Φιάσκο με τον θάνατο από «τσίμπημα της αράχνης» – Γιατί αποσιωπούν για τον στρεπτόκοκκο;

O ένας θάνατος μετά τον άλλον

Must Read

Ακρα του τάφου σιωπή επικρατεί από τον ΕΟΔΥ για δύο θανάτους, που, όπως φαίνεται, κρύβουν πως οφείλονται σε στρεπτόκοκκο

  • Από τον Βασίλη Χήτο

Και τα δύο περιστατικά έχουν αφετηρία το πολυσυζητημένο Νοσοκομείο του Πύργου, και μάλιστα το ένα εξ αυτών αφορά τον ασθενή που υπέκυψε τάχα από θανατηφόρο τσίμπημα αράχνης. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Espresso», στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο νοσηλεύεται τρίτο περιστατικό προερχόμενο απ’ τον νομό Πύργου με τα ίδια συμπτώματα.

Ο ΕΟΔΥ φαίνεται λοιπόν πως κρύβει την αλήθεια και αποσιωπά την αιτία θανάτου, το άκρως επικίνδυνο μικρόβιο του στρεπτόκοκκου. Σ’ αυτά έρχεται να προστεθεί και η πέρα για πέρα λανθασμένη διάγνωση για τον πρώτο θάνατο στο Νοσοκομείο Πύργου, ότι 48χρονος απ’ τη Λιβαδειά υπέκυψε από τσίμπημα αράχνης. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε στην «Espresso» στενός φίλος του άτυχου άνδρα, ποτέ ο 48χρονος δεν δήλωσε πως είδε ή αισθάνθηκε οποιοδήποτε τσίμπημα έστω από έντομο ή δάγκωμα από ερπετό. Εφτασαν δε σε τέτοιο σημείο στο νοσοκομείο που αναζητούσαν ειδικό ορό, αλλά δεν έβρισκαν στο Κέντρο Δηλητηριάσεων.

Η ακριβή και απόλυτη αιτία θανάτου προέκυψε από τη νεκροτομή που διενήργησε η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών Αγγελική Τσιόλα ύστερα από εργαστηριακές εξετάσεις, αν και υπήρχε διαπιστωμένη κλινική αιτία από δημόσιο νοσοκομείο. Αρχικά, για την κλινική εικόνα λοίμωξης, οι θεράποντες ιατροί τού έδωσαν αντιφλεγμονώδη και τον έδιωξαν απ’ το νοσοκομείο την προπερασμένη Δευτέρα, ενώ δύο ημέρες πριν είχε έρθει από τη Λιβαδειά για να συναντήσει την εργαζόμενη στην περιοχή φίλη του. Το ζευγάρι διέμενε στον Πύργο και, αφού έκανε μια μικρή περιπλάνηση στο Κατάκολο, επέστρεψε στην πόλη, όπου ο 48χρονος άρχισε να μην αισθάνεται καλά. Ωρα με την ώρα η κατάστασή του χειροτέρευε, ενώ παρουσίαζε δερματικές αλλοιώσεις και πόνους στον μηρό. Ετσι, την προπερασμένη Τρίτη αναγκάστηκε να επισκεφθεί ιδιώτη ορθοπεδικό, ο οποίος του συνέστησε εισαγωγή στο δημόσιο νοσοκομείο, όπως και έγινε. Στο νοσοκομείο, όμως, τη δεύτερη φορά αποφάσισαν να του χορηγήσουν παυσίπονα και αναζητούσαν αντιαραχνικό ορό στην Αθήνα. Σύμφωνα ωστόσο με το περιβάλλον του, ο ασθενής ουδέποτε είδε ή αισθάνθηκε τσίμπημα αράχνης. Η εξέλιξη ήταν ραγδαία και τελικά υπέκυψε την περασμένη Πέμπτη στο νοσοκομείο.

Σε δηλώσεις της, η διευθύντρια της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου Αγγελική Σαραντοπούλου ανέφερε με βεβαιότητα τα εξής: «Δυστυχώς, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλου του προσωπικού, ο ασθενής μας κατέληξε, δεν τα κατάφερε. Ηταν κάτι που από την αρχή ήταν γνωστό. Δυστυχώς, αυτά τα περιστατικά δεν έχουν καλή κατάληξη. Προσπαθήσαμε πάρα πολύ. Από τις περιγραφές θεωρούμε ότι ήταν τσίμπημα καφέ αράχνης. Βεβαίως, δεν υπάρχει αντίδοτο και γενικά είναι αρκετά ραγδαία η εξέλιξή του. Ενώ από την αρχή δεν φαίνεται ότι είναι κάτι σοβαρό, δεν το αντιλαμβάνεται ο ασθενής όταν τους τσιμπάει – σε 72 ώρες έχει ραγδαία επιδείνωση».

Η πραγματική αιτία, όμως, ήταν άλλη… Ο 48χρονος φανοποιός απ’ τη Λιβαδειά κατέληξε από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο (iGAS), σύμφωνα με τη νεκροψία της Αγγελικής Τσιόλα. Η ανατροπή ήρθε απ’ την ενδελεχή εργαστηριακή εξέταση, καθώς δεν είχε διαπιστωθεί στην περιοχή θάνατος από το τσίμπημα της δηλητηριώδους αράχνης «ερημίτης», από το οποίο, λόγω της τοξικότητας του δηλητηρίου, ο ασθενής υποκύπτει από σηψαιμικό σοκ.

Ο ένας θάνατος μετά τον άλλον

Ομως, ο θανατηφόρος διεισδυτικός στρεπτόκοκκος (iGAS), λίγα 24ωρα μετά, ξαναχτύπησε. Θύμα του, ένας φυσικοθεραπευτής απ’ την Ηγουμενίτσα που παραθέριζε στην Αρχαία Ολυμπία με τη σύζυγό του και το πεντάχρονο παιδάκι τους. Ο φυσικοθεραπευτής πρήστηκε στον αριστερό του καρπό και πήγε σε κέντρο υγείας της περιοχής όπου του χορηγήθηκαν αντιφλεγμονώδη. Ομως, εμφάνισε πονόλαιμο και ακολούθως οίδημα στον μηρό, με αλλοιώσεις φλεγμονής στην περιοχή. Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Πύργου, η κατάστασή του κρίθηκε σοβαρή, αλλά με την άφιξή του το περασμένο Σάββατο στο Νοσοκομείο του Ρίου κατέληξε στα Επείγοντα. Η διαπίστωση ήρθε πάλι απ’ την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών, που παρατήρησε στοιχεία που παρέπεμπαν σε σοβαρή λοίμωξη και έστειλε δείγματα για ανάλυση στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΠΓΝΠ. Τότε προέκυψε πως και ο δεύτερος άνδρας κατέληξε από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο. Οι αδελφές του φυσικοθεραπευτή είναι και οι δύο γιατροί που ιδιωτεύουν στην Ηγουμενίτσα.

Εν τω μεταξύ, νοσηλεύεται και τρίτος άνδρας από την περιοχή της Ηλείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο, πάσχων από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο, ο οποίος βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, αλλά ευτυχώς έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Πηγή: Espresso

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This