Business insider: Εξέγερση κατά της κρουαζιέρας σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα

Οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί παλεύουν με τον συνωστισμό - Η Αθήνα μαστίζεται από υψηλά ενοίκια και βραχυχρόνιες ενοικιάσεις

Must Read

Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση μιας «εξέγερσης κατά της κρουαζιέρας» σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, με ντόπιους «να διαμαρτύρονται για υπερβολικό τουρισμό και δρόμους γεμάτους σκουπίδια», γράφει χαρακτηριστικά το Business insider που εδρεύει στη Υόρκη (σ.σ. ανήκει στον γερμανικό όμιλο Axel Springer SE, ο οποίος είναι και επενδυτής στην Airbnb).

Όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο της Lindsay Dodgson που έχει φωτογραφία της Σαντορίνης, το ότι τα σκάφη είναι γεμάτα τουρίστες οι οποίοι φτάνουν στο νησί και συνωστίζονται στους δρόμους αφήνοντας σκουπίδια, έχουν οδηγήσει στη «χειρότερη σαιζόν» όλων των εποχών, λένε οι ντόπιοι.

«Είναι μια ιστορία που αντικατοπτρίζεται σε όλη την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, με αντιτουριστικές διαμαρτυρίες να ξεσπούν σε διάσημα hot spots», σχολιάζει το Business insider.

«Στη Βαρκελώνη, οι ντόπιοι ψέκασαν τους παραθεριστές με νεροπίστολα και τους φώναξαν να πάνε σπίτι τους, κατηγορώντας τους ότι η πόλη έγινε αβίωτη λόγω των υψηλών τιμών ενοικίων και των διαμερισμάτων που μετατράπηκαν σε Airbnbs. Στην Αθήνα και στα ελληνικά νησιά, όπως η Σαντορίνη, υπάρχει ένα παρόμοιο συναίσθημα που μεγαλώνει», προσθέτει.

Γεμάτα μνημεία

Η Βίβιαν Αντύπα, αρχαιολόγος και τουριστικός πράκτορας στην Αθήνα, είπε στο Business Insider ότι της αρέσει να εργάζεται στον τουρισμό και να συναντά ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Όμως η δουλειά της έχει γίνει «απαιτητική» τον τελευταίο καιρό.

«Η κυβέρνηση δεν έχει θέσει κανέναν περιορισμό στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να επισκεφθούν τα μνημεία», είπε, εκτός από το ανώτατο όριο των 20.000 ατόμων στην Ακρόπολη, το οποίο εφαρμόστηκε πέρυσι.

Όλοι οι άλλοι αρχαιολογικοί χώροι στην πόλη είναι «εξαιρετικά γεμάτοι», είπε η κ.Αντύπα και πρόσθεσε: «Αυτό, φυσικά, επηρεάζει την ποιότητα της δουλειάς μας, την εμπειρία των ανθρώπων. Μπορεί να γίνει επικίνδυνο λόγω του πολύ ζεστού ελληνικού καιρού».

Τουρίστες στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης την Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024.
(ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)

Όπως σημειώνει το Business Insider, ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 120% μεταξύ 2019 και 2023, σύμφωνα με το Fortune, με 33 εκατομμύρια τουρίστες να κατευθύνονται στη χώρα μας πέρυσι.

Η Βίβιαν Αντύπα είπε ότι ο υπερτουρισμός στην Αθήνα είναι πρόβλημα επειδή η πόλη «δεν μπορεί να φιλοξενήσει τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων την υψηλή περίοδο». Ως αποτέλεσμα, «το κέντρο είναι γεμάτο κίνηση και πλήθη», γεγονός που δυσκολεύει τους ντόπιους να ζήσουν την καθημερινότητά τους.

Δεν υπάρχουν επίσης αρκετές υποδομές για να φιλοξενήσουν όλους τους ανθρώπους που έρχονται, γεγονός που έχει δώσει ώθηση στην αγορά των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων.

«Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους ντόπιους», είπε η κ.Αντύπα, για να συμπληρώσει: «Οι άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν διαμερίσματα για μακροχρόνια ενοικίαση και αυτά που μπορούν να ενοικιαστούν είναι συνήθως εξαιρετικά υπερτιμημένα και σε κακές συνθήκες».

Αθήνα

Απογοήτευση…

Το άρθρο του Business Insider συνεχίζει ως εξής:

Σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα Καθημερινή, οι επενδυτές μετατρέπουν ολόκληρες πολυκατοικίες στις συνοικίες Παγκράτι και Κουκάκι της Αθήνας σε μονάδες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Οι τιμές ενοικίασης στο Παγκράτι αυξήθηκαν κατά 14,3% σε σύγκριση με πέρυσι, αναφέρει η ελληνική εφημερίδα Το Βήμα. Οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται επίσης στα ύψη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι τουρίστες και οι ντόπιοι είναι εξίσου απογοητευμένοι από τις συνέπειες του υπερβολικού τουρισμού, είπε η Αντύπα, το οποίο «ρίχνει τα πρότυπα της ελληνικής φιλοξενίας αρκετά πίσω».

Στο TikTok, υπάρχει μια έντονη συζήτηση μεταξύ παραθεριστών και ντόπιων στα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα. Οι επισκέπτες παραπονιούνται για τα πλήθη και τους βρώμικους δρόμους και μοιράζονται την απογοήτευσή τους, που το ταξίδι τους δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους.

Σε απάντηση, οι ντόπιοι τους λένε ότι είναι «αχάριστοι» και τους εκλιπαρούν να αναλογιστούν τη συμμετοχή τους σε όλα αυτά.

Οι τουριστικές δραστηριότητες αποτελούν το 25-30% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας δήλωσε στο Euronews ότι «Κάθε επισκέπτης φέρνει 0,40 ευρώ στην πόλη».

«Και δεν έχουμε δει ακόμη αυτά τα χρήματα», είπε. «Χρειαζόμαστε βιώσιμο τουρισμό που δεν επιδεινώνει τις ανισότητες των πόλεων».

Καταστολή στις κρουαζιέρες

Η Αντύπα είπε ότι τα κρουαζιερόπλοια αποτελούν μεγάλο μέρος του προβλήματος. Οι επιβαίνοντες ακολουθούν «ένα πολύ συγκεκριμένο μοτίβο» στην Αθήνα, όπου φτάνουν πολύ νωρίς το πρωί και κατευθύνονται κατευθείαν στα ορόσημα. Αυτό προκαλεί κίνηση, ουρές και «φρικτό συνωστισμό», είπε.

Τα νησιά επηρεάζονται επίσης.

Ο Νίκος Δρόσος, ένας ξεναγός που είναι ιδιοκτήτης της τουριστικής εταιρείας Santo Luxury Escape με έδρα τη Σαντορίνη, είπε στο BI: «Αυτή τώρα, είναι μια από τις χειρότερες σαιζόν που είχε το νησί».

«Υπάρχουν πολλά κρουαζιερόπλοια και πολλοί άνθρωποι, περίπου 15.000 την ημέρα», είπε ο Δρόσος και πρόσθεσε ότι όταν φτάνουν, οι κεντρικοί δρόμοι είναι γεμάτοι λεωφορεία και οι άνθρωποι αφήνουν πίσω τους «πολλά σκουπίδια».

«Επειδή τρώνε στο πλοίο, δεν αγοράζουν αναμνηστικά ούτε τρώνε στα εστιατόρια», πρόσθεσε. «Αυτό είναι το πρόβλημα για εμάς εδώ».

Ο Δρόσος πιστεύει ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα υπερπληθυσμού εάν περισσότεροι άνθρωποι έμεναν στο νησί για λίγες μέρες τη φορά. «Στην πραγματικότητα, θέλουμε ο κόσμος να μείνει περισσότερο στο νησί», είπε.

