Προβληματίζει νέα μελέτη για τον καύσωνα: Η ζέστη «σκότωσε» το 2023 σχεδόν 50.000 Ευρωπαίους

Must Read

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα ευρήματα μελέτης, σύμφωνα με την οποία σχεδόν 50.000 άνθρωποι πέθαναν στην Ευρώπη εξαιτίας της ζέστης το 2023, επίπεδο που συγκαταλέγεται στα υψηλότερα της τελευταίας δεκαετίας. Οι επιστήμονες, που βασίστηκαν σε δεδομένα για 35 χώρες, εκτιμούν πως οι θάνατοι θα ήταν ακόμη περισσότεροι αν οι αρχές δεν λάμβαναν μέτρα.

«Εκτιμάμε ότι 47.690 θάνατοι (…) οφείλονταν στη ζέστη το 2023, θνησιμότητα που βρίσκεται στη δεύτερη θέση για την περίοδο 2015-2023, πίσω από το έτος 2022» συνοψίζει το κείμενο, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine. Η μελέτη, που εκπονούν σε ετήσια βάση ομάδες του Ινστιτούτου της Βαρκελώνης για την Παγκόσμια Υγεία, είχε καταλήξει την περασμένη χρονιά στο συμπέρασμα πως η ζέστη ήταν εξαιρετικά φονική το 2022, προκάλεσε πάνω από 60.000 θανάτους στην Ευρώπη.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως για το 2023, οι θάνατοι κυμάνθηκαν στο φάσμα από σχεδόν 30.000 ως πάνω από 66.000. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να συγκρατηθεί είναι ότι η ζέστη συνέχισε να προκαλεί χιλιάδες θανάτους ανθρώπων, κυρίως μεγαλύτερης ηλικία, το 2023, το καλοκαίρι του οποίου ήταν το δεύτερο θερμότερο που έχει καταγραφτεί ποτέ στην Ευρώπη.

Οι καύσωνες, η διάρκεια και η συχνότητα των οποίων χειροτερεύουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, πιθανόν βαραίνουν στους δείκτες θνησιμότητας στη νότια Ευρώπη (Ιταλία, Ελλάδα…) αλλά πλήττουν επίσης χώρες πολύ λιγότερο συνηθισμένες στη ζέστη, όπως τα κράτη της Βαλτικής. Στη Γαλλία, η μελέτη αποδίδει περίπου 3.500 θανάτους στη ζέστη, αριθμό κατά το μικρότερο από τον απολογισμό που είχε δημοσιοποιήσει η γαλλική υπηρεσία δημόσιας υγείας πριν από μερικούς μήνες.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες αντιλήφθηκαν το επίπεδο του κινδύνου όταν επλήγησαν από τον καύσωνα του 2003», εκτιμούν οι επιστήμονες, ενώ υποστηρίζουν πως δεν αρκούν τα σχέδια  προετοιμασίας για την υπερβολική ζέστη που εφαρμόζονται, καθώς πρέπει να συνοδευτούν από πιο ενεργά μέτρα για την αποτροπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This