«Δεν θα πετάει ούτε πουλί πάνω από την Τουρκία!» – Αυτός είναι ο τουρκικός «Ατσάλινος Θόλος» (Steel Dome)

Ενθουσιασμός στα τουρκικά ΜΜΕ - Η ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας συνεχίζεται

Must Read

Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε χθες στο προεδρικό μέγαρο υπό τον Ταγίπ Ερντογάν και έβγαλε σημαντικές ειδήσεις αναφορικά με την εξέλιξη των αμυντικών προγραμμάτων και την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας. Η συνεδρίαση διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες.

Η σημαντικότερη εξ αυτών, ήταν η ανακοίνωση της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας, που ονομάστηκε «Ατσάλινος Θόλος» (Steel Dome), προφανώς κατά το ισραηλινό Iron Dome!

Το σύστημα αυτό στοχεύει να ενσωματώσει όλους τους αισθητήρες και τα όπλα (όλα τα επιμέρους συστήματα αεράμυνας – μικρής εμβέλειας, καθώς και τα συστήματα χαμηλού και μεσαίου υψομέτρου) σε ένα σύστημα δικτύου, να δημιουργήσει μια κοινή αεροπορική εικόνα, να παραδώσει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στα επιχειρησιακά κέντρα και να τις παρουσιάσει στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων με υποστήριξη AI.

Η Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας ανακοίνωσε ότι ο «Ατσάλινος Θόλος» («Çelik Kubbe» στα τουρκικά), ο οποίος θα είναι εξ ολοκλήρου τουρκικής κατασκευής, αναπτύσσεται με εγχώριους πόρους και σε εθνικό επίπεδο, ενώ, όπως αναφέρεται, «διασφαλίζει ότι τα πολυεπίπεδα συστήματα αεράμυνας και όλοι οι αισθητήρες και τα όπλα, ενσωματώνονται μεταξύ τους κάτω από μια δομή δικτύου, δημιουργείται μια κοινή αεροπορική εικόνα που παραδίδεται στα κέντρα επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο και αυτό παρουσιάζεται στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων με την υποστήριξη τεχνητής νοημοσύνης».

Σύμφωνα με πληροφορίες του SavunmaSanayiST.com με το Steel Dome Layered Air Defense System που αναπτύσσεται από την τουρκική αμυντική βιομηχανία, τα επίσης τουρκικής ανάπτυξης συστήματα αεράμυνας, όπως τα KORKUT, HİSAR-A+, GÖKDEMİR, GÖKER, GÖKBERK, HİSAR-O+ και SİPER, θα μπορούν να λειτουργούν και να συνεργάζονται με ολοκληρωμένο τρόπο.

Εκτός από τα οπλικά συστήματα, ραντάρ και ηλεκτροοπτικά συστήματα που εκτελούν ακριβή παρακολούθηση, αναγνώριση και ταξινόμηση του στόχου θα λειτουργούν επίσης στο σύνολό τους εντός του «Ατσάλινου Θόλου», ο οποίος θα περιέχει πολλά οπλικά συστήματα αεράμυνας, ραντάρ, ηλεκτρο-οπτικά συστήματα, μονάδες επικοινωνίας, σταθμούς ελέγχου διοίκησης και τεχνητή νοημοσύνη.

Ως αποτέλεσμα, το προσωπικό στο αρχηγείο του συστήματος ελέγχου διοίκησης θα μπορεί να βλέπει και να διαχειρίζεται όλα τα όπλα αεράμυνας και τα ραντάρ στην περιοχή της αποστολής, ως σύνολο. Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη αποφάσεων εμπλοκής έναντι στόχων.

Ο «Ατσάλινος Θόλος», θα είναι με λίγα λόγια, ο «εγκέφαλος» της Τουρκίας στον τομέα της αεράμυνας.

Το trthaber.com σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι μόλις το σύστημα που αναπτύχθηκε από την ASELSAN εφαρμοστεί πλήρως, «το εθνικό Steel Dome θα είναι σε θέση να εξαλείψει όλες τις απειλές που εισέρχονται ή είναι πιθανό να εισέλθουν στον τουρκικό εναέριο χώρο, από σχεδόν οποιοδήποτε υψόμετρο».

Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα, όπως σχολίασε ο πολύπειρος δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν, είναι το αν οι ρωσικοί S-400 θα συμπεριληφθούν στο «σύστημα των συστημάτων», όπως ονομάστηκε ο «Ατσάλινος Θόλος».

«Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Εάν το Steel Dome χρησιμοποιηθεί ενσωματωμένο στο σύστημα του ΝΑΤΟ ή αν θα είναι ανοιχτό σε αυτό, η χρήση των S400 θα είναι αρκετά προβληματική», αναφέρει χαρακτηριστικά και αναρωτιέται: «Τι θα κάνουμε με τους S-400 αν δεν χρησιμοποιηθούν στο σύστημα Steel Dome, το πρώτο ολοκληρωμένο έργο αεράμυνας της Τουρκίας;»

Το νέο όνομα της αεράμυνας της ASELSAN, που εκτείνεται από τα ραντάρ στο λογισμικό, από την αμυντική στρατηγική έως τους πυραύλους και τα συστήματα εκτόξευσης, ανακοινώθηκε ως «STEEL DOME» («Ατσάλινος Θόλος»). Το όνομα του πρότζεκτ δόθηκε ως GÖKKUBBE. Το όνομα ολόκληρου του συστήματος που προέκυψε με την πλήρη προσέγγιση αεράμυνας, ονομάστηκε STEEL DOME (ASELSAN ÇELİK KUBBE). πηγή φωτογραφίας: https://x.com/abdurrahman_ada

Όπως αναφέρει στη συνέχεια η ανακοίνωση, τέθηκαν επίσης επί τάπητος μελλοντικές δραστηριότητες σχετικά «με το πρόγραμμα του τουρκικού μαχητικού KAAN, η προμήθεια οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB3, Akinci, Aksungur και συναφών υποσυστημάτων, καθώς και τα προγράμματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και μη επανδρωμένων μίνι σκαφών και σκαφών καμικάζι για το Πολεμικό Ναυτικό».

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν, κατά την επίσημη ανακοίνωση, ήταν τα «έργα για τη βελτίωση της ικανότητας πρόσβασης στο διάστημα, συστήματα για την αύξηση της επίγνωσης της κατάστασης σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και συστήματα αμυντικών συστημάτων εναντίον μίνι/μικρο μη επανδρωμένων αεροσκαφών και μη επανδρωμένα πλοία καμικάζι με ικανότητα σμήνος».

Ο εκσυγχρονισμός αρμάτων μάχης και πολεμικών αεροσκαφών με εγχώριους πόρους, αλλά και η ανάπτυξη συστημάτων κινητήρων και μετάδοσης ισχύος αεροπορικών και θαλάσσιων οχημάτων, διοίκησης και ελέγχου, είναι θέματα που επίσης συζητήθηκαν, όπως τα και εξής, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας:

«Έργα για την προμήθεια συστημάτων διαχείρισης επικοινωνιών και πληροφοριών, έργα προμήθειας τακτικών τροχοφόρων τεθωρακισμένων περιπολικών οχημάτων και οχημάτων μεταφοράς όπλων και διαφόρων χερσαίων οχημάτων. Στη συνάντηση αξιολογήθηκαν επίσης έργα θαλάσσιων σκαφών για την προμήθεια συστημάτων παράκτιων ρυμουλκών και σκαφών και έργα δημιουργίας υποδομής για κβαντικές τεχνολογίες».

Η ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας είναι μεγάλη και όπως τονίστηκε, θα συνεχιστεί «με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο μέλλον», ενώ σημειώθηκε ότι θα συνεχιστεί η ενίσχυση της Τουρκίας «με τη χρήση εγχώριων τεχνολογιών».

Από την… υποδοχή του «Ατσάλινου Θόλου» (ÇELİK KUBBE) στο Twitter (X)

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This