Σε νέα τροχιά το ουκρανικό!

Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης αναμένει την αντίδραση του Κρεμλίνου για την αιφνιδιαστική εισβολή των στρατευμάτων του Ζελένσκι στο ρωσικό Κουρσκ

Must Read

Με το βλέμμα στραμμένο στην ευρύτερη περιοχή του Κουρσκ παραμένει η διεθνής κοινότητα, στη σκιά της ουκρανικής εισβολής στα ρωσικά εδάφη. Η επιχείρηση του ουκρανικού στρατού έχει προκαλέσει αλυσιδωτές εξελίξεις σε μια σαφή προσπάθεια του Βολοντίμιρ Ζελέσνκι να στείλει μήνυμα ισχύος στη Μόσχα αλλά και τη Δύση. Η ουκρανική ηγεσία φαίνεται πως σχεδίαζε εδώ και καιρό αυτή την επίθεση στα ρωσικά σύνορα, αιφνιδιάζοντας τόσο το Κρεμλίνο όσο και τους δυτικούς υποστηρικτές του Κιέβου.

Ακόμη και στην Ουάσινγκτον αντιμετωπίζουν με εμφανή αμηχανία την υλοποίηση των πολεμικών πρωτοβουλιών του Κιέβου, ανησυχώντας για τον αντίκτυπο αυτών των ενεργειών σε μία ήδη πλήρως αποσταθεροποιημένη κατάσταση. Διεθνείς αναλυτές χαρακτηρίζουν στρατηγικό πλήγμα τις ουκρανικές επιχειρήσεις, οι οποίες έρχονται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία τόσο επιχειρησιακά όσο και επικοινωνιακά οι Ουκρανοί βρίσκονταν σε δυσμενή θέση.

Ο Ζελένσκι εκτιμάται ότι επιθυμεί απεγνωσμένα να αντιστρέψει την κυρίαρχη πεποίθηση ότι η χώρα του έχανε συνεχώς έδαφος σε αυτή την εμπόλεμη διαμάχη και η εισβολή σε ρωσικό έδαφος επιλέχθηκε για να στρέψει εκ νέου τα βλέμματα του κόσμου σε αυτόν τον πόλεμο. Οι αποσπασματικές επιτυχίες του ουκρανικού στόλου κατά των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία δεν θα μπορούσαν να σταθούν ικανές για να στηριχθεί το νικηφόρο αφήγημα που καλλιεργούσε το Κίεβο, με δεδομένο ότι ο στρατός της χώρας του εκδιώκεται αργά αλλά αδυσώπητα από όλο και περισσότερα εδάφη στην ανατολική Ουκρανία.

Προχωρώντας σε αυτή τη ριψοκίνδυνη επιχείρηση, οι Ουκρανοί στοχεύουν στην αντιστροφή αυτής της διαμορφωμένης δυναμικής αλλά ταυτόχρονα και σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, καθώς η Μόσχα δεν έχει δει ούτε ένα μέτρο του δικού της εδάφους να υφίσταται εισβολή από το 1941. Οι ενδείξεις δείχνουν μια ξεκάθαρη διάθεση από πλευράς Ουκρανίας να αναμετρηθεί σε βάθος χρόνου με τον ρωσικό στρατό στα εδάφη της ρωσικής επικράτειας, ενισχύοντας τα στρατεύματά της, τη στιγμή που η Μόσχα δεν έχει άλλη επιλογή από το να κάνει ό,τι χρειαστεί για να εξουδετερώσει αυτή την εισβολή. Πολύπειρες δυνάμεις που πιθανόν να ανέρχονται σε 6.000 έως 10.000 Ουκρανούς στρατιώτες εξαπολύουν εδώ και μέρες σφοδρή επίθεση, ενώ είχε προηγηθεί μια εντυπωσιακή επίθεση ηλεκτρονικού πολέμου που «τύφλωσε» τις ρωσικές συνοριακές άμυνες και αύξησε την ισχύ των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τους.

Παράλληλα, σε αυτή την εισβολή έχουν εμπλακεί αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Stryker και γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα πεζικού Marder, ενώ και οι Ουκρανοί έχουν εισέλθει στο ρωσικό έδαφος με σημαντικό αριθμό οχημάτων μηχανικού, με εξοπλισμό εκκαθάρισης ναρκών, πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων Himars, όλμους μεγάλου βεληνεκούς και μονάδες αεράμυνας εδάφους.

