο το νομοσχέδιο

Must Read

Ρύθμιση για το Κτηματολόγιο «υπόσχεται» να λύσει εκκρεμότητα χρόνων, που ταλαιπωρεί χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αδυνατούν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους.

Η τελική προσθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο παραμένει η 30ή Νοεμβρίου 2024 ενώ το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.

Το τελευταίο χρονικό περιθώριο, προσφέρει μία ανάσα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε 111 περιοχές σε όλη την χώρα, όπου ήδη λειτουργούν Κτηματολογικά Γραφεία, μεταξύ των οποίων και 23 περιοχές στην Αττική, προκειμένου να διορθώσουν τις ανακριβείς πρώτες εγγραφές και να σώσουν τις περιουσίες τους.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη, με την έγκριση από τον αρμόδιο υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, οι ιδιοκτήτες θα έχουν πλέον την δυνατότητα να προχωρούν σε μονομερή τροποποίηση των επιφανειών της ιδιοκτησίας τους. Με βασική προϋπόθεση πως δεν θα θίγονται τα δικαιώματα άλλων ιδιοκτητών.

Τις νέες ρυθμίσεις οι οποίες αναμένεται να ξεμπλοκάρουν μεταβιβάσεις ακινήτων, που έχουν χαρακτηριστεί ως δασικά, αλλά και άλλων που έχουν κολλήσει λόγω πολεοδομικών παραβάσεων, θα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το οποίο αναμένεται έως τον Σεπτέμβριο να αποτελεί νόμο του κράτους.

Ο βασικός κορμός της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας θα αφορά περιπτώσεις ακινήτων που εμφανίζονται ως δάση ή δασικά, για τα οποία το Δημόσιο δεν θα προβάλει δικαιώματα κυριότητας. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθεί και διάταξη, η οποία θα ξεμπλοκάρει αγοραπωλησίες και άλλες μεταβιβάσεις ακινήτων που είχαν παγώσει, εξαιτίας ασήμαντων πολεοδομικών παραβάσεων.

Ηδη, μέσα από το νέο εργαλείο του Κτηματολογίου, maps.ktimatologio.gr οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν την φάση κτηματογράφησης που βρίσκονται όλες οι περιοχές της χώρας.

Ανακριβείς εγγραφές που αφορούν προσωπικά ή ληξιαρχικά στοιχεία του δικαιούχου (ημερομηνία γέννησης, ΑΦΜ, αριθμός ταυτότητας κ.λπ.) μπορούν να διορθωθούν οποτεδήποτε. Επίσης, η διόρθωση των γεωμετρικών στοιχείων του ακινήτου δεν καταλαμβάνεται από την οριστικοποίηση και μπορεί να γίνει οποτεδήποτε.

Εξωδικαστικά μπορούν να γίνουν διορθώσεις που αφορούν:

Πρόδηλα σφάλματα (λανθασμένη αναγραφή των στοιχείων του δικαιούχου, λάθη στα στοιχεία του συμβολαίου, στο εμβαδό του κτίσματος κ.λπ.)

Γεωμετρικά στοιχεία του ακινήτου (το εμβαδό, τα όρια, οι συντεταγμένες).

Την αλλαγή του δικαιώματος λόγω νέου συμβολαίου, υποθήκης, διοικητικής πράξης, δικαστικής απόφασης ή άλλης διαδικαστικής πράξης, που καταχωρίστηκε στα βιβλία του υποθηκοφυλακείου πριν από την ημερομηνία καταχώρησης των πρώτων εγγραφών.

Τον χαρακτηρισμό ακινήτου ως δασικού, μετά την κύρωση του δασικού χάρτη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This