Στο πλευρό των πληγέντων εθελοντές και διασώστες: «20 χρόνια δεν έχω δει κάτι τέτοιο, δεν μπορώ να το περιγράψω»

Οι περιγραφές τους για την μάχη με το πύρινο θηρίο προκαλούν ανατριχίλα

Must Read

Μπορεί τα χειρότερα να πέρασαν, όμως οι πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν αγώνα στην Αττική, ώστε να οριοθετήσουν και τις τελευταίες διάσπαρτες εστίες. Η πύρινη κόλαση, που εκτεινόταν σε περίπου 40 χιλιόμετρα, έκανε στάχτη τις περιουσίες αμέτρητων πολιτών, που με δάκρυα στα μάτια, έβλεπαν την ζωή τους να γκρεμίζεται, ανάμεσα στα αποκαΐδια.

Στις δύσκολες αυτές στιγμές, στο πλευρό τους ήταν εθελοντές, αλλά και μέλη οργανώσεων, που ρίχτηκαν με αυταπάρνηση στην μάχη. Ο Γιώργος Ρουμελιώτης, πρόεδρος ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α, μίλησε νωρίτερα σήμερα το πρωί για τα όσα βίωσε κατά τη διάρκεια της μεγάλης φωτιάς που έφτασε ως το Χαλάνδρι.

«Ήμασταν όλη μέρα και το βράδυ χθες στο Πάτημα Χαλανδρίου και στην Αναπαύσεως. Θα έλεγα πως 20 χρόνια δεν έχω δει κάτι τέτοιο, δεν μπορώ να το περιγράψω. Πολλά σπίτια ήταν καμένα, προωθούσαμε να σώσουμε ότι μπορούμε. Σε ένα κοσμηματοπωλείο νόμιζα πως δεν θα έσβηνε ποτέ. Οι κάτοικοι δεν έφευγαν και είναι λογικό. Χάρηκα που είδα νέο κόσμο να βρίσκεται εκεί και να προσπαθεί να βοηθήσει με ό,τι μπορούσαν», ανέφερε και συνέχισε:

«Είναι λογικό σε μία τέτοια κατάσταση να χάθηκε λίγο ο συντονισμός. Δεν μπορεί σε κάθε σπίτι όμως να υπάρχει ένα πυροσβεστικό. Τα παιδιά τρέχουν όλες αυτές τις ημέρες. Δεν ήταν μία απλή καταστροφή, ήταν κάτι τρομερό. Δεν θα ήθελα να ξαναδώ κάτι τέτοιο. Δεν είναι τυχαίο ότι παίρνουν παντού φωτιές ταυτόχρονα, την ίδια εποχή. Υπήρχαν φωτιές παντού, και μέσα σε αστικό ιστό».

«Ήταν δύσκολη η νύχτα, πολλές ώρες χωρίς ξεκούραση και φαγητό»

Από την πλευρά του, ο Σαμαρείτης του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Νίκος Μπαρλαγιάννης έκανε λόγο για την συμβολή των διασωστών.

«Χθες ήμασταν στην Πεντέλη στην οδό Αναπαύσεως, μέχρι και τη 1 η ώρα ήμασταν εκεί και βοηθούσαμε τους πυροσβέστες, στην κατάσβεση πυρκαγιών σε σπίτια και επιχειρήσεις και δίναμε και τις πρώτες βοήθειες, μετά πήγαμε στην περιοχή του Μαραθώνα που είχε μια μεγάλη αναζωπύρωση, αλλά τελικά επιχειρήσαμε στην περιοχή της Νέας Μάκρης, στον οικισμό Ερυθρός Σταυρός. Προλάβαμε και την σβήσαμε. Ήταν δύσκολη η νύχτα, υπήρχε και η κούραση, πολλές ώρες χωρίς ξεκούραση και φαγητό. Αλλά η φωτιά δεν πλησίασε στα σπίτια, το καταφέραμε», επεσήμανε και συμπλήρωσε:

«Τώρα είναι οι οδοί Δήμητρας και Ανοίξεως που η φωτιά είναι στα 100 μέτρα. μόνο σε πυροσβέστες χρειάστηκε να δώσουμε τις πρώτες βοήθειες, και σε δύο πολίτες που δεν είχαν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Εμείς έχουμε πλήρη εξοπλισμό, αλλά πολλοί πολίτες δεν έχουν αυτόν τον εξοπλισμό. Το πιο δύσκολο σημείο ήταν εκεί στην οδό Αναπαύσεως που η φωτιά μπήκε μέσα σε σπίτια και χρειάστηκε να απεγκλωβίσουμε πολίτες που είχαν καθυστερήσει να φύγουν, ελευθερώσαμε ζωάκια. Τώρα όπου υπάρχει ανάγκη θα πάμε, περιμένουμε την Πυροσβεστική να μας πει που να πάμε».

«Είναι η πρώτη megafire που αντιμετωπίζουμε»

Αλλά και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Αστυνομικού Σώματος, Νίκος Λαυράνος, μίλησε για τα όσα αντιμετώπισαν το βράδυ στην προσπάθεια της κατάσβεσης, τονίζοντας πως πρόκειται για την πρώτη megafire που αντιμετωπίζουμε.

«Η πτώση των τιμών της εντάσεως των ανέμων επέτρεψε το βράδυ στις επίγειες δυνάμεις να δουλέψουν και να αντιμετωπίσουν τις διάσπαρτες εστίες. Η εικόνα δείχνει να είναι καλύτερη. Υπάρχει ανησυχία για την αύξηση των ανέμων το βράδυ. Κανείς δεν περίμενε την εξέλιξη αυτή της πυρκαγιάς. Υπήρχε το εκρηκτικό κοκτέιλ με δυνατούς ανέμους που μπορούσαν να δημιουργήσουν μία πυρκαγιά. Έγινε γρήγορη εξάπλωση», επεσήμανε ο ίδιος και κατέληξε:

«Δεν μπορώ να κρίνω το επιχειρησιακό έργο. Ξέρω πως ανά δευτερόλεπτα χρειάζονταν αναθεώρηση του επιχειρησιακού σχεδίου γιατί προκύπταν συνεχώς νέες εστίας, οι οποίες εγκυμονούσαν κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των συμπολιτών και συναδέλφων μας. Υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις με πάνω από 700 πυροσβέστες. Σε κάθε πυρκαγιά παίζουν πολλά ρόλο. Είναι η πρώτη megafire που αντιμετωπίζουμε. Δεν μπορώ να κρίνω το τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουνε».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This