Συναγερμός στο Νοσοκομείο Κιλκίς: Τεράστια η εσωτερική διασπορά του κορωνοϊού – «Μάστιγα» και η υποστελέχωση

Τι καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, Πασχάλης Μασούρας για...διακοσμητικά μηχανήματα και ελλείψεις γιατρών

Must Read

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο του Κιλκίς το τελευταίο διάστημα, καθώς η ενδονοσοκομειακή διασπορά του κορωνοϊού, δεν έχει τέλος, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τους ασθενείς, αλλά και τους εργαζομένους. Σύμφωνα με καταγγελίες εκπροσώπων του σωματείου εργαζομένων, η διασπορά οφείλεται στην ακαταλληλότητα του χώρου που νοσηλεύονται οι ασθενείς με Covid-19.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, Πασχάλης Μασούρας, η εσωτερική διασπορά καταγράφηκε στα τέλη του Ιουνίου και είχε ως αποτέλεσμα να νοσήσουν εργαζόμενοι και νοσηλευόμενοι σε αυτό για άλλες αιτίες ασθενείς, ενώ τρεις από τους τελευταίους κατέληξαν. Σήμερα, λόγω του φαινομένου, νοσούν με κορωνοϊό τέσσερις νοσηλευτές και δύο ασθενείς, ενώ άλλοι τρεις νοσηλευόμενοι πήραν πριν από λίγες μέρες εξιτήριο.

«Λειτουργούσε ειδική μονάδα για ασθενείς με κορωνοϊό, η οποία με απόφαση του αρμόδιου υπουργείου καταργήθηκε τον Αύγουστο του 2023. Από τότε, όσοι ασθενείς με κορωνοϊό κρίνεται απαραίτητο να εισαχθούν στο νοσοκομείο, νοσηλεύονται σε θάλαμο της παθολογικής κλινικής, η οποία στεγάζεται σε κτίριο του 1938. Ο συγκεκριμένος θάλαμος, όμως, βρίσκεται στο μέσον της παθολογικής κλινικής, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολη, λόγω της διαρρύθμισης, η διαχείριση της κατάστασης και έτσι να ευνοείται η εσωτερική διασπορά του κορωνοϊού. Αποτέλεσμα αυτής είναι να νοσήσουν με κορωνοϊό εργαζόμενοι αλλά και ασθενείς που νοσηλεύονταν για άλλους λόγους στο νοσοκομείο. Αυτήν τη στιγμή νοσούν εξαιτίας εσωτερικής διασποράς τέσσερις εργαζόμενοι και δύο ασθενείς», αναφέρει ο κ. Μασούρας, ενώ κάνει λόγο για τεράστια υποστελέχωση την στιγμή που πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα, που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές, δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Μασούρα, στην Παθολογική Κλινική υπάρχει σήμερα μόνο μία παθολόγος, η οποία το τελευταίο διάστημα λείπει από την υπηρεσία για προσωπικούς λόγους. Οι ανάγκες της εφημερίας καλύπτονται με μετακινήσεις παθολόγων από δομές πρωτοβάθμιας υγείας των νομών Κιλκίς και Θεσσαλονίκης.

«Πλέον εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς ημέρα ανάπαυσης και με ανάκληση αδειών»

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς τόνισε πως είναι πάρα πολύ δύσκολο για έναν γιατρό από δομή πρωτοβάθμιας υγείας να μετακινείται, όποτε υπάρχει ανάγκη, σε ένα νοσοκομείο και να διαχειριστεί ιδιαίτερες καταστάσεις.

«Από τον Σεπτέμβριο του 2022, με αλληλογραφία τους στη διοίκηση του νοσοκομείου και την Δ΄ ΥΠΑ, οι παθολόγοι ενημέρωναν για τα προβλήματα. Δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Και προσφάτως, με νέα ανακοίνωση, οι παθολόγοι του νομού μας επεσήμαναν το πρόβλημα. Τα λέμε και εμείς οι εργαζόμενοι αλλά το νοσοκομείο μας έχει το… ρεκόρ πειθαρχικών διώξεων σε βάρος μελών της διοίκησης του σωματείου, επειδή λέμε τα πράγματα, όπως έχουν», σημείωσε ο κ. Μασούρας, κάνοντας σαφές πως το νοσοκομείο του Κιλκίς διαθέτει μόλις δύο μόνιμους αναισθησιολόγους, ενώ την τελευταία τριετία συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 120 εργαζόμενοι, με την πλειοψηφία αυτών να είναι νοσηλευτές. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων να ξεπερνάει τα πενήντα έτη.

«Πλέον εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς ημέρα ανάπαυσης και με ανάκληση αδειών. Να αναφέρω ως παράδειγμα το ακτινολογικό τμήμα, όπου στον κάθε έναν εργαζόμενο, λόγω υποστελέχωσης, οφείλονται 70 ρεπό ανάπαυσης», επεσήμανε ο ίδιος, ενώ αναφέρθηκε και στον αξονικό τομογράφο του νοσοκομείου, που δε λειτουργεί όλες τις ημέρες, με αποτέλεσμα ασθενείς να μεταφέρονται με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

«Η αιτία γι’ αυτό είναι ότι το νοσοκομείο δε διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο θα μπορούσε να διεξάγει αλλά και να διαγνώσει τις μαστογραφίες. Σε λίγο καιρό θα λήξει η εγγύηση του ψηφιακού μαστογράφου και στο νοσοκομείο μας δε θα έχει γίνει ούτε μία μαστογραφία», υπογραμμίζει ο κ. Μασούρας.

Πέφτουν κομμάτια από γυψοσανίδες σε θαλάμους ασθενών

Την ίδια ώρα, τεράστια ζητήματα ανακύπτουν και στα κτίρια όπου στεγάζεται το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, τα οποία κατασκευάστηκαν το 1938 και το 1952.

Όπως λέει ο κ. Μασούρας, μιλώντας στο ethnos.gr εξαιτίας της παλαιότητας σε πάρα πολλά σημεία παρατηρούνται διαβρώσεις στην τοιχοποιία από την υγρασία, ενώ κατά καιρούς, με πιο πρόσφατο περιστατικό τον περασμένο Μάιο, έχουν πέσει κομμάτια από γυψοσανίδα σε θαλάμους που νοσηλεύονται ασθενείς, χωρίς, ευτυχώς, να έχει σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.

Δείτε επίσης: Καμπανάκι κινδύνου από την ΠΟΕΔΗΝ: Ανησυχία με την ενδονοσοκομειακή διασπορά του κορωνοϊού

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This