Ένα μωρό που είχε γεννηθεί πρόωρα, πέθανε μετά από κατάρρευση οροφής στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών, σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης (στο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ατατούρκ) που κατασκευάστηκε σε μόλις 45 ημέρες από έναν κυβερνητικό εργολάβο το 2020, προκαλώντας σφοδρή κριτική για τα πρότυπα ασφάλειας και κατασκευής της εγκατάστασης.
Το περιστατικό συνέβη στο Νοσοκομείο Prof. Dr. Murat Dilmener (εις μνήμην Τούρκου καθηγητή που πέθανε από Covid-19) την περασμένη της Κυριακή, όταν έσπασε σωλήνας ζεστού νερού προκαλώντας την κατάρρευση της οροφής της ΜΕΘ νεογνών.
Οκτώ νεογέννητα νοσηλεύονταν εκείνη τη στιγμή. Ενώ όλα απομακρύνθηκαν, ένα πρόωρο μωρό που γεννήθηκε την 1η Αυγούστου και νοσηλευόταν σε θερμοκοιτίδα πέθανε λίγο αργότερα, αφότου μεταφέρθηκε σε άλλο τμήμα με την κατάστασή του να επιδεινώνεται ραγδαία.
Οι αρχές εξήγησαν ότι η έκρηξη του αγωγού ζεστού νερού οδήγησε στην κατάρρευση της οροφής στο διάδρομο της ΜΕΘ, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει νερό η περιοχή.
Στο σημείο έσπευσαν αστυνομία, πυροσβεστική και ιατρικό προσωπικό. Μετά την εκκένωση της ΜΕΘ, ένα από τα μωρά, που γεννήθηκε στις 29 εβδομάδες και ζύγιζε λίγο περισσότερο από δύο κιλά, πέθανε. Για το περιστατικό έχει ξεκινήσει έρευνα από τις τουρκικές Αρχές και συγκεκριμένα από τη Γενική Εισαγγελία του Bakırköy.
«Έθαψα το παιδί μου»
«Αν και ο διάδρομος μεταξύ του χειρουργείου και της μονάδας εντατικής θεραπείας νεογνών είναι σε απόσταση πέντε λεπτών, το άτομο που μετέφερε το μωρό μου το έκανε σχεδόν 15 λεπτά», κατήγγειλε η μάνα του βρέφους Μπούσρα Σεντούρκ στα τουρκικά ΜΜΕ. «Για να μην τραυματιστεί το παιδί από το παραμικρό σοκ», της είπαν.
Όπως περιγράφει η γυναίκα: «Όταν πήγα εκείνη την ημέρα, το παιδί μου ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Η αναπνοή του είχε επανέλθει στο φυσιολογικό, το χρώμα του είχε φτιάξει. Άνοιξε τα μάτια του και μας κοίταξε».
Ο Τουργκούτ Σεντούρκ, πατέρας του μωρού το οποίο οι χαροκαμένοι γονείς ονόμασαν «Κάραν» κατήγγειλε το νοσοκομείο για εγκληματική αμέλεια:
«Κάποια βρέφη απομακρύνθηκαν από το παράθυρο και κάποια άλλα εσωτερικά. Γιατί δεν απομακρύνθηκε το παιδί μου από το παράθυρο όπως τα άλλα, αλλά το πήγαν από μέσα; Ίσως αν είχαν βγάλει το παιδί μου από το παράθυρο, το παιδί μου να είχε ζήσει. Οι πνεύμονές του γέμισαν με αίμα κατά τη μεταφορά, μας είπαν. Απομάκρυναν αυτό το αίμα και επενέβησαν ξανά, αλλά η παρέμβαση έκανε το μωρό να πεθάνει. Πήραμε τη γυναίκα μου και της το είπαμε. Είχαμε ήδη προσπαθήσει εδώ και ένα χρόνο, ήταν ένα παιδί που έγινε με εξωσωματική γονιμοποίηση. Αποτέλεσμα… όλη αυτή η σκληρή δουλειά, όλη αυτή η προσπάθεια πήγε μάταια και μια τέτοια απλή αμέλεια κόστισε τη ζωή του στο παιδί μου. Αυτό λοιπόν είναι κάτι που προέρχεται από το νοσοκομείο. Δεν υπήρξε καμία κλήση και καμία συγγνώμη, ή συλλυπητήρια. Εξαιτίας της ίσως -έστω και μικρής- αμέλειας του νοσοκομείου, το παιδί μου δεν ζει τώρα. Έθαψα το παιδί μου με τα ίδια μου τα χέρια».
