Ρέθυμνο: Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς – Συνεχίζεται η τιτάνια η μάχη των πυροσβεστών – Τεράστιες καταστροφές

Στην μάχη 8 εναέρια μέσα - Κάηκαν σπίτια, καλλιέργειες και καταστράφηκε ζωικό κεφάλαιο - Στην περιοχή ο Κικίλιας

Must Read

Βελτιωμένη είναι η εικόνα της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε την Τρίτη στο Ρέθυμνο και καίει για τρίτη συνεχόμενη μέρα καθώς χθες το απόγευμα σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση.

Σε όλη την διάρκεια της νύχτας τεράστια μάχη με την πύρινη λαίλαπα έδιναν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και συγκεκριμένα 290 πυροσβέστες με 20 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Περίπου στις 3 τα ξημερώματα η πυρκαγιά είχε καλύτερη εικόνα. Σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι νωρίς το πρωί κόπασαν οι άνεμοι και οι πυροσβέστες μπορούσαν να «τιθασεύσουν» τις φλόγες.

Πλέον δεν υπάρχει μέτωπο που να κινείται προς κάποια κατεύθυνση ενώ δεν απειλείται οικισμός.

Οι δυνάμεις ανησυχούν για την πρόγνωση κυρίως για την ενίσχυση των ανέμων. Την φωτιά δυσκολεύει και η γεωμορφολογία του εδάφους που δεν επιτρέπει στα οχήματα να προσεγγίσουν εύκολα τα σημεία με τους πυροσβέστες να είναι εκείνοι που δίνουν την πιο σκληρή μάχη.

Δείτε βίντεο από το χθεσινό μέτωπο:

Το πρωί η μάχη συνεχίστηκε παρά την τεράστια κούραση και στις προσπάθειες συνδράμουν με το πρώτο φως της μέρας 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα ενώ υπάρχουν προβλέψεις να έρθουν και άλλα τρία αεροσκάφη.

Χθες χρειάστηκε να εκκενωθούν εννέα οικισμοί με τους κατοίκους να λαμβάνουν μηνύματα από το 112. Τα χωριά που εκκενώθηκαν είναι η Αγία Παρασκευή, ο Πλάτανο, το Αποδούλου, το Βαθιακό, η Λοχριά, ο Άδραχτος, ο Ρίζικας, η Σάττα και το Χορδάκι. Η φωτιά έχει αφήσει πίσω της ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες συμμιγή ελαιώνα ενώ υπήρχαν απώλειες και στο ζωικό κεφάλαιο.

Το κύριο μέτωπο αφορούσε τα χωριά Πλάτανος και Αποδούλου, ενώ αναζωπυρώσεις παρουσιάστηκαν και στα χωριά Βαθιακό και Αγία Παρασκευή.

Δείτε βίντεο με τις τελευταίες εξελίξεις:




Η δραματική κατάσταση τη νύχτα

Η κατάσταση στην περιοχή χθες ήταν πραγματικά δραματική.

