Ενα νέο πειραματικό τεστ ούρων φαίνεται ότι μπορεί να δείξει αν οι άνδρες που βρίσκονται στα πρώιμα στάδια του καρκίνου του προστάτη θα χρειαστούν επιθετική θεραπεία ή απλά θα πρέπει να ελέγχονται πιο συχνά.
Τα υπάρχοντα τεστ PSA δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί άνδρες βιώνουν στρες και υποβάλλονται σε εξετάσεις και θεραπευτικές προσεγγίσεις που δεν έχουν ανάγκη.
Αυτό φιλοδοξεί να αλλάξει το PUR, όπως λέγεται το νέο τεστ, το οποίο διερευνά γονιδιακούς δείκτες για να δώσει μια πιο ακριβή εκτίμηση της κατάστασης του καρκίνου του προστάτη. Δοκιμές που έχουν γίνει σε 537 ασθενείς δείχνουν ότι μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια την επικινδυνότητα κάθε ασθενούς.
Διάγνωση
Το PUR είναι ένα από τα αρκετά άλλα νέα τεστ ούρων, αίματος αλλά και απεικονίσεων που οι επιστήμονες επιδιώκουν να τελειοποιήσουν για να βελτιώσουν τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.
Ο συνδυασμός εξετάσεων αντί μόνο μίας μπορεί τελικά να αποδειχθεί η καλύτερη προσέγγιση, εκτιμούν οι ειδικοί. Η εξέταση PSA μπορεί να δώσει συγκεχυμένα αποτελέσματα. Ενδεικτικό είναι ότι τρεις στους τέσσερις άνδρες που βγαίνουν θετικοί σε αυτήν την εξέταση προκύπτει από τη βιοψία ότι δεν έχουν τελικά καρκίνο. Επιπλέον ο δείκτης PSA δεν εντοπίζει καρκίνο στο 15% των ασθενών.
Η Shea Connell, η οποία ήταν επικεφαλής της έρευνας του University of East Anglia και του Norfolk and Norwich University Hospital για το PUR, δήλωσε ότι οργανώνεται ήδη μια μεγαλύτερη έρευνα και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι, αν όλα πάνε καλά, η νέα αυτή εξέταση ούρων θα είναι διαθέσιμη για τους γιατρούς σε τρία χρόνια, ώστε να γίνεται συνδυαστικά με την εξέταση PSA.
«O καρκίνος του προστάτη είναι συνήθως μια ασθένεια με την οποία πεθαίνουν οι άνδρες, και όχι μια ασθένεια εξαιτίας της οποίας πεθαίνουν. Δυστυχώς, ως τώρα δεν έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε ποιοι άνδρες που διαγνώστηκαν με αυτόν τον καρκίνο θα χρειαστούν ριζική θεραπεία και ποιοι όχι, και εφαρμόζουμε την τακτική της ενεργού παρακολούθησης, που περιλαμβάνει επεμβατικές εξετάσεις» σχολιάζει η ερευνήτρια.