Σχέδιο συγχυσης

Οπως τονίζεται σε πολυάριθμες, έγκριτες διεθνείς αναλύσεις, ο Ζελένσκι παίζει ένα από τα τελευταία του χαρτιά, στοχεύοντας στην πρόκληση σύγχυσης στον Βλαντιμίρ Πούτιν και στο Κρεμλίνο. Στη ρωσική ηγεσία γνωρίζουν ότι όσο παρατείνεται και επιδεινώνεται το μέτωπο στην περιφέρεια Κουρσκ το επικοινωνιακό πλήγμα είναι σημαντικό, καθώς αποτυπώνει ουκρανικά κέρδη τουλάχιστον σε αυτούς τους πρώτους γύρους αυτής της νέας μάχης. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την περαιτέρω απομάκρυνση των κατοίκων από τμήμα της περιφέρειας του Μπέλγκοροντ, στα σύνορα με την Ουκρανία, έχοντας στήσει τη γραμμή άμυνάς του περίπου 12 χιλιόμετρα από τη συνορογραμμή των δύο κρατών. Τα ρωσικά στρατεύματα μάλιστα δείχνουν να αργούν αρκετά να αναδιαταχθούν στα συγκεκριμένα εδάφη, καθώς είναι δεκάδες τα ουκρανικά ναρκοπέδια που δυσχεραίνουν την πορεία τους.

Την ίδια ώρα το Κίεβο και προσωπικά ο Ουκρανός πρόεδρος είναι προφανώς διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν πολύτιμους στρατιώτες και εξοπλισμό για την υπηρέτηση αυτού του παράτολμου σχεδίου, που ακόμη φαίνεται πως βρίσκεται στην αρχική του φάση.

Οι εσωτερικές δυνάμεις του Κιέβου πληρώνουν το αφήγημα της επιτυχίας

Ηδη μετά τις πρώτες μέρες αιφνιδιασμού και αμηχανίας επικριτές του Ζελένσκι καταγγέλλουν κατάχρηση τόσο της ζωής των στρατευμάτων όσο και του βαρέος πυροβολικού, με ελάχιστα ουσιαστικά οφέλη, τη στιγμή που το Ντονμπάς και άλλες ουκρανικές περιοχές χρειάζονται άμεση ενίσχυση από ουκρανικές δυνάμεις. Τα ελλειπή ουκρανικά στρατεύματα μεταφέρονται σε ένα νέο εμπόλεμο μέτωπο με άγνωστη κατάληξη, ενώ η ουκρανική επικράτεια συνεχίζει να συνταράσσεται από τη ρωσική πολεμική μηχανή.

Επιπλέον φόβοι εκφράστηκαν για την εκρηκτική κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, εκεί όπου αρκεί ένα λάθος για να υπάρξουν οδυνηρές συνέπειες που θα επηρεάσουν σε καταστροφικό βαθμό τους λαούς της Γηραιάς Ηπείρου. Η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη και η πολιτική επιτυχία που αναζητεί διακαώς ο Ζελένσκι για να εξασφαλίσει νέα οικονομική ενίσχυση και πολεμικό υλικό έχει υψηλό τίμημα. Η έκβαση των αμερικανικών εκλογών αποτελεί ακόμα έναν γρίφο για το μέλλον του πολέμου αλλά και για τη διαπραγματευτική θέση της Ουκρανίας. Στο Κίεβο γνωρίζοντας ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα προχωρούν σε απρόβλεπτες κινήσεις ευελπιστώντας στην έμμεση στήριξη των συμμαχικών ηγεσιών.

Αρκετοί πάντως είναι εκείνοι που εκφράζουν αμφιβολία για τις πρωτοβουλίες του Ουκρανού προέδρου, τον οποίο εγκαλούν για έλλειψη στρατιωτικής εμπειρίας για την υλοποίηση τέτοιου είδους μεγάλων στρατηγικών αποφάσεων. Αν η Μόσχα καταφέρει να αποκρούσει και να αντεπεξέλθει σε αυτή την ουκρανική αντεπίθεση, τότε οι φωνές κατά του Ουκρανού ηγέτη αναμένεται να πολλαπλασιαστούν και να φέρουν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση το Κίεβο σε μια ενδεχόμενη μελλοντική διαπραγματευτική επίλυση αυτού του πολυετούς πολέμου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This