Τουρίστες στη Σαντορίνη (Απρίλιος 2023)

Αποκλεισμός

Η απάντηση μπορεί να μην είναι τόσο απλή, ωστόσο, καθώς τα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Σαντορίνης και της Μυκόνου, έχουν γίνει πιο ακριβά λόγω των ειδυλλιακών τοπίων και της… Instagrammable θέας τους, οδηγώντας σε μια εισροή επωνύμων καταστημάτων και ακόμη και ενός Nobu.

Όσοι επιθυμούν να έρθουν μπορεί να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να διαμείνουν εκεί.

«Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα όταν οι ντόπιοι, τόσο εκείνοι που ζουν σε ένα μέρος όλο το χρόνο ή επιθυμούν να επισκεφτούν την οικογένεια και τους φίλους τους, αποκλείονται», είπε στο BI ο Ρίτσαρντ Κρίγκερ διευθυντής του Sky Vacations.

«Δεν έχετε παρά να δείτε τις τιμές των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων στα πιο γνωστά μέρη της Ελλάδας, για να δείτε πόσο ακριβά έχουν γίνει τα πράγματα».

Πρόσθεσε ότι δεν είναι μόνο οι πιο διάσημοι προορισμοί. Μικρές πόλεις όπως το Κατάκολο στην Πελοπόννησο, μπορούν να γίνουν «εφιάλτης όταν τα πλοία μπαίνουν μέσα και τα πλήθη ξεχύνονται στους δρόμους», είπε ο Κρίγκερ.

ΑΠΟΠΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟΥ AMAZARA JOURNEY ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/ EUROKINISSI )

Η Βίβιαν Αντύπα είπε ότι έχει ακούσει παρόμοιες ιστορίες στον κλάδο της και ότι η πλειοψηφία των επισκεπτών στα νησιά δεν ξοδεύουν χρήματα εκεί.

«Τα νησιά έχουν αρχίσει να χάνουν την αυθεντικότητά τους, το ιδιαίτερο αποτύπωμά τους», είπε.

Ο Κρίγκερ είπε ότι η εφαρμογή τελών που υποστηρίζουν την τουριστική υποδομή και η προβολή ολόκληρης της χώρας ως προορισμός, είναι μέρος της λύσης.

«Χρειάζεται η συλλογική μας προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι η ομορφιά της χώρας θα παραμείνει αλώβητη και ότι επισκεπτόμενοι με υπεύθυνο τρόπο, υποστηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες και τις βοηθάμε να ευδοκιμήσουν», είπε.

Τον Ιούνιο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στο Bloomberg ότι η χώρα κινείται για να περιορίσει τον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που επιτρέπεται να κάνουν στάση στα πιο δημοφιλή νησιά.

Ο Δρόσος είπε ότι αυτό θα είναι «καλό κατά κάποιο τρόπο». «Θα είναι καλύτερα για μερικούς ανθρώπους», είπε. «Στις μεγάλες τουριστικές εταιρείες με τα μεγάλα λεωφορεία, δεν νομίζω ότι θα αρέσει, αλλά είναι για το καλό τους, για όλους».

Η Αντύπα είπε ότι μια απάντηση «είναι απλώς μια απάντηση» και θέλει να δει την κυβέρνηση να κάνει το επόμενο βήμα, δεσμευόμενη για βιώσιμη ανάπτυξη και προστατεύοντας το περιβάλλον και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

«Αυτός ήταν ο στόχος πολλών ευρωπαϊκών χωρών εδώ και χρόνια», είπε. «Εάν η κυβέρνηση αναλάβει δράση προς τη σωστή κατεύθυνση, μπορούμε να κάνουμε τον τουρισμό καλύτερο για τους τουρίστες και τους ντόπιους».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This