Οι Αμερικανοί παρακαλάνε την Τουρκία να πείσει το Ιράν να… κάτσει φρόνιμα

Τα τουρκικά ΜΜΕ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη

Must Read

Καθώς η ένταση κλιμακώνεται στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία ανώτερων μελών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, η Δύση και το Ισραήλ βρίσκονται εν αναμονή επιθέσεων από το Ιράν και τους σύμμαχους του, ως αντίποινα.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκουν ενεργά την Τουρκία και άλλους συμμάχους με «διασυνδέσεις» με το Ιράν για να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση της κλιμακούμενης κατάστασης στην περιοχή, αποκάλυψε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία Τζεφ Φλέικ, του οποίου η θητεία στη χώρα τελειώνει σύντομα.

Ο διεθνής ρόλος της Τουρκίας για μία ακόμη φορά έρχεται στο προσκήνιο, με την Άγκυρα αντί να τιμωρείται για τις πράξεις της («ανταρσία» κατά του NATO με τους S-400, εισβολή και κατοχή ξένων εδαφών, υποστήριξη τρομοκρατών και άλλα πολλά…), να επιβραβεύεται και να προωθείται ως… μεσολαβητική δύναμη!

Η προσπάθεια αυτή της Ουάσιγκτον, η οποία υπό την ηγεσία της Κυβέρνησης Μπάιντεν μοιάζει ανίκανη, έρχεται καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για πιθανά αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ, μετά τις πρόσφατες δολοφονίες βασικών παικτών της Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.

Στις 31 Ιουλίου, ο Ισμαήλ Χανίγια εξέχων ηγέτης της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χαμάς, σκοτώθηκε στην Τεχεράνη. Η δολοφονία οδήγησε σε αυξημένες απειλές εκδίκησης από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, το οποίο επί του παρόντος εμπλέκεται σε σύγκρουση με τη Χαμάς στη Γάζα. Αν και το Ιράν έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για τη δολοφονία, το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη για το περιστατικό.

Ο Φλέικ μιλώντας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε ότι ζητείται από την Τουρκία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Ιράν για να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση.

Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, αναγνώρισε ότι η Τουρκία «λαμβάνει μέτρα για να βοηθήσει στη διαχείριση της κατάστασης», ισχυριζόμενος ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι φαίνονται πιο αισιόδοξοι για την αποφυγή μιας μεγάλης σύγκρουσης, από τους ομολόγους τους των ΗΠΑ.

«Ζητάμε από όλους τους συμμάχους μας που έχουν οποιεσδήποτε σχέσεις με το Ιράν να τους επιβάλουν την αποκλιμάκωση και αυτό περιλαμβάνει την Τουρκία», είπε ο Φλέικ και συμπλήρωσε:

«Κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι δεν θα κλιμακωθεί», είπε για τους Τούρκους συνομιλητές της Ουάσιγκτον, προσθέτοντας ότι «φαίνονται πιο σίγουροι από εμάς ότι δεν θα κλιμακωθεί».

Ο Φλέικ επίσης, σημείωσε μια πρόσφατη «βελτίωση» στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, αναφέροντας τον «χρήσιμο ρόλο» της Άγκυρας στη διευκόλυνση μιας μεγάλης ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας στις αρχές του μήνα.

Ενώ η Τουρκία δεν συμμετείχε στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, η υλικοτεχνική της υποστήριξη ήταν ζωτικής σημασίας. «Δεν συμμετείχαν στην πλευρά των διαπραγματεύσεων, αλλά από την πλευρά της επιμελητείας, έπαιξαν σημαντικό ρόλο», είπε.

  • Τα τουρκικά ΜΜΕ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις δηλώσεις αυτές του Αμερικανού Πρέσβη:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This