Η προσωπική ατζέντα τού Χαλκηδόνος στο Κίεβο

O κ. Εμμανουήλ δεν ακολουθεί την ίδια γραμμή με αυτή του Πατριάρχη. Αυτό φαίνεται κυρίως στη στήριξη που συνεχίζει να δείχνει στο νομοσχέδιο 8371, που αφορά την κατάργηση της Εκκλησίας του Ονουφρίου. Εκνευρισμένος ο Ζελένσκι που δεν τα βρίσκουν οι Εκκλησίες στη χώρα του

Must Read

Οι μεγάλοι ηγέτες έχουν δίπλα τους, συνήθως, σοφούς συμβούλους. Ο οικουμενικός πατριάρχης αποδεδειγμένα είναι ηγετική φυσιογνωμία. Στο Ουκρανικό δείχνει να έχει… ξεμείνει από (σοφούς) συμβούλους.

Πέντε χρόνια, αφού έδωσε την αυτοκεφαλία στην Ουκρανία η πληγή παραμένει χαίνουσα. Οι δύο Εκκλησίες είναι ντε φάκτο διχασμένες. Πρόσωπα που είναι κοντά στον Επιφάνιο, τον Ονούφριο και την κυβέρνηση Ζελένσκι δεν μασούν τα λόγια τους.

«Ο Πατριάρχης έχει φέρει τον Χαλκηδόνος Εμμανουήλ να εκτονώσει την κατάσταση και έχει δημιουργήσει δεκάδες προβλήματα» λένε με μια φωνή. Κατά περίεργο τρόπο το ίδιο υποστηρίζουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Το χαρτοφυλάκιο «Ουκρανία» ο Πατριάρχης το έχει δώσει να χειριστεί εν λευκώ ο γέρων Χαλκηδόνος. Στην Ουκρανία του, όμως, τον κατηγορούν πως έχει «προσωπικές ατζέντες».

Ο «επόμενος Πατριάρχης»

Κάθε φορά που ο Χαλκηδόνος επισκέπτεται το Κίεβο κυκλοφορεί με αυτοκίνητο με «φάρο», συνοδευόμενο από δύο άλλα οχήματα της κρατικής ασφάλειας και ένα ασθενοφόρο. Κι αυτό γιατί μερικοί υψηλόβαθμοι ιεράρχες της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας «συστήνουν» τον γέροντα Εμμανουήλ ως τον σίγουρο επόμενο διάδοχο στο Φανάρι. Παρασκηνιακά ζητούν από την κυβέρνηση να του επιδεικνύει την ίδια αντιμετώπιση. Γι’ αυτό οι τιμές και τα μέτρα ασφαλείας.

Πέρα από τις δόξες και τις τιμές όμως, αποτέλεσμα δεν έχει φανεί. Ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος, με εντολή του Πατριάρχη, ανέλαβε πριν από πέντε χρόνια να φέρει εις πέρας αυτό που προέβλεπε ο Τόμος: την ένωση των Ουκρανών ορθοδόξων κάτω από τη νέα Εκκλησία.

Πέντε χρόνια μετά ο Χαλκηδόνος δεν ακολουθεί, λένε, την ίδια γραμμή με αυτή του Πατριάρχη. Αυτό φαίνεται κυρίως στη στήριξη που συνεχίζει να δείχνει στο νομοσχέδιο 8371, που αφορά την κατάργηση της Εκκλησίας του Ονουφρίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν θεωρεί επωφελές το νομοσχέδιο και ο Ζελένσκι φέρεται εκνευρισμένος που δεν τα βρίσκουν οι Εκκλησίες στη χώρα του. Στη συνάντηση που είχε προ ημερών ο Εμμανουήλ Χαλκηδόνος με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμίγκαλ υποστήριξε ό,τι και ο Μητροπολίτης Μπίλα Τσέρκβα: ότι ναι μεν το νομοσχέδιο έχει θέματα, αλλά σύντομα θα τακτοποιηθούν.

Τρικλοποδιές

Σχεδόν έξι χρόνια μετά την ενωτική σύνοδο στην Ουκρανία, ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος δεν έχει καταφέρει μια συνάντηση με εκπρόσωπο της Εκκλησίας του Μητροπολίτη Ονουφρίου. Αντιθέτως, δυσκολεύει και τη ζωή του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Κίεβο, του εξάρχου του Πατριαρχείου Επισκόπου Κομάνων κ. Μιχαήλ, με τη βοήθεια πάντα του Μητροπολίτη Ευστράτιου, δεξιού χεριού του Επιφανίου.

Η πολιτική του Χαλκηδόνος Εμμανουήλ είναι γνωστή στο Κίεβο και στις επαρχίες του οικουμενικού θρόνου. «Αμφιβάλλουμε αν ο Πατριάρχης έχει γνώση όσων πράττει ο Εμμανουήλ στο Κίεβο» αναφέρει πρόσωπο με βαθιά γνώση της κατάστασης στην Ουκρανία.

«Μόνη πληροφόρηση που φέρεται ότι παίρνει ο Πατριάρχης είναι από τις αναφορές που του δίνει ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος» προσθέτει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως πριν από λίγους μήνες αντιπροσωπία από το Φανάρι επρόκειτο να επισκεφθεί το Κίεβο. Αυτή η επίσκεψη δεν έγινε ποτέ, με τους Ουκρανούς να επικαλούνται τεχνικούς λόγους ή λόγους ασφάλειας.

Ψιθυρίζεται ωστόσο, λένε οι ίδιες πηγές, ότι ο κ. Εμμανουήλ μαζί με τον Μητροπολίτη Μπίλα Τσέρκβα Ευστράτιο φρόντισαν ώστε να μη γίνει -τουλάχιστον τώρα- αυτή η επίσκεψη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This