Ευθ. Λέκκας: «Αν δεν θέλουμε το δέντρο στην Αττική να γίνει μουσειακό έκθεμα, θα πρέπει να γίνουν τομές»

Must Read

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες από την Βορειοανατολική Αττική, με το πρώτο φως της ημέρας να αποκαλύπτει την τεράστια τραγωδία που άφησε πίσω της το πύρινο θηρίο. Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, μίλησε νωρίτερα σήμερα το πρωί, σε τηλεοπτική εκπομπή για την επόμενη μέρα από την καταστροφική πυρκαγιά και για την οικολογική καταστροφή.

«Ήταν ένα πλαίσιο δυσμενές και προδιαγράφηκε από την αρχή του χρόνου. Είχαμε μεγάλη ξηρασία στο περιβάλλον αλλά παράλληλα είχαμε και υψηλές θερμοκρασίες. Ένας τρίτος παράγοντας ήταν οι άνεμοι και ένας τέταρτος ήταν η μορφολογία τη περιοχής που διευκόλυνε την εξάπλωση. Όταν έφτασε στη ζώνη μίξης του αστικού με τον δασικό ιστό, εκεί είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει μια πυρκαγιά», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και συνέχισε:

«Οι τεράστιες θερμοκρασίες που δημιουργήθηκαν λόγω των καιόμενων υλικών μέσα στον αστικό χώρο, δημιούργησαν στροβίλους, ανοδικά ρεύματα το οποία παρέσυραν καιόμενα αντικείμενα που μπορούσαν να τα διασπείρουν. Όταν μπήκε η πυρκαγιά στον αστικό χώρο έγινε η διασπορά δηλαδή. Ήταν ένα πολύ δύσκολο φαινόμενο να αντιμετωπιστεί. Ο αέρας ήταν καθοριστικός παράγοντας εξάπλωσης της πυρκαγιάς. Καθοριστικό είναι και το έδαφος που αναπτύσσεται η φωτιά αλλά και η καύσιμη ύλη».

«Αν δεν θέλουμε το δέντρο στην Αττική να το κάνουμε μουσειακό έκθεμα, θα πρέπει να γίνουν τομές»

Παράλληλα, ο κ. Λέκκας έκανε λόγο και για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν στο εξής, στον τομέα της προστασίας, ώστε να διατηρήσουμε το λίγα στρέμματα δάσους που έχουν μείνει, ειδικά στην Αττική.

«Θα πρέπει τα δάση της Αττικής με προτεραιότητα να δούμε ανά περιοχή τι έχουμε. Σε κάθε τμήμα δάσους, θα πρέπει να έχουμε διαχειριστικές μελέτες, και σε σχέση με αυτό να κάνουμε τις επιχειρησιακές μελέτες, δηλαδή διάφορα σενάρια. Έτσι θα μπορέσουμε να έχουνε ένα επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε τμήμα δάσους που έχουμε. Αν δεν θέλουμε το δέντρο στην Αττική να το κάνουμε μουσειακό έκθεμα, θα πρέπει να γίνουν τομές», κατέληξε ο ίδιος, με αφορμή την τεράστια πυρκαγιά που κατέκαψε περισσότερα από 100.000 στρέμματα γης.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Καθίκι του επιτελικού παρακράτους, που λεηλατεί την χώρα ..
    Ο παραπάνω
    Που
    Στακας ….
    Που για όλα είναι η φύση ενοχή ….και όχι οι συμμορίτες τους ..
    που τυφλωμένοι από τα λάφυρα της λεηλασίας δεν ενδιαφέρονται
    Ούτε για υγεία της κοινωνίας μέσω της καταρρεύσεις του ΕΣΥ , όσο τόσο αρπαγές πρώτης κατοικίας,την φτωχοποιηση, των παιδομάζωμα την νέων στα ξένα ,το ξεπούλημα των εδαφών και των πόρων …..είναι όλοι τους χειρότεροι και από τα γαλλογερμανικα αφεντικά τους !!!!
    Ο ελληνικός λαός σε πλήρη διανοητική ακινητοποίηση …λόγω ότι ..σοκαρισμένος από τον συνεχή βάναυσο βιασμό του δεν αντιδρά πλέον

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This