Όπως δήλωσε στο cretalive.gr ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Κρήτης Μανώλης Παραβολιδάκης, «οι φλόγες διέσχισαν τέσσερα βουνά»! Το μεγάλο στοίχημα ήταν η αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων και να μην επεκταθεί το μέτωπο στην περιοχή της Μεσαράς. Σύμφωνα με τον κ. Παραβολιδάκη αύριο το πρωί συνολικά 14 ελικόπτερα και αεροπλάνα θα συμμετάσχουν εκ νέου στην επιχείρηση, σε μια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η καταστροφική δασική πυρκαγιά. Σαράντα δασοκομάντος έχουν καταφτάσει στην περιοχή από την Αθήνα οι οποίοι και θα ενταχθούν το πρωί στο έμψυχο δυναμικό, ενώ επιτόπου αναμένονται και 15-20 υδροφόρες, επίσης από την πρωτεύουσα, οι οποίες και θα αξιοποιηθούν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με τον τοπικό ιστότοπο, ενεργό μέτωπο δεν υπάρχει, ωστόσο, είναι εκατοντάδες οι διάσπαρτες εστίες που μπορούν να φουντώσουν ακόμη και με την παραμικρή ριπή του ανέμου. Για τον λόγο αυτό, οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές εξακολουθούν να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, παλεύοντας με τις αντίξοες συνθήκες και τον απρόβλεπτο άνεμο.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δυσχερής, λόγω της κόπωσης, αλλά και των απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών, ενώ αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που διαμορφώνεται από τις ζημιές που έχουν προκληθεί μέχρι στιγμής. Η καλλιεργήσιμη έκταση που έχει καταστραφεί από τις φλόγες εκτιμάται ότι είναι τεράστια, με τις καταστροφές να εντοπίζονται κυρίως σε καλλιέργειες συμμιγή ελαιώνα, ενώ απώλειες υπάρχουν, επίσης, και στο ζωικό κεφάλαιο. Θυμίζουμε πως εννιά χωριά στην ευρύτερη περιοχή της φωτιάς έχουνε εκκενωθεί, μετά από αλλεπάλληλες ειδοποιήσεις μέσω «112» και πιο συγκεκριμένα η Αγία Παρασκευή, ο Πλάτανος, το Αποδούλου, το Βαθιακό, η Λοχριά, ο Άδραχτος, ο Ρίζικας, η Σάττα και το Χορδάκι.

Σημειώνεται πως το επιχειρησιακό κέντρο για τη διαχείριση της όλης κατάστασης είχε στηθεί νωρίτερα στον Πλάτανο, ωστόσο, ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, εισηγήθηκε να μετακινηθεί στον Φουρφουρά, όπου η εικόνα είναι καλύτερη.




Κικίλιας: «Πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά σήμερα το βράδυ και αύριο»

Στο νότιο Ρέθυμνο μετέβη σήμερα και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να βρεθεί στο μέτωπο της φωτιάς και να έχει ακόμη καλύτερη εικόνα και ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί.

«Εδώ και δύο μέρες οι άντρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, οι εθελοντές, αλλά και οι δύο βαθμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμαρχοι, πρόεδροι των κοινοτήτων και των χωριών μαζί με τον απλό κόσμο, την αστυνομία και τον στρατό δίνουν πολύ μεγάλη μάχη. Σήμερα ήρθα στην περιοχή με άλλους 50 δασοκομάντος, πλέον ξεπερνάμε τα 250 άτομα, τα 50 οχήματα και σε rotation τα 23 εναέρια μέσα, μαζί με δύο συντονιστικά. Με ικανοποίηση βλέπω ότι για δεύτερη φορά δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά πρέπει όλοι μαζί, κι αυτό θα οργανώσουμε τώρα, να δουλέψουμε έτσι ώστε να μη βρεθούμε σε δύσκολη θέση αύριο, αν ξανανέβουν οι άνεμοι και τα μποφόρ. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά σήμερα το βράδυ και αύριο, επειδή θα παραμείνουν όλα τα εναέρια μέσα και θα έχουμε τις ρίψεις, διαβροχές, τους κύκλους, ευελπιστούμε σε ένα καλό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, κανένας δεν πρόκειται να φύγει από δω, εάν δεν κάνουμε πρώτα τη δουλειά μας», ήταν οι πρώτες του δηλώσεις αφότου ενημερώθηκε για την κατάσταση.

Ερωτώμενος, εξάλλου, για τις αποζημιώσεις των πληγέντων, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε τα εξής: «Σε ότι έχει να κάνει με θέματα αποζημιώσεων, είμαι ήδη σε ανοιχτή γραμμή με τον κύριο Τριαντόπουλο που έχει και την αρμοδιότητα. Όλοι οι άνθρωποι που έχουν υποστεί ζημιές θα υποστηριχτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όμως αυτή τη στιγμή προέχει να φέρουμε αποτέλεσμα στο μέτωπο της φωτιάς».

Ακολούθησε σύσκεψη για τον σχεδιασμό και την οργάνωση αντιμετώπισης της φωτιάς μεταξύ του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, του δημάρχου της περιοχής και στελεχών της Πολιτικής Προστασίας.

*φωτό αρχείου

Δείτε επίσης:

 

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This