Στρεπτόκοκκος; Και δεύτερος ασθενής στο νοσοκομείο Ρίου – «Επιθετικό» το παθογόνο που προκάλεσε τους δύο θανάτους

Κατάσταση συναγερμού στην Ηλεία - «Ήταν απολύτως υγιής, θα μάθω τι συνέβη» λέει η αδερφή του δεύτερου ασθενή που κατέληξε

Must Read

Αυξάνονται τα κρούσματα του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου στη χώρα μας καθώς ακόμη ένας ασθενής που βρισκόταν στην Ηλεία νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Ρίου φέροντας τη νόσο.

Έτσι μέχρι στιγμής οι ασθενείς είναι δύο και ισάριθμοι οι θάνατοι, του 48χρονου από την Λιβαδειά που είχε δεχθεί και το τσίμπημα αράχνης ενώ ήταν σε διακοπές στην Ηλεία και ενός 45χρονου από την Ηγουμενίτσα ο οποίος είχε έρθει επίσης διακοπές στην Αρχαία Ολυμπία. Οι δύο ασθενείς, σύμφωνα με το ilialive.gr, είναι σε καλή κατάσταση και την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να λάβουν εξιτήριο.

Στο μεταξύ οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές στην Ηλεία βρίσκονται σε συναγερμό ενώ η περιοχή έχει τεθεί σε καθεστώς υγειονομικής επιτήρησης. Χθες επί τόπου βρέθηκε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που έκανε δειγματοληπτικούς ελέγχους ενώ δόθηκε η εντολή σε όλες τις μονάδες υγείας να χορηγηθεί αντιβίωση σε ασθενείς που εμφανίσουν συμπτώματα που παραπέμπουν σε στρεπτόκοκκο και να διακομισθούν στο νοσοκομείο του Ρίου.

«Βίαιο και επιθετικό το παθογόνο από το οποίο κατέληξαν οι δύο άνδρες»

Στους θανάτους των δύο αντρών από στρεπτόκοκκο αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο ilialive.gr  ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Παν/μίου Πατρών και Δ/ντης της Παθολογικής Κλινικής-Τμήματος Λοιμώξεων του ΠΓΝΠ Μάρκος Μαραγκός.

Όπως τόνισε οι ασθενείς έλαβαν ισχυρή αντιβίωση, ωστόσο, ο ιός ήταν τόσο επιθετικός που δεν κατάφεραν να επιζήσουν.

«Στα δύο πρώτα περιστατικά, που δυστυχώς κατέληξαν, ήταν πολύ βίαιο» πολύ επιθετικό το παθογόνο. Παρόλο που οι γιατροί στο Νοσοκομείο του Πύργου, είχαν δώσει την κατάλληλη αντιβίωση, ευρέως φάσματος, το παθογόνο ήταν τόσο επιθετικό που δεν τα κατάφεραν.

Το πρώτο περιστατικό, ήταν από τα πιο δύσκολα που έχω δει στην πορεία μου. Κάναμε βιντεοκλήση με τον ασθενή στη ΜΕΘ του Πύργου αλλά δυστυχώς κατέληξε μέσα σε λίγες ώρες. Από την κλινική του εικόνα υπήρχαν σοβαρές υποψίες για στρεπτόκοκκο οι οποίες επιβεβαιώθηκαν με την ιατροδικαστή κα. Τζιόλα και τις εξετάσεις στο εργαστήριο της κ. Παλιογιάννη, που είναι το Μικροβιολογικό εργαστήριο του ΠΓΝΠ. Αυτό το στέλεχος το βρήκαμε από τις καλλιέργειες, από το εργαστήριο της κ. Παλιογιάννη, και θα “τρέξουμε” κι άλλον έλεγχο για να διαπιστώσουμε τα επιθετικά του χαρακτηριστικά. Έχει σταλεί επίσης δείγμα και στα εργαστήρια της Αθήνας για να δούμε το τί ιδιαίτερο είχε αυτό το παθογόνο».

Ο κ. Μαραγκός σημείωσε πως ο ΕΟΔΥ κλήθηκε μετά τον θάνατο του δεύτερου ασθενούς. 

«Όταν χάθηκε ο πρώτος ασθενής (σ.σ. ο 48χρονος) και ήρθε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο ο δεύτερος, ο οποίος κατέληξε και αυτός, ειδοποίησα τον ΕΟΔΥ ώστε να δούμε τί γίνεται, γιατί ήταν δύο πολύ δύσκολα περιστατικά από την ίδια περιοχή. Δεν προβλέπεται αυτή η συχνότητα, δύο άτομα να φεύγουν μόλις σε λίγα 24ωρα. Μιλήσαμε με τον κ. Τσιόρδα, και τον κ. Χατζηγεωργίου ώστε να στείλουν επιτελείο κάτω και να γίνει μια επιδημιολογική διερεύνηση».

Όπως σημειώνει ο κ. Μαραγκός, έχει ήδη ενημερωθεί ο ιατρικός κόσμος και τα ΚΥ ώστε αν διαπιστώσουν κυτταρίτιδα, μια φλεγμονή στα μαλακά μόρια να απευθυνθούν στο Νοσοκομείο για εξετάσεις. «Δεν χρειάζεται πανικός», τονίζει ο καθηγητής Λοιμοξιολογίας. «Είμαστε σε επιφυλακή, αλλά όχι σε πανικό και παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο».




Αδερφή 45χρονου: «Ήταν υγιής»

Στο μεταξύ σοκ και θλίψη επικρατεί στην οικογένεια του δεύτερου ασθενούς που κατέληξε από στρεπτόκοκκο. Η αδερφή του που είναι ιατρός τόνισε στo Patrisnews πως δεν είχε κάποιο πρόβλημα υγείας.

«Ο αδερφός μου δεν αντιμετώπιζε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας, αντιθέτως ήταν υγιής και είχε έρθει για διακοπές στην περιοχή της Ολυμπίας από την περασμένη Δευτέρα. Όταν ωστόσο διαπίστωσε ότι είχε ενοχλήσεις στο πόδι του, που είχε πρηστεί, έσπευσε στο κέντρο υγείας της Αρχαίας Ολυμπίας και μάλιστα το επισκέφτηκε δύο φορές. Και τις δύο φορές όμως του έδωσαν αντιφλεγμονώδη, χωρίς να του συστήσουν περαιτέρω διερεύνηση ή τη μεταφορά του στο νοσοκομείο του Πύργου. Αυτό με προβληματίζει. Έχω ζητήσει τα έγγραφα για τη συγκεκριμένη διαδικασία μέσω του δικηγόρου μου και αναμένεται να ακολουθήσω τη νομική οδό για να δικαιωθεί ο αδελφός μου και για να διερευνηθεί η αλήθεια για το τι ακριβώς έχει συμβεί».

Η ίδια θέλησε να τονίσει ότι δεν στρέφεται εναντίον των συναδέλφων της στο νοσοκομείο Πύργου και μίλησε με αυτό τον τρόπο για να ενημερώσει τον κόσμο για το τι συμβαίνει και για το γεγονός ότι όταν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, πρέπει αμέσως να επισκέπτεται τις νοσηλευτικές μας μονάδες.




Δείτε επίσης:

Τι συμβαίνει με τους νεκρούς στην Ηλεία από στρεπτόκοκκο; Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ που προκαλεί ερωτηματικά

Φιάσκο με τον θάνατο από «τσίμπημα της αράχνης» – Γιατί αποσιωπούν για τον στρεπτόκοκκο;

Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές: Δεύτερος θάνατος από διεισδυτικό στρεπτόκκοκο!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This