Σοβαρότατο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ενόψει Δεκαπενταυγούστου οι κρεοπώλες, εξαιτίας της πανώλης. Τα σφαγεία παραμένουν κλειστά, η μετακίνηση των ζώων έχει απαγορευτεί, με στόχο ελεγχθεί η διασπορά της ζωονόσου των αιγοπροβάτων και κρεοπωλεία, ψητοπωλεία, προσπαθούν να διαχειριστούν τη νέα δύσκολη πραγματικότητα.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών Π.Ε. Λάρισας, Ευάγγελος Ρίζος σημείο κλειδί για τα κρεοπωλεία της Λάρισας είναι ο Δεκαπενταύγουστος. «Ερχόμαστε αντιμέτωποι σε ακόμα μία δύσκολη περίπτωση που είναι η πανώλη των αιγοπροβάτων. Μετά από τόσες κρίσεις καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και αυτή» επεσήμανε.
«Εμείς ακόμα ως κρεοπώλες δεν έχουμε αντιληφθεί το μέγεθος και τη ζημία που μπορεί να έχει φέρει και στα δικά μας καταστήματα. Σίγουρα αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο για την ώρα είναι οι κτηνοτρόφοι και ο πρωτογενής τομέας. Λόγω των καιρικών συνθηκών με τις υψηλές θερμοκρασίες, βλέπουμε τον κόσμο να επιλέγει τις παραλίες, άρα δεν έχουμε δεχθεί μεγάλη επιφόρτιση και ζήτηση σε πρόβειο και αρνί», συμπλήρωσε ο κ. Ρίζος.
«Το μεγάλο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουμε κι εμείς το Δεκαπενταύγουστο, που εθιμοτυπικά είναι σε πρώτη ζήτηση το αρνί και το πρόβειο κρέας. Ακόμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τα σφαγεία, αλλά κι αν υπάρξει άρση μετακίνησης» δήλωσε και τόνισε πως αν συνεχιστούν οι απαγορεύσεις, είναι θέμα χρόνου να επηρεαστεί συνολικά η λειτουργία της αγοράς.
Συν τοις άλλοις, ο αντιπρόεδρος ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας) Δημήτρης Μόσχος μίλησε για το πρόβλημα της πανώλης στα αιγοπρόβατα και είπε ότι «υπάρχει κίνδυνος ελλείψεων και προβληματισμός στην αγορά. Οι κτηνοτρόφοι ζητάνε επιπλέον μέτρα στήριξης».
Δείτε ακόμη:
Σε αναβρασμό η Κρήτη για τα αυξανόμενα κρούσματα πανώλης στα αιγοπρόβατα
Δεν θα πάθουν τίποτα οι Ελληνούτσοι αν δεν φάνε κρεατάκι. Θα χάσουν μερικά κιλά που είναι σαν μουσχάρια.