Πολωνία: Προχωρά στην αγορά εκατοντάδων πυραύλων αέρος-αέρος από τις ΗΠΑ

Η σύμβαση ανέρχεται σε 855 εκατομμύρια δολάρια

Must Read

Συμφωνία με τις ΗΠΑ υπέγραψε η Πολωνία, ενόψει της αγοράς εκατοντάδων πυραύλων αέρος-αέρος AIM-120C AMRAAM. Την είδηση ανακοίνωσε χθες η πολωνική εθνική υπηρεσία εξοπλισμών.

Το τίμημα της συγκεκριμένης σύμβασης ανέρχεται σε «855 εκατομμύρια δολάρια», ή περίπου 783 εκατομμύρια ευρώ. Η παράδοση των πυραύλων αέρος-αέρος μέσου βεληνεκούς, ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν διευκρινίστηκε, θα γίνει την περίοδο «2029-2033» και θα «χρησιμοποιούνται από τα μαχητικά» της πολωνικής πολικής αεροπορίας.

Η Πολωνία διαθέτει πλέον αμερικανικά μαχητικά πολλαπλών ρόλων F-16. Πρόκειται για νέο μεγάλο συμβόλαιο που εγγράφεται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του υλικού των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων, διαδικασία την οποία επέσπευσε η ρωσο-ουκρανική σύρραξη.

Η Πολωνία θα αφιερώσει φέτος πάνω από 4% του ΑΕΠ της στην άμυνα, δαπανώντας όχι λιγότερα από 33 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για ποσό διπλάσιο από αυτό που ορίζεται από το NATO.

Έχει αποδυθεί, με κόστος δισεκατομμυρίων, σε σειρά αγορών στρατιωτικών εξοπλισμών, κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα. Σύμφωνα με ΜΜΕ, η Βαρσοβία και η Ουάσινγκτον, θα υπογράψουν την Τρίτη οριστική συμφωνία για την αγορά 96 επιθετικών ελικοπτέρων αμερικανικής κατασκευής AH-64E Apache, εκτιμώμενης αξίας 9 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα αντικαταστήσουν επιθετικά ελικόπτερα Mi-24, σοβιετικού σχεδιασμού.

Ενόψει της συγκεκριμένης αγοράς, η Πολωνία υπέγραψε την Δευτέρα συμφωνίες με τις αμερικανικές βιομηχανίες Boeing και General Electric. Αυτές αφορούν την μεταφορά τεχνογνωσίας για την συντήρηση των συγκεκριμένων ελικοπτέρων σε πολωνικά εργοστάσια, συμβάσεις αξίας περίπου 215 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Βαρσοβία ανακοίνωσε επίσης πως επίκειται η υπογραφή σύμβασης, ενόψει της αγοράς 48 εκτοξευτήρων αμερικανικών πυραύλων του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This