«Στην πρίζα» η Μέση Ανατολή: Ένα βήμα πριν την ανάφλεξη – Οι προειδοποιήσεις, οι ανησυχίες και ο πυρηνικός εφιάλτης

Στα πρόθυρα του χάους...

Must Read

Η Μέση Ανατολή προετοιμάζεται για μια πιθανή κλιμάκωση και γενίκευση της βίας, καθώς οι εντάσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ συνεχίζουν να αυξάνονται, στη σκιά της απειλής ενός επικείμενου χτυπήματος της Τεχεράνης, το οποίο δεν αποκλείεται να… ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου…

Θυμίζουμε ότι η κρίση πυροδοτήθηκε από τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη και του ανώτερου ηγέτη της Χεζμπολάχ, Φουαντ Σουκρ στη Βηρυτό, την περασμένη εβδομάδα.

Η Wall Street Journal μετέδωσε ότι ο Χανίγια σκοτώθηκε από βόμβα ενώ διέμενε σε ξενώνα του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, αν και το Ιράν και η Χαμάς το αμφισβητούν, υποστηρίζοντας ότι χτυπήθηκε από πύραυλο. Το Ισραήλ, το οποίο «δείχνουν» ως δράστη, δεν έχει σχολιάσει δημόσια τις δολοφονίες.

Η Wall Street Journal έγραψε ακόμα ότι το Ιράν περιορίζει τον εναέριο χώρο του εν αναμονή πιθανού χτυπήματος στο Ισραήλ, καθώς από χθες (Δευτέρα) έγινε γνωστό ότι έλαβε μέτρα τα οποία τροφοδότησαν περαιτέρω ανησυχίες, όπως η μετακίνηση εκτοξευτών πυραύλων και η πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων.

Συγκλήθηκε συγκέντρωση ξένων διπλωματών στην Τεχεράνη, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαγκερί-Κάνι επέκρινε αυτό που χαρακτήρισε ως «συνενοχή των ΗΠΑ και της Ευρώπης» στην υποστήριξη του Ισραήλ.

«Τέτοια επιθετικότητα δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη», έγρψε ο Μπαγκερί-Κάνι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά από αυτή τη συνάντηση. «Η απάντηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας θα είναι οριστική και αποφασιστική», πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν παρατηρήσει καμία συγκεκριμένη κίνηση στο Ιράν μέχρι στιγμής, που να υποδεικνύει πιθανές επιθέσεις στο Ισραήλ τις επόμενες ώρες, ανέφερε το Sky News Arabia επικαλούμενο εκπρόσωπο του Πενταγώνου.

Το Ιράν διέψευσε ωστόσο τις αναφορές για την έκδοση συγκεκριμένης NOTAM για το FIR του και ο εναέριος χώρος του φάνηκε να παραμένει σε λειτουργία από το απόγευμα της Δευτέρας, με τις περιφερειακές πτήσεις να συνεχίζονται ως συνήθως.

Να σημειώσουμε πάντως  ότι οι εντάσεις έχουν ήδη επηρεάσει τα αεροπορικά ταξίδια στην περιοχή. Η γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε παράταση της αναστολής πτήσεων προς την Τεχεράνη, το Τελ Αβίβ και τη Βηρυτό έως τις 12 Αυγούστου.

Άλλες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Delta Air Lines, η United Airlines, η Air France και η Air India, ανέστειλαν επίσης τις πτήσεις στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες .

Προειδοποιήσεις στο Ισραήλ – ο πυρηνικός εφιάλτης

Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, προειδοποίησε το Ισραήλ να «περιορίσει» την απάντησή του στην αναμενόμενη επίθεση από το Ιράν, καθώς οι φόβοι να χτυπηθούν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις των Ιρανών, ολοένα και αυξάνονται.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή δίκτυα, στον Τελ Αβίβ λένε πως αν υπάρξουν πλήγματα σε αμάχους, το Ισραήλ θα στοχεύσει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα Times of Israel σήμερα, επικαλούμενη τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kan, οι προειδοποιήσεις αξιωματούχων του διεθνούς συνασπισμού (σ.σ. ο οποίος φέρεται έτοιμος να βοηθήσει υο Ισραήλ αν του επιτεθεί το Ιράν) προς το Ισραήλ είναι «να μην το παρατραβήξει».

«Σκεφτείτε προσεκτικά πριν αντεπιτεθείτε. Ο στόχος στο τέλος της ημέρας, δεν είναι να οδηγηθούμε σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο», φέρονται να είπαν οι αξιωματούχοι σύμφωνα με τον Kan, ο οποίος σημείωσε ότι δυτικοί διπλωμάτες πιστεύουν ότι ο ίδιος διεθνής συνασπισμός μπορεί να συγκροτηθεί ξανά.

Θυμίζουμε ότι τον Απρίλιο, μια μαζική επίθεση με drones και πυραύλους από το Ιράν αποτράπηκε από τον συνασπισμό που περιλάμβανε το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γαλλία, το Κατάρ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

«Ο επικείμενος πόλεμος με το Ιράν θα είναι διαφορετικός»

Ένας Ισραηλινός αξωματούχος, ο οποίος υπηρέτησε στο παρελθόν ως Διοικητής των ισραηλινών δυνάμεων αεράμυνας (από το 2015 έως το 2018), είπε ότι η απειλή πολέμου με το Ιράν είναι διαφορετική τώρα, από ό,τι όταν η Τεχεράνη έκανε την πρώτη της άμεση επίθεση στο Ισραήλ τον Απρίλιο.