Η δικηγόρος της οικογένειας, Dilan Çakmak δήλωσε ότι οι γονείς ξεκίνησαν νομική διαδικασία σχετικά με το περιστατικό:
«Καταρχήν θα υποβάλλουμε μήνυση. Δεν είναι δυνατόν να αντισταθμιστεί η ζημιά που υπέστησαν, τόσο υλική όσο και πνευματική, ιδιαίτερα στην πνευματική διάσταση, αλλά υπάρχουν και επιπλέον απώλειες οικονομικές ως αποτέλεσμα μιας πολύ σοβαρής και επαχθούς διαδικασίας. Γι’ αυτό θα ξεκινήσουμε τον νομικό μας αγώνα».
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης επιβεβαίωσε το περιστατικό της κατάρρευσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας:
«Μια οροφή κατέρρευσε στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών του Νοσοκομείου Prof. Dr. Murat Dilmener λόγω έκρηξης ενός σωλήνα ζεστού νερού. Οκτώ μωρά απομακρύνθηκαν από τις ομάδες μας».
Οι… ημέτεροι
Χτισμένο από τη REC International Construction της Rönesans Holding, μια εταιρεία με στενούς δεσμούς με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το νοσοκομείο ολοκληρώθηκε σε μόλις 45 ημέρες κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας COVID-19.
Η Rönesans Holding ήταν σημαντικός αποδέκτης δημοσίων συμβάσεων υπό την κυβέρνηση του AKP, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων έργων όπως το προεδρικό παλάτι του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και το θερινό ανάκτορο στο Οκλούκ.
Η εταιρεία, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet έχει υπογράψει 20 διαγωνισμούς από το 2017. Κέρδισε και ορισμένους από τους διαγωνισμούς για νοσοκομεία της πόλης, τους οποίους η κυβέρνηση του AKP προώθησε ως «ξενοδοχειακή άνεση».
Έλαβε 16 από τους 20 διαγωνισμούς από το τουρκικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής και έχει υπογράψει μέχρι στιγμής συμβάσεις αξίας δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών.
Αντιδράσεις
Η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν ήταν περήφανη για την ταχύτητα κατασκευής του συγκεκριμένου νοσοκομείου, αλλά, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, η φονική κατάρρευση έχει εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας του κτηρίου.
Μια νοσοκόμα που είδε το περιστατικό περιέγραψε το χάος στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, καθώς το προσωπικό πάλευε να αντιμετωπίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ μίλησε και για τραγικές ελλείψεις και σοβαρότατα προβλήματα.
Το Σωματείο Εργαζομένων στον τομέα της Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών (SES) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία περιγράφει λεπτομερώς τις ανεπαρκείς συνθήκες στο νοσοκομείο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν προσωπικό και ασθενείς.
«Το νοσοκομείο χτίστηκε βιαστικά και σε ανεπαρκείς φυσικές συνθήκες στην αρχή της πανδημίας. Προοριζόταν ως νοσοκομείο πεδίου, αλλά συνεχίζει να λειτουργεί ως μόνιμη εγκατάσταση χωρίς τις κατάλληλες επίσημες άδειες», είπε ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Mustafa Adıgüzel, επικρίνοντας επίσης την κατασκευή του νοσοκομείου και τον ρόλο της κυβέρνησης στην τραγωδία.
Ο Τούρκος βουλευτής επεσήμανε ότι είχε υποβάλει κοινοβουλευτική ερώτηση σχετικά με τη συμμόρφωση του νοσοκομείου με τους οικοδομικούς κανονισμούς, πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια, αλλά δεν είχε λάβει απάντηση και κατηγόρησε το Υπουργείο Υγείας και τα αρμόδια στελέχη του για αμέλεια.
«Οι αρχές που απέτυχαν να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα είναι υπεύθυνες για το θάνατο αυτού του μωρού», είπε χαρακτηριστικά.
*πηγή φωτογραφίας: https://www.facebook.com/ibbitfaiye