Μεγάλη απειλή η λειψυδρία: Σε κατάσταση συναγερμού και η λίμνη Πλαστήρα – Το σχέδιο των ερευνητών

Επτά νησιά «πρωταγωνιστούν» στην μελέτη με στόχο τον υπολογισμό των σημερινών αναγκών

Αντιμέτωπα με την απειλή της λειψυδρίας βρίσκονται τα νησιά της χώρας, την στιγμή που η τουριστική κίνηση βρίσκεται στο πικ της και ο υδράργυρος παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό, επιστήμονες πρόκειται να ξεκινήσουν να ερευνούν το φαινόμενο, θέτοντας στο επίκεντρο της μελέτης τους επτά νησιά της Ελλάδας, και συγκεκριμένα το Αγαθονήσι, η Αμοργός, η Θάσος, η Κάσος, η Σέριφος, η Σίφνος και οι Παξοί με σκοπό να υπολογιστούν οι σημερινές ανάγκες τους ως προς τη μελλοντική ζήτηση του νερού. Στόχος επίσης, της έρευνας, είναι να εξευρεθούν και να προταθούν οικοϋδρολογικές λύσεις, οι οποίες θα συνεισφέρουν στη συλλογή βρόχινου νερού αποσκοπώντας στην αύξηση των υδατοαποθεμάτων των παραπάνω νησιών. Ορισμένα από τα νησιά που έχουν επιλεγεί, πρόκειται για περιοχές που έχει παρατηρηθεί έντονα το ζήτημα της λειψυδρίας. Μάλιστα, η Σέριφος και η Σίφνος έχουν κηρυχθεί κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού από την Πολιτική Προστασία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Ως Γενική Γραμματεία, επενδύουμε συστηματικά σε έργα και μελέτες που αντιμετωπίζουν τη λειψυδρία και δίνουν έμφαση στην ορθολογική χρήση του σχεδιασμού, αλλά στη βάση τοπικού σχεδιασμού ανα νησί. Κάθε νησί έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και βούληση μας είναι να συνδράμουμε τους Δήμους να αντιμετωπίζουν τη διαχείριση του νερού, όχι μόνο στο σκέλος της προσφοράς νερού με την υλοποίηση περισσότερων και πιο δαπανηρών έργων, αλλά και στη διαχείριση της ζήτησης, με βελτίωση των δεξαμενών αποθήκευσης, μείωσης των απωλειών που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει στο 40% κα», αναφέρει ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης και καταλήγει:

«Τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε υλοποιήσει πάνω από 300 έργα σε 75 νησιά. Το 2024 εκδώσαμε 25 νέες άδειες για προσωρινή λειτουργία αφαλατώσεων, ενώ τόσες είχαν εκδοθεί τα τελευταία 4 χρόνια συνολικά. Η αφαλάτωση είναι μια καλή λύση, ωστόσο χρειαζόμαστε και οικοσυστημικές λύσεις. Η εμπειρία αυτή μας επιτρέπει να κάνουμε ένα σχεδιασμό τριών σημείων, πρώτον, στην ανάγκη για πιο στοχευμένες χρηματοδοτήσεις, δεύτερον καλύτερη γνώση γύρω από το νερό και μελέτη των ιδιαιτεροτήτων της νησιωτικότητας και τρίτον, στη θέσπιση κανόνων για την ανάκτηση του κόστους του νερού και με κοινωνικά κριτήρια για τα μικρά νησιά».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η λίμνη Πλαστήρα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και η λίμνη Πλαστήρα. Μάλιστα, ο δήμαρχος της περιοχής, Παναγιώτης Νάνος έκανε λόγο για μία πολύ δύσκολη κατάσταση, τονίζοντας πως «η κλιματική αλλαγή δεν είναι θεωρητικό, είναι ζώσα πραγματικότητα, και σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες και σε ό,τι αφορά τη λειψυδρία».

Ο παρατεταμένος καύσωνας και η ανομβρία των τελευταίων μηνών έχουν δημιουργήσει έναν εφιαλτικό συνδυασμό, με αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας σε πολλές περιοχές της χώρας. «Εμείς, για λόγους που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο του υδρεύσιμου νερού, έχουμε κάνει μετρήσεις και διαπιστώνουμε ότι υπάρχει περίπου 38 – 40% έλλειμμα σε ό,τι αφορά τα νερά, είναι λιγότερα. Αυτό έχει επίπτωση και στην ίδια την ποσότητα των νερών που έχει η Λίμνη Πλαστήρα. Η Λίμνη Πλαστήρα είναι μια τεχνητή λίμνη η οποία εξασφαλίζει από αποταμίευση, κυρίως τον χειμώνα, τα νερά τα οποία είναι πολλαπλού σκοπού. Πρωτίστως δημιουργήθηκε για ενεργειακούς λόγους, να παράξει δηλαδή ηλεκτρικό ρεύμα, για αρδευτικούς, υδρευτικούς σκοπούς και για την τουριστική ανάπτυξη όπου τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις», επεσήμανε και συνέχισε:

«Το πρόβλημα έχει μεταφερθεί στη διαχείριση των υδάτων. (…) Οι δυνατότητες της λίμνης είναι περιορισμένες. Αυτήν τη στιγμή, ήδη έχουμε μπει στο φάσμα του οικολογικού ορίου, δηλαδή τα 786 μέτρα, με καταληκτικό, και εκεί κλειδώνει η λίμνη στην κυριολεξία, δε φεύγει πλέον νερό, τα 784. Μπήκαμε στην γκρίζα ζώνη του οικολογικού ορίου. (…) Αν έχουμε αυτούς τους ήπιους χειμώνες που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς χιονοπτώσεις και χωρίς νερά, αντιλαμβάνεστε ότι η λίμνη Πλαστήρα είναι σε κίνδυνο».

Κλείνοντας ο κύριος Νάνος τόνισε πως το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι «εθνικό πρόβλημα και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε μια άλλη λογική».

Δείτε επίσης:

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Download on the App Store

ΔΗΜΟΦΙΛΗ