Η Χεζμπολάχ στο Νότιο Λίβανο και οι Χούθι της Υεμένης δεν ήταν βασικοί «παίκτες» στο συμβάν της 13ης Απριλίου, όπου το Ιράν εκτόξευσε εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά του Ισραήλ.

Αυτή η επίθεση είχε σημειωθεί λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά από ένα ύποπτο ισραηλινό χτύπημα στη Συρία, που σκότωσε δύο διοικητές του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) σε προξενικό κτήριο του Ιράν.

Η πιθανότητα ενός επικείμενου πολέμου έχει εμφανιστεί λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην πρωτεύουσα του Ιράν, όπου βρισκόταν την ορκωμοσία του νεοεκλεγμένου προέδρου, Μασούντ Πεζεσκιάν.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δεσμεύτηκε σε αντίποινα κατά του Ισραήλ την περασμένη Τετάρτη, ενώ οι Φρουροί  της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) δήλωσαν ότι θα υπάρξει «εκδίκηση αίματος» για τη δολοφονία Χανίγια.

Τρία κρίσιμα ερωτήματα

Ο ταξίαρχος Ζβίκα Χαϊμόβιτς πιστεύει ότι η Χεζμπολάχ θα έχει κρίσιμο ρόλο στα αντίποινα του Ιράν αυτή τη φορά. Ο Ισραηλινός είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει καμία άλλη κατάσταση, εκτός από το ότι το Ιράν να εκδικηθεί τη δολοφονία της περασμένης εβδομάδας, για την οποία η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ.

Ο Χαϊμόβιτς είπε στο Iran International ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα που θα καθορίσουν εάν θα υπάρξει πόλεμος πλήρους κλίμακας.

Το πρώτο ερώτημα, είπε, είναι εάν το Ιράν θα χτυπήσει το κεντρικό Ισραήλ όπως το Τελ Αβίβ, ή αν θα περιοριστεί στο βόρειο τμήμα κοντά στην πόλη της Χάιφα.

Το δεύτερο ερώτημα που έθεσε είναι το αν η Τεχεράνη θα χρησιμοποιήσει πυραύλους ακριβείας ή θα καταφύγει σε απλά όπλα και το τρίτο, σύμφωνα με τον βετεράνο στρατιωτικό, είναι το αν θα προχωρήσει το Ιράν σε ομοβροντία εκτόξευσης ρουκετών.

«Όλοι βρίσκονται υπό πίεση, κυρίως οι πολίτες, οι στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται σε συναγερμό και πλήρη ετοιμότητα γύρω από τα σύνορα. Ο Στρατός, το Ναυτικό, η Πολεμική Αεροπορία επίσης. Περιμένουμε. Περιμένουμε, τι; Αυτή είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων», είπε χαρακτηριστικά ο Χαϊμόβιτς.

Καθώς η Μέση Ανατολή είναι εν αναμονή των όποιων εξελίξεων, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το πότε θα ενεργήσει το Ιράν και πόσο μακριά μπορεί να φτάσει. Ο Χαϊμόβιτς τόνισε ότι η «επικείμενη» επίθεση θα μπορούσε να συμβεί σε λιγότερο από 48 ώρες ή τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές κοντά στο θέμα, τα μέλη της G7 έχουν έρθει σε επαφή με το Ιράν για να το πείσουν να ελαχιστοποιήσει τα αντίποινα του και να αποτρέψουν μια ακόμη πιο καταστροφική περιφερειακή σύγκρουση.

Εστίαση στο Ιράν και όχι στη γενίκευση της σύγκρουσης

Το πώς θα απαντήσει το Ισραήλ εάν το Ιράν αντεπιτεθεί, εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο η Τεχεράνη διεξάγει το χτύπημα της και τη φύση του, συμπλήρωσε ο πρώην ανώτατος ισραηλινός διοικητής στo Iran International.

«Οι στρατηγικοί στόχοι του Ισραήλ περιλαμβάνουν πρώτα την επιστροφή των ομήρων στην πατρίδα και τον πόλεμο κατά της Χαμάς, επομένως κάθε ευρύτερος περιφερειακός πόλεμος θα πρέπει να συνυπολογίσει το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλάνο της χώρας. Είναι πολύ περίπλοκο. Νομίζω ότι βραχυπρόθεσμα, πρέπει να τελειώσουμε τον πολυμέτωπο πόλεμο με τον οποίο έχουμε να κάνουμε. Είναι περισσότερα από επτά διαφορετικά μέτωπα», είπε ο Ζβίκα Χαϊμόβιτς, αναφερόμενος σε έναν πολυμέτωπο πόλεμο με τη Γάζα, τον Λίβανο, τη Συρία, τη Δυτική Όχθη, τα Ιράκ, την Υεμένη και το Ιράν.

Η εμπλοκή σε πόλεμο με το Ιράν, θα μπορούσε ενδεχομένως να μετατοπίσει την εστίαση σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

«Μακροπρόθεσμα, νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στα ιρανικά πυρηνικά, το όραμα και τις δυνατότητες και να οικοδομήσουμε έναν ισχυρό και σταθερό συνασπισμό με επικεφαλής τις ΗΠΑ και επίσης τα αραβικά σουνιτικά κράτη, εναντίον του Ιράν», είπε.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This