Η Μάλτα έχει… αναδυθεί ως ο κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός για τις μεταφορές ρωσικού πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο (STS), στον απόηχο των συνεχών ασκήσεων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για να αποτρέψει αυτές τις δραστηριότητες στον Λακωνικό Κόλπο.
Όπως μεταφέρει το splash247.com, από την 1η Μαΐου, το ΠΝ με στρατιωτικές ασκήσεις έχει θέσει εκτός ορίων μια περιοχή στα διεθνή ύδατα νοτιοανατολικά των νησιών της Πελοποννήσου, έξι ναυτικά μίλια από τις ακτές της Λακωνίας, ένα κομμάτι θάλασσας το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια είχε… συνωστισμό δεξαμενόπλοιων που συνδέονται με τη Ρωσία (τον λεγόμενο «σκιώδη στόλο»).
Ως αποτέλεσμα της επέκτασης των ναυτικών ζωνών αποκλεισμού και της διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων για την επιβολή της συμμόρφωσης, υπήρξε πρόσφατα μια μαζική έξοδος δεξαμενόπλοιων από τα ελληνικά ύδατα σε νέες τοποθεσίες σε Μάλτα, Ιταλία και Δυτική Αφρική.
Malta replaces Greece as Europe’s hotspot for ship-to-ship transfers of Russian oil https://t.co/O1PrtmLQO3 pic.twitter.com/5meVMZywIa
— Splash (@Splash_247) August 7, 2024
Οι αριθμοί
Από τον Δεκέμβριο του 2022, 654 μοναδικά πλοία έχουν συμμετάσχει σε μεταφορές STS σε αυτές τις περιοχές.
Μόνο το 2024, 236 πλοία συμμετείχαν σε μεταφορές STS, με 189 (80%) εξ αυτών να εγκαταλείπουν το Αιγαίο, μετά την ανακοίνωση των ελληνικών NAVTEX.
Τα στοιχεία της Kpler (πλατφόρμα παροχής δεδομένων) δείχνουν ότι από την 1η Μαΐου έως την 1η Αυγούστου, καταγράφηκαν 122 μεταφορές STS σε διάφορες περιοχές.
Η ζώνη μεταφόρτωσης της Μάλτας αντιπροσώπευε την πλειοψηφία, με το 44% των μεταφορών, ακολουθούμενη από την Αουγκούστα στη Σικελία με 11 μεταφορές (9%) και τη Λομέ στο Τόγκο με εννέα μεταφορές (7%).
*φωτογραφία αρχείου